Inlägg

Visar inlägg från april, 2011

Ómur och Meyla

Bild
Ómur och Meyla har idag åkt tillbaka till Gummi. Det blev så tomt, känslan är så konstigt kluven. Men vips så är det sommar och så kommer dom hem igen. Innan dess ska det ju hända massor med roliga saker. Så jag har ju bara massor med kul att se fram emot, tack vare att dom är hos Gummi. Jag är "lite" faschinerad över Ómur. Inte ett ljud och ändå stoppade vi in honom och Meyla i samma transport. Ja, ja sa han nog, kul att få åka med en snygg brud ;) Ibland hör jag mig själv säga: - Han vet nog inte att han är hingst?! Han är så snäll och lugn. Men en klok kvinna sa då: - En hingst med gott lynne vet när han ska vara hingst! Så sant så sant.

Även ungstona glada

Bild
Även ungstona blev utsläppta i sommarhagen idag. Även dom var lyriska. Där har det varit mycket spring i benen under dom första timmarna. Dom är också fyra stycken. Tre av dem är efter stona Spes, Ronja och Gígja och den fjärde är efter ett sto som heter Hrund. Hrunds dotter heter Hronja och är äldre än dom andra tre, hon blir tre i år. Även här kommer vi att fortsätta fodra med hö i några veckor till, dvs så länge det behövs. Vi har fantastiska hagar till hästarna och det tackar vi alla goda grannar för. Utan er skulle vi inte kunna hålla hästar på så här bra sätt. STORT TACK!!!

Glada ston

Bild
Det var fyra lyckliga ston som vi släppte i en sommarhage idag. Tänk vad skönt det måste vara att få byta miljö, från en nerskitad vinterhage som man gått i i snart 7 månader, till en ren och en aning grön och kuperad sommarhage. En hage fylld med goda minnen. Nu i början får vi ge dem hö men vart efter veckorna går i maj så får vi minska på hömängden för gräset kommer att ta över. Översta bilden är på Muska, 19 år. Nu för tiden är Muska mamma till en första klass hingst, förutom att hon har premie för avkommor. Det är ett fantastiskt sto. Något utöver det vanliga. Sedan en bild på Ronja och under Ronja en bild på Spes. Spes är Ronjas mor om det är någon som ser lite likheter. Här nedan vår Gígja. Dom övriga stona ägs av Maria och Gummi på Valne gård. Det är en härlig liten flock med makalöst stomaterial och vilka fölungar dom väntar, spänningen är stor.

Avelsbedömning på Romme

Idag har det varit avelsbedömning på Romme. Har försökt följa det under dagen både på WF och på Facebook. Hade helst varit på plats men det var lite för kort dag/dagar för att fara så många mil och speciellt då det imorgon är valborg. Av 23 hästar kom hela 8 stycken över den magiska totalgränsen på 8,0. Två hingstar, Mökkvi och Valiant fick enastående bedömningar på 8,54 och 8,44. Det måste ha varit väldigt vackra hästar som visades då hela 14 st hade över 8,0, 8 av dem hade över 8,19 för exteriören, wow säger jag. Dagens vackraste häst är uppfödd i Jämtland, av Maria på Valne gård. Máni undan Muska (som jag idag skrev att hon passerar 300 dygn i dräktigheten). 8 st har över 8,0 för ridegenskaper och 8,68 var dagens högsta poäng som erhölls av Mökkvi från Åleby som ägs och är uppfödd av Lars och Petra. Undrar just om det räcker för att få med Mökkvi till VM i år igen. Håller tummarna för er och Mökkvi. Imorgon blir det öppen bedömning från kl 09.00. Vi hälsar grattis till våra vänner s...

300 dygn i dräktigheten

Bild
Nu passerar stona det ena efter den andra 300 dygn i dräktigheten. Muska är först ut den 29 april, sedan Spes nästa vecka och därefter Gigja och sist Ronja. Det närmar sig med stormsteg och min gissning är att Muska har ett kön på sitt föl som inte dom andra stona har. Hennes mage har en helt annan form. Eftersom jag beställt ett brunt stoföl efter Gígja och Garri så måste ju Muskas föl vara en hingst enligt min teori, ha ha, en ren gissning med andra ord. Eller tänk om det är Muska som har ett stoföl och dom andra tre hingstar, oops. Vi får väl se... Bilderna är högst upp på Spes och längst ner på Gígja.

