Inlägg

Visar inlägg från maj, 2010

Fler föl...

Bild
Ómur har åter blivit far. Med det svarta skäckstoet har Ómur nu fått ett svart hingstföl. Grattis hälsar vi till ägarn. Ett skimmel sto har tyvärr fölat för tidigt och fölet var då döfött. Det är aldrig kul, då man gått och väntat så länge. Stona tar det oftast väldigt bra, det är jobbigast för oss ägare/uppfödare. När detta sker erbjuder vi ombetäckning (efter avelsbedömningen) eller levande fölavgiften åter.

Landsmót inställt!

Detta trodde jag aldrig, trodde det var för mycket pengar involverat. Men hästens väbefinnande har gått före allt :), Landsmót 2010 är inställt! Inställt pga förkylning, snuva och hosta. För många hästar är sjuka och hinner inte tränas och kvalas till Landsmót. Eventuellt planeras ett Landsmót till 2011 istället, men det är bara i planeringsstadiet, inga beslut är tagna. Då blir det två Landsmót på följd! Läs mer på Landsmots hemsida.

Fölningsdags

Bild
Nu är det snart dags för Muska att föla. Hon har gått med spräng fulla juver i några veckor och varit helt redo för fölning. Nu äntligen börjar det närma sig. Hon är betäckt sista gången 23 juni 2009, så hon är inte något onormalt över tiden, men pga av hennes fulla juver så har vi gått och väntat länge. Hoppas hoppas att det blir ett stoföl. Muska har många avkommor, men endast ett stoföl. Så det vore på tiden att det blev ett stoföl, tycker jag. Vet också att ägarna önskar sig ett stoföl. Det enda stoföl som Muska fått är anmäld till avelsbedömningen på Wången i juni. Bilden ovan är från förra året med hennes hingstföl efter Ómur frá Feti.

Solsken på Strömsholm

Bild
Är åter hemma i kalla Jämtland efter några härliga dagar i ett varmt och vackert Strömsholm. Har sett några riktigt fina hästar bl a Visa från Lindnäs, Kostur från Vorsabae, Gumi från Dallandi och endast fyra år gamla Elva från Solbacka efter Garri från Reykjavik. Några riktigt fina prestationer. Tänk den som har råd att köpa Visa eller Elva, den får sig ett riktigt fint sto. Det var ett bra domarteam på plats som gav höga poäng för bl a spirit. Själv har jag sprungit som en jojjo som funktionär, men även hunnit med att titta en hel del. Nu väntar några arbetsdagar här hemma på gården. Vi skall slå hagstolp - skitkul i regnvädret!

Avelsbedömning

Avelsbedömning på Strömsholm i helgen, 26-30 maj, och jag skall dit. Åker i morgon tidigt och blir kvar till fredag kväll. Vill inte bli borta även helgen, då det är mycket att göra på hemmaplan också denna årstid. Över 80 hästar anmälda.

Ómur avkomma

Bild
Vi hälsar Álfadís från Storgården välkommen till världen. Ser ni hennes lilla söta stjärn lite till höger. Uppfödare, ägare och fotograf är Maud Berg. Mor är stoet Toppa och far är Ómur frá Feti. På Ómurs hemsida lägger vi in alla fölbilder som vi får in.

Det blev lite fel...

Bild
Vårat stoföl som föddes förra veckan skulle heta Dimma hade vi tänkt, eftersom det blev så dimmigt i samband med hennes födsel. Ibland går det lite fort och hon fick istället heta Åska. Så fel det blev pga att man inte kan språket (isländska) och har lite brådis. Vi tyckte namnet Thruma skulle passa henne utmärkt, tyckte det var fint, och trodde att det betydde dimma, fast nu har det via bekanta kommit fram att det betyder åska. Dimma på isländska heter Thoka, Dumba, Gejfa eller Gufa, inte Thruma. Ingen av dom namnen föll oss i smaken denna gång. Så nu har vi bestämt att Thruma får det bli även fast det inte betyder dimma. Vi har en bok med Isländska häst namn och vi har tillgång till Worldfengurs namnbank, men ibland går det bara lite för fort och blir bara så fel. Det var säkert åska någonstans den kvällen, det tvivlar jag inte alls på, bara inte här. Åska kan man även koppla till blixt om man vill, hon blir snabb som blixten. Fast blixt på isländska tror jag är Elding. Ja, ja Thrum...

