Hästens tänder
Är din häst svår att hålla i hull, istadig i ridningen eller huvudskygg? Då kan den ha problem med sina tänder. Tandproblem är ofta diffusa för hästägaren, men plågsamma för hästen. Därför är det viktigt att låta en veterinär kontrollera tänderna regelbundet även på en i övrigt frisk häst.
Det är viktigt att upptäcka tandproblem tidigt. Väntar hästägaren för länge kan en mer avancerad behandling behövas och i värsta fall kanske inte problemet går att åtgärda. Hästar som haft ont i munnen en längre tid kan visa liknande symptom även efter en lyckad behandling.
- Därför är det viktigt att låta en veterinär kontrollera hästens tänder när tecken på problem i munhålan märks. Det tar tid för hästen att vänja sig vid att inte ha ont och att vänja sig av med invanda vanor som exempelvis att inte vilja bli tränsad, säger Charlie Lindberg, veterinär hos Agria Djurförsäkring.
Därför får hästen ont i munnen
Bettfel, över- eller underbett, är den vanligaste orsaken till problem i hästens mun. Det gör att tänderna inte slits korrekt mot varandra utan skapar vassa kanter och hakar som förändrar och försvårar tuggningen.
Vargtänder är en annan vanlig orsak till problem. Många rekommenderar att vargtänderna tas bort innan hästen sätts i arbete, eftersom de helt saknar funktion. Vargtänderna sitter i hästens överkäke precis där bettet placeras i hästens mun.
Betselrelaterade problem är inte helt ovanliga. Förutom smärta kan det i värsta fall orsaka tandvandring eller rotation, tandlossning och inflammation i tandköttet.
Tandfrakturer kan orsakas av yttre våld eller karies som gör att det yttre cementlagret på tänderna försvinner.
Rotspetsabcess är en bakteriell inflammation vid tandens rot. Det kan bland annat uppkomma i samband med tandfrakturer. En infektion kan då få fäste och utvecklas längs med pulpan till rotspetsen.
Foderinpackningar kan uppstå vid tandväxling, glesbett eller trångställningar samt i hög ålder. Foder kryper ner mellan tand och tandkött och orsakar så småningom tandlossning.
Så upptäcker du tandproblem
- Minskat intresse att äta
- Tuggar bollar
- Smaskar när den tuggar eller saliverar mycket
- Luktar illa ur munnen
- Näsflöde
- Svullnader eller sår på käkarna
- Kolik
- Problem vid ridning, hästen upplevs som ovillig
- Undandrar sig bettet, gapar eller lägger tungan över bettet
- Hästen är huvudskygg
Så undviker du tandproblem
- Låt en veterinär undersöka hästens tänder regelbundet från 2 års ålder
- Använd ett korrekt tillpassat bett. Det är vanligt att hästägare använder ett för långt bett
- Variera betten och använd gärna bettlösa alternativ ibland
- Diffusa symptom som att hästen är sur och ovillig kan bero på smärta i munnen
Kommentarer