Ledarstoet



För några dagar sedan kom Meyla hem. Eftersom det inte är något tillfälligt släppte vi in henne till stona på en gång, i dagsljus och tidigt på dagen så vi hade hela dagen på oss att studera hur dom skulle bete sig.. Jag vet att hon inte är någon bråkstake, så det kändes inte alls fel att bara släppa in henne utan någon som helst förberedelse innan.

Som förväntat gick hon bara in i flocken och tog sin plats, inge snack inge bråk. Övertydlig i sitt kroppsspråk!

Men dom andra i flocken blev tydligen tvungna att göra upp om resten av hierarkin. Mitt i natten stog dom och slogs. Vi har sovrumsfönstret åt andra hållet, så vi hörde ingenting. Men andra hörde bråket.

På morgonen visiterade Stina hästarna och det var små blessyrer lite överallt. Meyla dock inte en skråma. Så tror inte hon ens var inblandad.

Det är snyggt att kliva in i en flock och bara ta över, men kan man inte också styra upp dom övriga, så dom vet sin plats utan bråk!

Det är alltid risker med nya hästar i flocken/stallet. Hur man släpper in nya i gruppen är upp till var och en. Man gör också olika beroende på om det är ranglåga eller ranghöga hästar. Är det en tillfällig eller långvarig lösning osv.

Fortfarande, en vecka efter, lägger jag höhögarna lite längre ifrån varandra än vanligt. Så att alla ska få äta, så länge som möjligt, i lugn och ro. Detta kommer dock att ge sig ganska fort.

Följderna denna gång blev att Julia är halt på ett framben och kommer troligtvis att få ett överben på insidan av skenan. Nu har det gått några dagar och hon är inte längre trycköm och såret har läkt, men fortfarande halt i trav. Från början var hon halt även i skritt.

Bjuder idag på en gammal bild på Meyla.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"