Giftiga växter

Bild
Nu är Kabblekan i full blom här i Jämtland. Var uppmärksamma eftersom den är giftig för våra hästar. Finns i lite blötare marker. Se över era hagar.

Jämtlandsväder

Bild
Det är 10 dagar mellan dessa två bilder, ovan är från 13 maj och nedan är från 23 maj. Det svänger snabbt här i Jämtland. Glória, en lycklig häst på bete, som förser sig själv med maten. Jag föredrar ju dagens väder även fast det blåser väldigt kraftigt.

Borstar i naturmaterial

Bild
Tyckte att det var dags att förnya det gamla jag har i borstväg. Föredrar borstar i naturmaterial och hittade idag det bland försäljarna på Wångendagen så då slog jag till och förnyade. Nu är gamla borstar kastade, tror säkert dom är minst femton år gamla och dåligt rengjorda, så det var helt klart på tiden. Borstarna kommer från Borstiq Farm och är helt i naturmaterial. Köpte tre olika i olika hårdhet, den ljusaste är mjukast och den mörkaste är hårdast.

Sommarhagar

Bild
Idag är alla hästar flyttade till sommarhagarna, dräktiga ston, ungston och ridhästar. Alla lika lyckliga. På bilderna är det Gígja med sto fölet Thruma från Jemthagen. Idag har vi fått studera mycket spring i tjejen Thrumas ben. Hon blir helt klart lika glad och pigg som sin mor. Tänk vad fort stona slimmar till sig efter en fölning, nästan hela fölbuken har dragit upp sig och Gígja ser super fin ut i hullet, tre dagar efter fölning.

Inställt Landsmót?

På World Fengur kan man läsa att dom ev kan bli tvugna att ställa in Landsmót om fem veckor. Anledningen är att det går snuva/hosta bland en stor del av Islands hästar. Tränarna hinner inte kvala hästarna till Landsmót pga sjukdomen. Det är i dagsläget 50 % chans att arrangemanget ställs in/genomförs.

Wången dagen

Bild
Imorgon, söndag, finns jag och min nya kollega Fredrik på Wången för att svara på era försäkringsfrågor. Välkomna till Wångendagen!

Thruma från Jemthagen

Bild
Þruma på isländska betyder dimma. Vi har tänkt försvenska detta lite men inte helt. Hon kommer inte att heta Dimma på svenska utan det blir istället Thruma, dvs det isländska ordet fast med svensk stavning. Anledningen att vi valde just Dimma var den enorma dimman som kom över byn innan denna lilla damen han fram och dia. Det var strålande kvälls väder när hon föddes och reste sig upp, men medan hon letade juver kom dimman in över byn. Vi såg inga hus där vi stod i hagen, såg kanske 20 meter framför oss. Bilder från andra levnadsdygnet.

Agria erbjudande

Har du loggat in på Agria.se och sett rubriken Mina sidor (i höger spalten). Ansöker man om lösenord till Mina sidor så kan man där själv gå in och titta på sina försäkringar, man kan beställa autogiro och få hjälp med skadereglering m m. Där hittar man även erbjudanden lite då och då. Just nu får Agrias kunder rabatt på all stängselutrustning hos Granngården. För 1000 kr som du spenderar får du under perioden 18/5-13/6 100 kr i rabatt. Det enda du behöver är att fylla i ditt mobilnummer på sepciell plats på sidan Mina sidor på Agria.se. Man får en digital rabattkupong. Det kan det väl vara värt i dessa stängseltider?!

Ómur anmäld till bedömning

Bild
Nu har anmälan gått iväg till SIF. Ómur är anmäld till avelsbedömningen på Wången den 14-16 juni. Ryttare/visare är Gudmundur "Gummi" Einarsson - vårat självklara val. Han är bäst på det han gör och självklart skall han få den äran (eftersom han vill), då han 2005 ställde upp som referens då vi ville köpa Ómur från Island. Totalbedömning 5 år gammal med fem gångarter, det skall bli så ohygligt pirrit och roligt.

Gígjas fölning

Bild
Gígjas synliga värkarbete började ca 20.10-20.20, vädret var bra och vi befann oss i det halmade vindskyddet (jag och Gígja). När fostersäcken hängde lite utanför bestämde sig Gígja för att gå ut på ängen och det var också där hon sedan fölade. Ca kl 21.00 var fölet ute och Gígja låg kvar väldigt trött. Fölet steg upp inom en kvart och stod upp innan Gígja han resa sig. Innan fölet han börja dia drog en dimma in över byn, vi såg ca 20 meter framför oss. Bilden ovan och under har endast några minuters mellanrum. Efterbörden kom innan kl 23.00. Eftersom allt flytit på bra kvällsfodrade vi hästarna, lite senare än vanligt och sedan kunde vi lugnt gå och lägga oss. Uppe tidigt och nyfiken som man är så var det ut i hagen ganska ilkvickt.

