Avelsmötet på Wången



I måndags var det avelsmöte på Wången, med ca 25-30 deltagare. Halva styrkan var Wångens hovslagarelever. Är inte intresset större än så, så blir det svårt att få till avelsbedömningar på Wången i framtiden. Vi behöver lägga lite krut på vår avel och våra avlare. Få våra uppfödare att bli avlare istället.

Vad är skillnaden på en avlare och en uppfödare? Frågan har varit upp tidigare. Jag vet själv att jag slarvar med uttrycken. Men jag vet att jag vill vara en avlare och inte en uppfödare.

En bedömning är inplanerad till Wången 15-16 juni. Minimiantal ca 25 hästar och sedan gäller "sponsring" upp till ca 35 hästar, för att arrangemanget ska gå runt. Det är den krassa sanningen.

Underlaget är inte till vår fördel, 2018 föddes det 0 stoföl i Norrbotten, 4 stycken i Västerbotten och Norrbotten och 11 i Jämtland. Av 19 st, hur många kommer till bedömning? Dessutom delas dom upp under olika år, någon visas som 5-åring och någon som 6-åring osv. Men dom flesta kommer inte ens till bedömning.

Massor med nya idéer och ändringar är på gång. Inga förslag är beslut innan dom passerat FEIFs avelsmöte i feb/mars. Förslagen går att finna på SIF avels hemsida.

Förslag som jag snappade upp:
Ny domarhandledning för hovar, man & svans, skritt, sakta tölt och sakta galopp. Sakta galopp blir en egen faktor. Ev ändras namnet sakta galopp till något annat. Spirit kommer framöver att heta Ridbarhet.

Faktorerna kommer troligtvis att ändras:
Exteriör från 40 % till 35 % och därmed ridegenskaperna från 60 % till 65 %.

Delfaktorerna kommer troligtvis även dom att ändras:
Alla exteriörmoment sänks för att höja rygg och kors från 3 % till 5,5 %.
Skritten, tölten och traven höjs. Galopp och samarbetsvilja sänks och därmed finns det utrymme för ett nytt moment som skall räknas in i bedömningen och det är sakta galopp.

Ny blup i mars.

Vi i Sverige är duktiga på att få fram fin hals/manke/bog, veckert huvud, mycket man och svans och bra proportioner.

Vi ligger sämre till på tölt och helhetsintryck. Så det behöver vi fokusera på!!!

OBS! Detta är mina minnesanteckningar från mötet, så det kan ha smugit sig in felaktigheter.





Kommentarer

"Pia" sa…
Håller med dig...var där en stund på avelsmötet, men inser att det här är en liten sport/avel i Jämtland som kanske inte har någon framtid eller...?
Har inte varit i sporten/aveln än (och kanske inte blir heller) men har ett sto som är mamma till Aria II (Emma Aspman är uppfödare) så.... Blir lite tveksam till att betäcka. Som du också skriver tidigare i din blogg, så är vardagsridningen och att träna det som är roligast. mvh Eva-Lisa Andersson "Pia"

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"