Frisyren fixad

Bild
Lite över en månad kvar till visningen på Wången och blondinens man är delad. Önskar hon kunde släppa vinterpälsen lite fortare/tidigare. Men det är helt klart ett släktdrag att behålla den så länge som möjligt. Mamma Hraffa, Meyla och syrran Rakel är alla lika sena med pälsfällningen. Har nu under påsken slitet med pälsen varje dag och ändå ser hon ut som en hårboll. Nu är det snart dags att åter åka tillbaka till Gummi och Valne gård , inför den sista tränings etappen inför visningen. Sedan är det bara att hålla tummarna!!!

Belöning

Bild
Efter dagens mockning av hagar belönades jag med två härliga ridturer i vårskogen, med solsken och härliga dofter. Båda ungstona är så positiva och tycker att det är jättekul att erövra nya marker. Traskar på över stock, sten och vatten. Livet är ljuvlig (speciellt på mina lediga onsdagar)!

Mockning på schemat

Bild
Nu sliter jag med att mocka hagarna. Det är relativt lätt mockat för tillfället då det är så torrt, men ack så trist. Den där mockningsmaskinen som jag drömt om i så många år, har fortfarande inte dykt upp i mitt liv. Men försöker intala mig själv, jag blir stark, jag blir stark, jag blir stark. Men den negativa hjärnhalvan gör om den ramsan till jag blir sliten, jag blir sliten, jag blir sliten. Funderar på att besöka biblioteket, jäklar vad bra att lyssna på en bok medans man gör detta. Någon som vet om man kan beställa hem böcker till Iphonen? Det vore ju ännu bättre. Då slapp jag ödsla tid på ett biblioteksbesök. Idag blev jag klar med Ómurs hage. Tänk om stona vore lika renliga som hingstarna, vad lättsamt det skulle vara då. Tre fyra högar har han gjort, i för sig super stora högar, men ändå redan färdiga högar. Det tackar jag honom för ;)

Hagar hagar

Bild
Vintern och snön går hårt åt hagarna. Sliter speciellt med två hagar nu för att få till dom till nästa helg. Då skall både dom dräktiga stona och ungstona släppas på varsin sommarhage. Självklart skall dom stödutfodras till att börja med, men det är så skönt att släppa på dom tidigt, så dom får vänja sig lite försiktigt vid betet och betena blir så fint avbetade. Stolpar är av, knorrar har gått sönder. Vinterns avverkning har gjort sitt så det är lite pyssel. Det är fortfarande lite hårt att slå stolp på skugg ställen, marken är frusen. Men vi får gå igenom igen och efterslå. Sedan är det inte lika stor panik med nästa hage, unghingstarna kommer inte förrän till månadsskiftet maj-juni och Blær med sina ston blir ju i mitten på juni. Puh puh alltid finns det något att göra. Säger det igen, trådspännare är en super uppfinning!!!

Ponnyexpressen...

Bild
Hur kan man få upp sån fart i den lilla vinterhagen?! Kameran hinner inte ens fånga stängseltråden. Lovar jag har inte photoshopat.

Flyinge Ishest

Hestafrettir arrangerar direktsändning från Flyinge idag, via denna länk http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fhestafrettir.is%2Flive.asp&h=7b8d0

Dom rör sig...

Bild
Wow, dom rör sig, dom lever, måste vara våren som givit dom snart ettåriga stona spring i benen. Har knappt sett dem i någon annan gångart än skritt under hela deras uppväxt och plötsligt idag fick dom ett tokryck. Nä, det var bara utsläpp i en tillfällig hage under några timmar som gjorde att dom blev så glada. Fix fix och sedan var det åter tillbaka till den gamla trista vinterhagen. Men... Imorgon skall vi ställa i ordning sommarhagen som smådamerna skall få flytta till, för sedan tror jag dom blir utsläppta i den till 1 maj. Det grönskar och det går med rasande fart nu. Först ska dom bara verkas och avmaskas, sedan så är det dags för sommaren att komma... På bilderna ser ni fuxarna Hronja och Thruma e Ómur, dom svarta Alda e Arður och Polly e Pjakkur.