God morgon!

Bild
Mor och dotter mådde prima i morse. Gígja är en stolt mor. Fölet övar redan på sin framtida karriär som passdrottning, övar redan på sväv momentet.

Plötsligt händer det...

Bild
Kom hem från Umeå ikväll, körde in på gårdsplanen kl 20.10. Gick in och bytte om och sedan raka vägen ut till hagen för att titta till Gígja. Klockan 21.00 var HON ute. Ett fuxföl med stjärn!!! Fick äran att ännu en gång vara med på en fölning, från början till slut. L har varit hemma hela dagen eftersom jag varit i Umeå och jag har ringt flera gånger och frågat om det inte är dags. När jag kom hem meddelade L att ikväll var det dags, det var bara en tidsfråga. Hur stor tur kan man ha med timingen?! Dom övriga stona i hagen har varit så snälla och duktiga. Nu har vi lämnat dem ifred en stund i väntan på efterbörden. Vill inte gå och lägga oss innan den har släppt.

Agria möte

Bild
Lite stressande att man i väntans tider skall behöva jobba. Vill ju bara vara hemma, skulle behöva tjänstledigt maj-aug, vad tror ni arbetsgivaren säger om det? Ikväll har Gígja stora vaxproppar igen. Men det börjar bli vardagsmat för oss, snart har hon haft det i en vecka till och från. Imorgon skall jag sitta 10 timmar i bilen för att vara på ett Agria möte i Umeå. Men vad gör man inte för att få lite inspiration, bli uppdaterad och få träffa och umgås med både nya och gamla kollegor. Det är ett av nackdelarna med att bo i Norrland, 10 timmar i bil för att ta sig till ett möte... Men vi har ju livskvalitet i övrigt... Önskar er alla en skön dag imorgon (också).

Sommarbete

Bild
Vi har i helgen börjat släppa hästarna på sommarhagarna. Vi varvar bete med torrhö i början. Dom dräktiga stona har en öppning i sin hage så den öppnar vi på dagarna och så får dom gå in i vinterhagen ifall dom vill äta hö. På kvällarna stänger vi till sommarhagen och dom får vara natten i vinterhagen, med endast tillgång på torrhö. Ungstona är lite mer komplicerade, dom får vi gå med till sommarhagen på morgonen och sedan hämta tillbaka på eftermiddagen. Några av dom står fortfarande på stall på nätterna. Om några veckor kommer dom att rata torrhöet helt och har då fått en bra övergång till betet. Det finns än så länge inte tillräckligt med bete för att dom skall hålla sig mätta, så höet behövs och dom äter med glädje. Även fast vi försöker förlänga övergången så får Gígja ofta på våren en mängd med knölar på ryggen och bringan, dom sitter kvar i ca en vecka. Tror att detta är en reaktion mot den enorma ökningen av protein i gräset jämfört med höet. I år har vi blandat in hö...

Regn sysslor

Bild
Långhelg har vi haft med mycket regn. Regnet har medfört att vi tillbringat mycket tid inomhus istället för utomhus. På våren finns det så mycket att göra med hagar, så en långhelg med ösregn känns helt onödigt. Vi skall göra en ny hage eller rättare sagt vi skall göra flera nya hagar på en stor äng på 5-6 hektar. Men detta har inte blivit gjort i helgen då det regnat så förbannat. Istället har vi fixat inomhus. Jag har gjort det där "trevliga" som i allafall jag drar på in i det sista - laga exsemtäcken. Urtrist! Men slår värmen till nu efter allt detta regnande så har vi myggen som ett brev på posten. Än så länge myggfritt, vilket är superskönt både för oss och hästarna. Missade tävlingen i Timrå i helgen, ville inte åka iväg och titta då två av stona kunde förväntas föla när som helst. Men icke ingen har velat föla i detta väder.

Vad händer???

