Veterinärbesöket

Idag när veterinär Ann-Sofie Lilja var på besök så skulle grannens kallblodstravare triangelmärkas. Ann-Sofie börjar med att kolla upp att hästen hon hade framför sig stämde mot passet och sedan rakar hon honom på vänster sida på låret, där triangelmärkningen skall sitta.

Efter det sätter hon triangeljärnet på kylning, i väte som är -170 grader. Medan järnet blir isande kallt, får Borsin en lugnande spruta. Inte för att det gör ont utan mer för att han skall stå stilla under dom 40 sekunder som järnet skall hållas mot hans lår.

Han blir väldigt trött och då är det dags för Ann-Sofie att hålla järnet mot hans lår, där hon tidigare rakat honom. Det är frys ångor man ser på bilden.


Nedan kan man se hur tydligt tringelmärkningen syns direkt efter, då är huden lite svälld. Efter ca 10 minuter kan man knappt ana att något har gjort, då har svullnaden försvunnit, förutom att man ser att han blivit rakad. Men när håret sedan växer ut på denna triangelmärkning så blir det vitt istället för brunt.



Tidigare har ägaren rtg Borsin på ATG kliniken och sedan skickat in ett skadeärende till Agria Djurförsäkringar. Agria tillsammans med behandlande veterinär anser att Borsin gott och väl kan leva kvar med sin skada och fungera väl som gårds-, promenad- och lättare ridhäst. Men hans liv som tävlings travare är över.

Förutom frysmärkningen, så var alla ston som skulle vara dräktiga dräktiga, så det var ett väldigt lyckat och glädjande veterinärbesök.

Tackar Ann-Sofie för ett otroligt fint samarbete i sommar. Ann-Sofie är en toppen bra veterinär som vi gillar att ha på besök, alltid lika lärorikt!

Idag ultraljudade hon ett sto på 12:e dygnet och kunde konstatera att det var dräktigt. Hon sa även att hon kunde se könet på fostret efter 60 dagars dräktighet. Det tycker jag är faschinerande.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"