Glad påsk!!!

Bild
Nu är Meyla och Ómur hemma. Stallet är fullt av hästar och vilka hästar sedan, en ung generation med framtiden för sig. Två blivande 6 åringar, dessa på bilderna och två blivande 5 åringar. Ómur och Meyla har kommit hem för att vila men dom andra två skall jag fortsätta rida och lite extra nu över påskhelgen, då man har mer tid och ork. Hos Gummi idag på Valne gård var det en njutning att se hästarna ridna. Jag kan se så mycket power och tryck i steget som jag aldrig någonsin kommer att kunna få fram själv. Men Gummi är så otroligt duktig på detta, han rider även hästarna så otroligt mjukt och bibehåller så mycket glädje och framåtvilja. Vilken grundutbildning hästarna får, vilken förmån för mig som sedan får hem dem. Om jag hade en liten uns av denna kunskap, skulle jag vara överlycklig. Bilderna, överst Meyla, nr 2 Ómur, nr 3 Meyla och längst ner Ómur. Dom här två ska helt klart få en liten avkomma någon gång i framtiden, det är ju det allra bästa jag har. Ómur är så lik sin far, kax...

Till Valne gård

Bild
Idag åker vi till Valne gård och hämtar hem både Ómur och Meyla. Skall bli så härligt att fylla stallet med dessa underbara individer igen, deras boxar har helt klart varit tomma ett tag. Vi skall få se båda två ridna och det är alltid lika kul att se dem under duktiga Gummi. Meyla har ju t o m utvecklat sin femte gångart - kanske inte så konstigt under en flerfaldig VM medaljör, i just den gångarten. Kul kul och lovande inför avelsbedömningen i juni. Nu är det faktiskt inte så långt kvar till avelsbedömningen, ca 2 månader. Redan nästa helg går den första bedömningen för i år i Sverige, på Romme. Det nya anmälningssystemet gör det lite svårare att följa anmälningarna, eller rättare sagt tristare. Beroende på hur man vill riskera återbetalningen så kan man nu anmäla sig ända fram till en vecka innan bedömningen. Superstruligt för arrangörer och avelskansliet, men ett önskemål från ryttare/visare och hästägare som nu testas. Jag hoppas redan att man går tillbaka till det gamla systemet...

Päls päls päls

Bild
Men hur mycket päls kan en häst ha, tycker att jag fyller golvet med denna mängd varje dag i flera veckor. Vilket verktyg är bäst? Använder flera olika och kan inte bestämma mig, ändrar mig från dag till dag. Kan det vara så att det är lite olika bra på olika typer av päls och period. Tänker ofta på helrakning denna årstid. Är inte så sugen på det på hösten, men nu. Vore väl skönt både för mig och hästen, eller?!

VM i Österike

Bild
Vi har äntligen fått tag i boende och bokat resan inför VM i Österike, i augusti. Vi fick sista dubbelrummet på detta Gasthof, på tyska sidan, men är inte tvugna att betala i förskott och behöver inte betala något om vi avbokar. Så möjligheten finns fortfarande att hitta ett boende lite närmare tävlingsplatsen. Detta ligger 3 mil söder om St Radegund. Så det är ju en bit, men bättre än ingenting. Vi tar en hyrbil från München, så vi tar oss till och från tävlingsplatsen och lite andra roligheter. Vi letar fortfarande vidare och tror att möjligheten kommer när alla som prel bokat får förhinder och avbokar. Men nu har den mest akuta känslan lagt sig. Förra VM bokade vi boende till i juni om jag inte minns fel och då var det avbokning som blev vår räddning och så himla bra. Beskrivningen låter trevlig: Detta familjedrivna pensionat ligger i denna underbara semesterregion i Berchtesgaden, och erbjuder ett härligt boende och utmärkta middagsfaciliteter, och ett bekvämt läge i vackra omgivn...

