Hö - inte så lätt i år


Den som inte slog sitt hö runt midsommar i Jämtland, har nu väldigt dåliga värden på sitt hö. Det blev aldrig bra höväder efter dom tre pangveckorna vi hade runt midsommar. Dom flesta bönder vill inte slå vid midsommar pga kvantiteten. Den girige vill ha mer, den smarta vill ha bra hö som är lättsålt. Den smarta slog runt midsommar. Dock är dom smarta väldigt få. Så därför är det just nu jättesvårt att hitta bra hö i Jämtland. Dom flesta väntade på mer hör.

Du kan hitta grönt, torrt och grovt hö, men proteinvärdena är usla.

Det blir dyrt för oss hästägare. Vi måste tillskottsfodra med kraftfoder. Gör vi inte det ser vi inom kort problem i hull, muskulatur och sedan pälsfällning. Våra unghästar växer inte som dom ska osv.

Jag har räknat foderstat på höet, från foderleverantören som jag haft i flera år, men det går inte att få ihop, inte ens till ridhästarna.

Då måste jag även tänka på att jag har tre dräktiga ston, dom skall ha extra proteinrikt foder från månad 7. En ridhäst skall ha ca 250 gr smb råprotein per dag, ett avelssto skall ha >300 från månad 7 och >400 från månad 9.

Så nu pågår jakten efter bra torrhö till hästarna...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"