Vinterpäls


Tog in några av avelsstona idag och skrapade av lite vinterpäls. Inte så lite heller. Dom svarta stona, Hraffa och Muska, blir alldeles gråa i pälsen efteråt. Det blir alla, lite mjälliga, men det syns så väl på dessa två. Speciellt i pannan under pannluggen och på halsen under manen.

Fick sanda från hagen och ända fram till stallet för att få in dessa barfota damer. Sanda gjorde vi tidigare i veckan också, men sanden blir varm i solen och smälter ner i isen och gör efter några dagar inte så värst mycket nytta. Det är bara att sanda mer och mer.  Det är sjukt med denna tövärme som vi har, det är helt klart för tidigt.

Redan i jan-feb börjar hästarna att sätta sommarpäls/fälla vinterpäls. Pälssättningen ökar hästarnas behov av framförallt protein och vi ger även hästarna extra B-vitamin under denna period, både på våren och hösten.

Hästarna prioriterar pälssättningen framför att sätta muskler och hull. Detta får man vara extra observant på med avelsstona, tycker jag. Dom kan väldigt lätt falla ur  under denna tid på säsongen, speciellt om dom fortfarande går med sina "fölungar" fortfarande.

Nu har vi inga ston med fölungar längre, förutom Spes. Men Spes är ett förståndigt sto som stöter bort sin fölunge. Det var jättelänge sedan jag såg hennes föl Gerpla dia men jag är inte helt hundra på att hon slutat. Försöker kolla och känna på hennes juver och det verkar som om det inte dias där. Men jag håller koll.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"