Inspekterat sommarhagarna

Bild
Tog en promenad idag för att inspektera sommarhagarna. Även om det fortfarande finns snöfläckar kvar så tror jag att vi kommer att kunna släppa stona på sommarhagaran runt 1 maj som vanligt. Det tinar, torkar och grönskar fort nu. Men jag blev lite trött när jag såg alla grenar som blivit kvar efter gallringen. Det har gallrats nedanför två sommarhagar. Men dom har även gått in i hagarna och tagit alla fina stora granar, tallarna dög inte så lite står kvar. Men hästarna, speciellt unghingstarna, har gillat dessa dungar, sprungit runt och sökt skydd här. Mycket stolp att slå upp igen, både snön och avverkningen har gått hårt åt stängslet. Mycket att göra, vet exakt vad jag skall ägna påskhelgen åt. Men det börjar grönska :)

Dags för vårens träckprov

Bild
Nu är det snart dags för vårens träckprov, bara för att slippa avmaska i onödan. Börjar lära mig mina hästar, Gígja tex har aldrig någon mask medans Meyla har myckat osv. Under påsken kommer alla hästar utom Már att vara hemma så då tar jag tillfället i akt och gör träckprov. Har tidigare beställt Kolla masken via nätet (finns även på Granngården). Men i år har jag valt att prova beställa från Equippo Lab, det blev betydligt billigare. Hoppas nu att handläggningen fungerar lika bra som det har gjort tidigare år via Kolla masken. Annars är det ju bara att återgå till dem nästa gång igen.

Roligt "extra" jobb

Jag gillar mitt jobb på Agria sjukt mycket. Kanske inte söndagkvällar när grannens ponny går och dör, men tack och lov så händer inte det så ofta. Just nu är den bästa tiden. Lyckliga hästägare ringer mig och meddelar att dom fått föl och att fölningen gått väl, både sto och föl mår bra och dom önskar försäkring. Någon annan har blivit av med en gammal trotjänare och har snabbt hittat en ny, alltid lika kul. Början till något nytt... Igår pratade jag med en kvinna som ville höja värdet på försäkringen på sin ett åring, vi hade en otroligt härlig pratstund om allt kring hästar, från träning till kamera övervakning i transporten. Där emellan får jag åka hem till folk och besiktiga hästar. Det är nästan det roligaste, att få se alla fina hästar, träffa ägarna och se alla fina anläggningar som folk har byggt upp. Många med superidéer för att underlätta för sin hästhållning. Till hösten kommer alla id- och chipmärkningar, det tycker jag är helt super super kul. Detta är mitt "extra...

Stötta landslaget

På Facebook finns nu en grupp för alla som är intresserade och vill följa arbetet inför VM och landslaget. För er som är tävlingsintresserade kommer det garanterat att informeras mycket kring tävling. Men för oss som är avelsintresserade har dom smackat igång en hingst auktion. Kul att dom funnit kopplingen både till aveln och sporten. Målet är ju att få dessa två grenar att möta varandra. Landslagsledningen har härmed lyckats! Nu gäller det för alla att bjuda på dom hingstar som erbjuds, dvs om man är intresserad av att betäcka med just den hingsten. Har du tillgång till FB, sök på Svenska Islandshästlandslaget. Lycka till!

Glória

Bild
Funderar på att visa denna dam exteriört i juni, hmm, funderar som sagt... Om inte annat så är det lärorikt att få poäng för alla exteriöra delar och se om man har läst av sin häst rätt. Oavsett om det är bra eller dålig exteriör. Exteriören kan ju även vara en fingervisning för om det är aktuellt att visa henne för totalbedömning i framtiden. Måste jobba lite mer på den där underhalsen och få fram lite mer muskler både här och där. Till en exteriör bedömning behöver man ju inte så mycket kondis, jo på mig då förstås som ska springa med henne, för att visa benställningen.