Bild
Jaa, vad är det som händer? Inget föl, men vaxproppar sedan i torsdags mitt på dagen, även vaxproppar hela fredagen, idag lördag var dom borta på morgonen men är nu på eftermiddagen åter. När vi hittar högdräktigt sto (Gígja) liggandes i vindskyddet på detta sätt så tror, i allafall vi, att det är dags. Men icke, ännu har det inte kommit något föl. Tror att det är ovanligt att högdräktiga ston ligger på detta sätt, inte har det hänt hos oss tidigare i allafall. Har en liten orosknul i magen, men vi väntar lite till och hoppas på det bästa. Gígja verkar pigg i övrigt. Muska som också är högdräktig, har stora juver, inga vaxproppar och verkar hur cool som helst. Tror inte hon kommer ge oss någon som helst förvarning innan fölning. Det gjorde hon inte förra året.

Fika eller inte fika?!

Hittade detta på nätet (med tanke på Gígjas beteende igår kväll) Ett annat tecken som är intressant att notera är hur många ston trycker bakdelen mot väggarna. Vet inte riktigt om detta är ett uttryck för den smärta som finns vid öppningen av cervix, eller om det är stonas berömda (?) sätt att knipa sin fölunge och föla när du går för att hämta fika. Skall du vara med, då har du fika MED dig. Så är det bara.

Vaxproppar

Bild
Något var på gång redan igår och är det ännu mera idag. Vaxpropparna sitter som fina korkar på Gígjas juver. Gígjas väntade föl är efter Ómur frá Feti, Ómur är efter Tóroddur frá Tóroddsstödum. Gígja är efter Hamur frá Tóroddsstödum. Tóroddur och Hamur är bröder, dom har samma mamma Hlökk frá Laugarvatni som har 1:a premie för sina avkommor. Tóroddur är efter Oddur frá Selfossi (e Kjarval frá Saudarkróki) och Hamur är efter Galdur frá Laugarvatni (e Stigandi frá Saudarkróki). Ómurs mor Lokkadís är efter Orri frá Túfu och Gígjas mor Saga är efter Feykir frá Hafsteinsstödum. Så enligt vår smak och tycke så får denna lilla väntade krabat en mycket fin stam. En stam med stora hästar, med mycket pass och stort steg i tölten. Så efterlängtad och vi håller våra tummar så hårt!

Fölningsdags

Bild
Igår var jag så himla säker på att Gígja skulle föla. Det tog emot att åka in till jobbet, även för att bara hämta hem lite arbete och jobba hemifrån. Men jag for ändå. Inget hände under tiden och resten av dagen vankade jag omkring som en orolig själ och väntade. Men inget hände. Vid kvällsfodringen gjorde Gígja något hon aldrig skulle göra, hon lämnade maten och gick till vindskyddet. Då blev jag helt säker på att nu var det dags. Hon ruskade med huvudet, slog med svansen och kliade/tryckte rumpan mot väggen i vindskyddet. Hon var helt klart besvärad, hade smärtor eller liknande. Men inget mer hände. Kanske stördes hon av min närvaro, så mot min vilja begav jag mig in. Men vi klev upp några gånger under natten, men ingen av gångerna hade det hänt något. Klockan fyra var det fortfarande lugnt och det hade börjat regna, kl sex var marken täckt av ett lager med snö. Det var hur tröstlöst som helst att kliva upp i morse. Inget föl, dödstrött och grisigt väder.

Hingstflock

Bild
Vi kommer att ha hingstflock här på Jemthagen i sommar från juni-sep. 6 hingstar i åldern 1-3 år är inbokade. Så under sommaren får vi hem våran egen Már som nu är 2 år. Det är kul att ha hingstar (så länge man har bra stängsel) det är så mycket mer liv och rörelse bland hingstar än vad det är bland ston. Dom fyra hingstfölen på bilden är alla från gården Fet på Island, med vår Ómur längst till vänster. Bilden är från vårvintern 2006.

Ny avelsfolder

Bild
FEIF har tagit fram en ny folder/blaska som är praktisk att ta med på avelsbedömningar. I den hittar man information om alla bedömningsbara kroppsdelar och gångarter, vad som förväntas av varje bedömningspoäng och även det protokoll som domarna fyller i och som sedan överlämnas till hästägaren. Foldern är på engelska, men det är lättläst. Finns att hämta hem på SIFs hemsida under rubriken avel - bedömning och foldern heter "FEIFs information om avelsbedömningar 2010". Ps Karin, såg efter att vi pratats vid att den redan var utlagd. Bilden ovan är från ett ljuvligt Wången på sommaren i samband med förra årets avelsbedömning. Längtar så det knakar till årets bedömning.

