Þorrablót


Många traditioner tar vi med oss från Island tack vare våra fina hästar från Island. Men Þorrablót har jag inte hört att någon nämna nämnvärt. Själv skulle jag tycka att det vore kul att prova detta eller fara till Island under denna period.

Enligt Wikipedia börjar Þorrablót den 23 januari, makens dag, och slutar med kvinnans dag, en månad senare. En festival där man hedrar guden Þor med att äta "ful" mat. Ja det står faktiskt "ugly" i Wikipedia.

Den "fula" maten består av kokt fårhuvud, inlagd vädurs testikel, blodpudding, leverpudding, rökt lamm (hangikjöt) och rutten haj (rotten hákarl). I Wikipedia skriver man även att det erbjuds även "normala" livsmedel för dom blödiga tex rökt lax, rågbröd (rugbrauð) och flatbröd (flatbrauð).

Den första Þorrablót serverades i Köpenhamn 1873 av föreningen för isländska studenter. Nuförtiden serveras det på restauranger i Reykjavik men är mer vanlig på landsbygden.

Har man vuxit upp med dessa maträtter så antar jag att detta är lika vanligt och traditionsbundet som våra kräftor eller surströmming.

Smaklig spis!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"