Domartillsättning

Nu är domartillsättningen klar inför årets avelsbedömningar: Romme : Rebecka Frey , Nina Bergholtz , Magnús Lárusson Margretehof : Gudni Agustsson , Nina Bergholtz , Svanhildur Hall Strömsholm 1: Rebecka Frey , Nina Bergholtz , Britt Helen Lindheim Wången : Gudni Agustsson , Nina Bergholtz , Herdis "Disa" Reynisdottir Strömsholm 2: Gudni Agustsson , Nina Bergholtz , Friðrik Már Sigurðsson Strömsholm 3/Romme: Rebecka Frey , Barbara Frische, Guðlaugur V Antonsson Jag är glad att det blev Disa till Wången, gillar hennes sätt att ifrågasätta och bedöma hästar, det lilla jag har sett. Såg även att anmälningarna har börjat komma in. Det går som vanligt att följa i WF.

Fy blogg...

Bloggen lever sitt egna lilla liv just nu. Radbytena fungerar inte och bilderna blir tydligen gigantiska, titta bara på den senaste på Glória, bilden är superstor och ändå ser man bara en tredjedel av bilden. På den "riktiga" bilden ser man hela Glória i stallgången.

Tappsko

Bild
Snäll hovslagare kom förbi och satte på en tappsko på Gloria. Himla skönt att ha honom så nära till hands :)

SIFs avelskurser

Bild
Gick SIFs Grundkurs avel någon gång 1998-1999, gick sedan Fortsättningskurs avel 1 någon gång i börja av 2000. Så nu var det verkligen hög tid att avsluta kursen med Fortsättningskurs Avel 2. Det fick bli på helt okänd mark, trakterna runt Falkenberg (tror jag att jag befann mig). Arrangörsklubben hette Falki. Tog flyget ner till Göteborg och Landvetter. Bodde hos vännen Birgitta, i Kinna, och sedan bilade vi varje morgon och eftermiddag till Tölt i Väst, där kursen höll till. Kursledare var Nina Berghotlz. Hon är internationell avelsdomare, bosatt i Sverige. Vi har "bedömt" ca 10-15 hästar, både exteriört och ridmässigt, några har vi även mätt enligt konstens alla regler. Vädergudarna har inte varit med oss, men med mycket god mat, mycket fika och trevligt sällskap så har det ändå gått väldigt bra i det dimmiga, blöta och fuktiga landskapet. Ett stort tack till arrangörerna som gjort det toppen jobb!

Sista avelskursen

Idag tar jag flyget mot Göteborg. Skall gå sista avelskursen som SIF arrangerar. Det var länge sedan jag gick grundkurs och fortsättning 1, sedan har det aldrig passat in med sista kursen. Men nu tog jag tag i det och anmälde mig, även fast det var långt hemifrån. Tog tillfället när kursen arrangerades i närheten av en god vän, Birgitta Kollind. Så idag och ikväll skall jag umgås, titta på hennes hästar och dricka vin. Sedan blir det lite seriösare med kurs under helgen. Så om det hinns med kanske jag skickar en hälsning med bilder från Birgitta och Vrågårdens Islandshästar och sedan går kursen hos Barbro och Bäckström och Tölt i Väst . Kursen krockar med SIFs årsmöte, vilket jag gärna hade besökt om jag inte hade varit på kurs denna helg.

Nya FIZO regler

Bild
Från 1 april gäller nya FIZO (internationella avelsregler) regler för avelsbedömningar. Ändringarna gäller bedömningen av tölt och galopp. Hittills har det fått skilja högst en halv poäng mellan tölt och långsam tölt. Nu blir det istället högst en poäng. För att få poängen 8,5 måste den korta tölten bedömas till minst 7,5 och för att få 9,0 måste den korta tölten bedömas till minst 8,0 osv. Om inte kort tölt visas är den högsta möjliga poängen 8,0. Motsvarande gäller för galopp och kort galopp. En annan ny regler är att exteriörbedömningen gäller hela säsongen. Ifall du vill bedöma om hästen under samma säsong så får du alltså ta med exteriören från tidigare bedömning och behöver inte göra om den. Däremot måste man veterinärbesiktiga och mäta hovar.