Beridna högvakten och polisen

Vem kan tro att det står ca 95 hästar innanför dessa dörrar?!

Bjuder på några bilder från mitt härliga besök hos beridna högvakten och polisen igår. Vilken miljö, vilken ordning och detta mitt "på" Lidingövägen i Stockholm. Vet man inte om att det finns stallar och hästar här så kan man inget ana.




Uppstoppad häst i sadelkammaren, för att alla nya kavalerister ska kunna smygtitta hur utrustningen ska sitta. Det är ju en och annan rem, filt och sabel som skall på.





Ordning, kan man väl helt klart säga. Varje häst har ett vanligt träns och dessutom ett eget kandar, dvs 95 träns och 95 kandar. Alla väggar i detta rum är fulla med träns/kandar hängare.



Förr i tiden var filtarna vackert broderade (bilden ovan). Det är idag utbytt mot en metallbit (bilden nedan). Nästan alla sadlar är utbytta från dom gamla manskapssadlarna. Manskapssadeln är en mycket tung sadel, mycket bra för hästarna och mindre bra för ryttarna. När man gjort dom nya sadlarna har man ändå efterliknat dom gamla manskapssadlarna men gjort dom lite bekvämare för ryttaren.











Ordning här också...



Stallarna är uppdelade, beridna högvakten har sina stallgångar och polisen sina. Dom flesta hästarna är fuxar, men det finns även några riktigt vita skimlar. Alla dom vita står då i samma stall och alla fuxarna i ett annat stall.




Pukhästen Oden är dock ett undantag som inte stämmer in i färgskalan. Men pukhästen har ju helt andra krav.


Utgödslingen fungerar som i ett gammalt kostall, men är dock dold under golvet och innanför en lucka under foderkrubban. Höet äts från högaller.




När man renoverade behöll man dom gamla spiltgallrena och använde dom till boxarna och man behöll även dom fina gamla namnskyltarna.

Hästarna utbildas från tre års ålder på Strömsholm. Kommer till K1 vid fem års ålder och testas och skolas då in i verksamheten. Redan som sexåringar går dom i högvakten på Stockholms gator. Skulle dom inte passa in så går dom till försäljning som helt vanliga ridhästar.



Veterinären på K1 nekade täckeshängare på boxdörrarna, dvs dom vanliga järnbågarna. Men den här varianten med en trä ribba och läderband godkändes av veterinären. Supersnyggt tycker jag och definitivt en säkrare variant än den traditionella järnbågen.



Hästarna fodras med hösilage, melass mm. Dom motioneras ca tre pass om dagen på vardagarna och mindre men längre pass på helgerna. På helgerna ger man sig ut på turer på Gärdet, Djurgården och till Liljansskogen. Det finns 3-4 mil preparerade ridvägar, med och utan hinder.

Man har endast 9 hagar och passen i hagarna är endast på 1 timme per dag. Hagschemat är helt klart ett pyssel att få till.




Stallarna är ljusa, har högt till tak. Golvet i stallgången är mycket speciellt och vackert. Det är gjort av ek. Tio centimeters klossar som man ställt upp i en sandbädd, tätt tätt. Sedan på med lite stenmjöl. Det ger en tyst stallgång, som klarar hästskor och brodd. Det är dessutom halkfritt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

"Lotagen-träsket"

Mobila vindskydd