Blup 99 för exteriören

Jag gillar att titta på bedömningssiffror och blupen. Försöker lära mig och förstå. Men till blupen finns det inte någon handbok eller instruktionsbok som man kan läsa och lära sig av utan man får följa år från år och försöka förstå. Dra sina egna slutsatser. Hur det ändras beroende på ålder, ålder vid bedömning, bra och dåliga bedömningar på avkommorna osv.

Tittade på Meylas bedömningssiffror för exteriören från 2011. Inga dåliga siffror utan i mina ögon riktigt bra. Den översta är från Wången i juni och den mellersta från VM i augusti.


Exteriör

Huvud8
Hals-Manke-Bog8
Rygg och kors7.5
Proportioner8
Ben (kvalitet)8.5
Benställning8
Hovar8.5
Man och Svans8.5
Exteriör8.13


Exteriör
Huvud8
Hals-Manke-Bog8.5
Rygg och kors7.5
Proportioner8.5
Ben (kvalitet)7.5
Benställning8
Hovar8.5
Man och Svans8.5
Exteriör8.20

Hennes blup för exteriören är bara 99. Långt under medel. Hon är bara 10 år så den har inte sjunkit pga ålder och/eller att hon inga bedömda avkommor har ännu.

Hon bedömdes även som 4-åring och fick hyfsade poäng redan då för exteriören. Ingen skräll men heller inte bottennapp.

Exteriör
Huvud8
Hals-Manke-Bog8
Rygg och kors7.5
Proportioner8
Ben (kvalitet)8
Benställning7.5
Hovar7.5
Man och Svans8
Exteriör7.85

Däremot staffar blupen henne för att domarna aldrig tyckte om hennes mor när hon bedömdes. Så en bedömning berättar vad hästar är och går för i dagsläget. I blupen får man bära med sig hela släktens laster och elände.

Det skulle vara jätte intressant att komma till bedömning med en avkomma till Meyla och se om exteriörblupen även påverkas så mycket i andra led? Hur många led tar det att bygga upp denna botten-blup? Den som lever får se...

Som tur är har jag valt väldigt snygga kavaljerer till Meyla.

99 i blup och enormt beundrad av sin ägare :)

Kommentarer

Elin sa…
En slutsats jag drog var att mitt stos blup sjönk som en sten när både pappan och morfar togs bort/dog. Konstigt när det är fortfarande samma gener i stoet...

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"