Dessa otroliga ston

Idag har jag fått Eidfaxi International nr 6 2007 i brevlådan. Det var himla kul att läsa i den om det fantastiska stoet Hlökk frá Laugarvatni. Hlökk har fått både hederspremie och 1:a premie för avkommor tidigare, hon är mor till bl a Hamur, Tyrnir, Tóroddur och Gódi alla från Tóroddsstödum. Hon finns därmed med i stammen både på Ómur och Gígja. I dagsläget har hon 14 avkommor, av dem är 11 bedömda och av dessa är 6 bedömda med totalpoäng över 8,0. Folk väntar med spänning på Gódis ridegenskaps bedömning, då han som 4 åring bedömdes exteriört till 8,91 och man väntar även med spänning på Tóroddurs avkommor. Tóroddur är fortfarande den högst bedömda 5 åriga hingst någonsin med sina 8,74.

Där i samma tidning fanns även en artikel om Ósk frá Brún. Ósk är en blandning av Hornafjödurs och Svadastadirs blodslinjer. Ósk har idag 14 avkommor, av dessa 14 har 10 kommit till bedömning. 7 av dem med totalpoäng över 8,0, av dessa 7 är 6 st hingstar. Mest kända hingsten är Ódur frá Brún, våran Hraffas pappa. Men bland hennes avkommor finns även andra kända hästar som Ofsi, Ómur, Hjólmur och Höldur alla från gården Brún. Även detta ett helt fantastiskt sto.

Här ser vi vikten av att använda bra sto material i vår avel. Men vad är bra sto material, hur vet vi att just det stoet som vi idag satsar på visar sig vara så här bra efter 10-15 avkommor? Det är långt till den dagen. Tänk om det fanns någon som kunde sia om detta.

Spännande också, nästan som lottodragning!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"