Gårdsmaskinen

Bild
Våran Polaris köpte vi för snart ett år sedan och är så glad att vi tog det beslutet. Den har helt klart kommit till nyttig användning och det året om. Framöver skall vi inhandla lite extra utrustning till den som kommer att göra tillvaron ännu enklare. Bilden är tagen i helgen och där kan man se hur gula våra ängar fortfarande är. Men när det väl slår till nu så gör det nog det snabbt. I helgen har det ju ändå skett stora framsteg.

Rakel och Dís

Bild
Rakel och Dís skall i sommar gå i en hage tillsammans med Meyla och Glória. Därför har jag idag tagit dom ifrån stohagen och ställt dom i en hage brevid Meyla och Glória. Nu får dom gå här brevid varandra i några dagar. Så fort det blir lite grönare skall dom släppas i sommarhagen tillsammans. Rakel är stoet med grimma och det andra stoet är Dís. Dís är efter Gormur från Källås och hon är född 2007, dvs ett år yngre än Rakel.

Muska och Gígja

Bild
Både Muska och Gígja har passerat 320 dygn i sin dräktighet. Nu när det blev lite varmare i luften så har båda rejält börjat utveckla ljuver. Muska är så enormt stor och ser så trött ut, så för hennes skull hoppas jag att hon skall skynda sig att föla, så slipper hon bära på all denna extra tyngd. I helgen har vi slitit med sommarhagarna, slagit nya stolpar, spänt tråd, bytt knorrar, mockat ur ligghallar och fyllt på med halm. Allt är klart bara det blir lite mer grönt, så släpper vi över stona i sommarhagarna. Eventuellt hinner både Muska och Gígja föla i vinterhagen, vi får väl se hur grönskan utvecklas denna vecka.

Ómur frá Feti

Bild
Ómur, idag, ca 5 veckor innan avelsvisning. Bilderna uppifrån är i tölt, trav, galopp, pass och tölt. Alla gångarter sitter på plats och skall nu finslipas.

Sadelprovning

Bild
Idag är det äntligen dags för sadelprovning. Ellen från Luc Childeric kommer till Jämtland och jag skall mäta sadel både för Ómur och Meyla. Vi håller till på Valne gård, där det finns flera sadlar att prova för dem som inte redan har provat sadeln.

Åk häst!

Bild
Igår var det åter dags för lektion med Meyla för Gummi i Wångens ridhus. Har länge traglat på volten, ökat minskat tempot, flyttat bakdel, försökt ha koll på var benen är och att dom flyttar sig när jag vill och dit jag vill. Böjt spår, försökt få till formen, takten och tempot och misslyckats om och om igen. Hamnat i en ond liten cirkel (volten). Förra gången fick jag en ny hemläxa - åk häst! Så nu har jag åkt häst, på skogsbilvägarna runt om där vi bor, skritt, trav, tölt och galopp, både kontrollerat och lite mer okontrollerat. Låtit Meyla tänka till är det här vad hon där uppe vill eller är det här mitt (dvs Meylas) påhitt. Ja ja svårt att förklara, men jag förstod hemläxan och jag har gjort den. Har tömkört en gång på ridplanen och så var jag in på ridplanen dagen innan lektionen och kan helt klart erkänna att det gick bra på långsidorna men så fort jag gav mig in på voltspår så var vi in i samma onda cirkel. Så då var det åter dags för lektionen igår och jag sa som det var, det ...

Vaggeryd i helgen

Bild
I helgen är det avelsbedömning på Vaggeryd, Sveriges första bedömning för i år. 26 hästar är anmälda och merparten är svenskfödda. I World fengur är hästarna inlagda under bedömningen och där kan man sedan under helgen följa hela bedömningen. På fredag blir det mätning och veterinärbesiktning. På lördag exteriörbedömning och ridning och på söndag omridning. Äntligen tutar säsongen igång... En av helgens avelsdomare är Gudni Agustsson härifrån Jämtland. Bjuder på en bild på hingsten Ask från Gullunge, bedömd på Wången.

Lite ridbilder

Bild
Ett pass på ridplanen med Meyla och L står bakom kameran. Hon är en riktig goding denna lilla dam. Man får verkligen åka berg- och dalbana med henne, ena stunden är man lyrisk och nästa skulle man kunna äta upp henne istället, nä, riktigt så illa är det inte. Men det svänger må jag lova. Exakt så var även hennes mor Hraffa att rida, sådan mor sådan dotter. Bilderna är tagna den 4 maj 2010.