Dags att utbilda sig igen...

Nya utbildningar hos SIF, för att bli "godkänd" uppfödare och/alt hingsthållare.

Kurser:
Introduktion till Islandshästavel (U) (2 dagar)
Mål: Efter kursen skall deltagaren ha kunskap om Islandshästens historia och vilka användningsområden hästen har haft genom tiderna. Deltagaren skall ha kunskap om vilka avelsmål gäller för varje egenskap både inom exteriör och ridegenskaper och förstå sambandet mellan dessa. Deltagaren skall ha kunskap om vad som betraktas som nackdelar och vad som är fördelar och förståelse för hur dessa påverkar hästen och ridbarheten. Bedömningssystemet ingår i presentationen av avelsmålen.
Avelsarbetet (U) (2 dagar)
Mål: Efter kursen skall deltagaren ha en grundläggande förståelse om de viktigaste genetiska parametrarna som används i dagens avelsarbete och kunna förklara vilka faktorer som påverkar dessa. Deltagaren skall förstå skillnaden mellan genotyp och fenotyp och kopplingen till BLUP systemet och hur det kan användas i avelsarbetet. Deltagaren skall kunna söka information i WorldFengur och förstå hur databasens funktioner fungerar samt utföra alla uppgifter som en uppfödare behöver utföra i Hestur.
Reproduktion och hälsa (U & H) (2 dagar)
Mål: Efter kursen skall deltagaren ha förståelse för vilka faktorer påverkar fertiliteten hos både hingstar och ston och vilka åtgärder hästhållaren behöver ha i tanken i hanteringen av avelsdjuren. Deltagaren skall ha insyn i stoets brunstcykel och förstå när befruktning är möjlig och hur de bör tänka för att uppnå bästa möjliga dräktighetsresultat. Deltagaren skall kunna se symptomen för de vanligaste sjukdomarna som drabbar Islandshästar och hur sjukdomarna förhindras och/eller nedärvs och veta hur den skall reagera när den upptäcker en skada på hästen.
Uppväxtförhållanden och allmän hästhållning (U) (2 dagar)
Mål: Efter kursen skall deltagaren kunna driva en säker hästhållning och kunna lägga upp och använda foderstatsberäkningar för olika grupper av hästar. Deltagaren skall kunna bedöma hästens hull genom att både se och känna.
Deltagaren ska kunna planera beten utifrån hästens foderbehov samt för att minimera parasitsmitta! Deltagaren skall veta vilka krav myndigheter ställer för att hästhållningen skall vara godkänd, både när det gäller stallar och hagar. Deltagaren ska ha insyn i hur grovfoder odlas och produceras.
Unghästhantering (U & H) (2 dagar)
Mål: Efter kursen skall deltagaren kunna beskriva hur hästen agerar utifrån hästens naturliga beteende och förstå hur hästen kan förväntas bete sig i olika situationer. Denna kunskap skall deltagaren kunna ta med sig till den praktiska hanteringen av unghästen. Deltagaren skall kunna beskriva ett föl eller en unghäst och förklara hur den kan förväntas utvecklas och vilka potential som finns. Slutligen skall eleven kunna bedöma skicket på hästens hovar och kunna skilja på en bra och en dålig skoning.
Hingsthållarkurs (H) (en kombo av Avelsarbete och Uppväxtförhållanden...)
Mål: Att deltagarna efter kursen har grundläggande kunskap i att bedöma hull på hästar och hästarnas matsmältningssystem, inklusive förståelse för hästarnas näringsbehov. De skall kunna utföra de uppgifter som krävs av en hingsthållare angående rapportering av betäckningar samt kunna söka på uppgifter och förklara för stoägare vad och hur de skall göra för att rapportera fölningar och ansöka om hästpass. Deltagarna får grundläggande information om vilka lagar och regler gäller om hästhållning och hästavel.

                                                                         ***

Detta innebär 5 helger, i bästa fall, ev 10 semesterdagar. 5 flyg t/r till Stockholm, i bästa fall. Vissa kursen kan ju även läggas på andra orter så det blir anslutningsresor från Stockholm. Har svårt att se att kurserna förläggs i Jämtland (Norrland). Kanske den första men inte resterande. Kurspris för varje kurs blir minst 2500 kr, x5 12500 kr, men kan också bli mycket högre. Beror ju på var man förlägger dom och vad som kommer ingå.

Det gäller att budgetera och göra en långsiktig eller kortsiktig plan...

Många av kursernas innehåll är ju väldigt lika det man tidigare genomgått i SIF. Undrar hur dom nu värderas - inte alls?! Känner själv att jag inte har någon glädje av kurs 1 och 2 men att resterande kurser kan bli riktigt roliga med rätt lärare.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

"Lotagen-träsket"

Mobila vindskydd