Vatnsleysa


På gården Vatnsleysa har Jon Fridriksson byggt upp en fantastisk avel under 40 år, med ett superfint sto material som han nu överlämnat till sonen Björn Fridrik Jónasson.

Björn har att börja sitt avelsarbete med ston som Sílja, Alísa, Sabína och Albína, alla från Vatnsleysu. Sedan har han lyckats få fram ston som Lydía frá Vatnsleysu som vid 9 års ålder gått till avel.

På gården presenterades alla hingstar för oss, några ridna och några lösa i en hage. Vi fick även se unghästar i rörelse. Stona han vi inte med, så vi har inte lyckats se grundmaterialet till denna fantastiska avel.

Björn red en hingst vid namn Abótí frá Vatnsleysu, bilden ovan, e Erill frá Kópavogi och u Albína frá Vatnsleysu. Abótí är född 1998 och har extrema rörelser i tölten.

Vi fick även se den legendariska Glampi frá Vatnsleysu, 19 år gammal. Glampi är helbror till Arnar frá Vatnsleysu som finns här i Jämtland och vi fick se flera Arnar avkommor som imponerade med fina rörelser. Bla Albert, fux med stjärn, bilder finns i bildgalleriet.

Vi fick även se en hingst vid namn Sindri efter Glampi, svart med stjärn och snopp. Mycket fin!

Bland fölen fanns dom två hästar som jag helst skulle ha tagit med mig hem från denna gård. Ett hingst föl efter Tóroddur frá Tóroddsstödum och undan Lydía frá Vatnsleysu. Så otroligt vacker! Men även ett sto föl vid namn Vera frá Vatnsleysu, vilka rörelser och vilken utstrålning.

På Vatnsleysa har man även lyckats ta fram färgväxlare och två fina hingstar visades för oss.

Björns tips!
* Viktigt med avelsmål.
* Har du tre ston använd endast det bästa.

Mer info www.vatnsleysa.com

Kommentarer

Anonym sa…
Hej! Vad kul att läsa dina berättelser från de olika gårdarna och man önskar att man varit med. Måste ha vart en intressant resa igen. Har även kollat på dina foton.
H: Anita J

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"