"Swartlings ridskola" får leva kvar



Länsrätten i Stockholm har upphävt länsstyrelsens beslut att riva byggnadsminnet Swartlings ridskola, dvs stallarna och gamla ridhuset. Det kulturhistoriska värdet väger tyngre än omaket och kostnaderna kring att rusta byggnaderna, stallarna skall alltså finnas kvar, menar Länsrätten som därmed sätter en kraftig käpp i hjulet för Akademiska hus som vill riva stallarna och bygga bostäder och en ny musikhögskola där. Byggnadsminnesmärkningen hävdes i somras, vilket överklagades av Riksantikvarieämbetet som nu alltså har fått rätt.

Stallarna från slutet av 1800-talet får stå kvar, och de planerade nya bostäderna lär inte byggas på en tid.

Stallarna var tidigare något så tjusigt som Generalstabens stalletablissement.

Har du inte varit in i stallarna och gamla ridhuset, är det värt ett besök nästa gång du är till Stockholm. Lite trist att där inte längre finns några hästar när man kommer på besök, men man kan säkert fortfarande höra hovskrap från golven om man lyssnar riktigt noga. Swartlings Ridskola har flyttat till Löttinge gård i Täby, men dom gamla stallarna och ridhuset får alltså stå kvar i korsningen mitt emot Stockholms Stadion.

Det var här Leffe lärde sig rida "på riktigt". Han gick länge omkring med en keps som det stod Saturn på, en riktig trotjänare värdig sitt namn på en keps.

Bilden är tagen på Swartlings ridskola och lånad från http://www.dn.se/

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"