Inlägg

Visar inlägg från november, 2008

Ston är speciella

Nu när Meyla var hemma igen och Gígja får sällskap av henne, tyckte jag att det var dags att flytta tillbaka Rakel till stoflocken. Rakel har ju stått med Gígja i stallet och i hagen nära stallet, eftersom hon varit halt. Men nu efter att hältan släppt så var det åter dags att släppa ut henne i den hagen/flocken där hon hör hemma. Tror att hon varit ifrån den flocken i ca 3 veckor och då ser man hur speciella ston kan vara. Rakel var helt "ny" för dem. Det blev turbulent i flocken och genast gick dom till anfall och jagade ut Rakel ur hagen. Varför? Dom kan inte ha glömt bort henne, flocken i övrigt har inte förändrats och det är ju så kort tid som hon varit därifrån. Ibland är Islandshästar super trevliga i sitt lynne, det är hur smidigt som helst att släppa in nya hästar, dom snosar lite, piper lite och sedan är ordningen återställd. Men andra gånger förvånar dom en massor, en häst har varit borta i tre veckor och ordningen är super svår att få tillbaka. Kan någon förklara?...

Meyla hemma

Bild
Nu är Meyla hemma igen. Var till Gummi och Maria i förmiddags och pussade lite på Ómur, förutom att jag red ut en sväng på Meyla. Hur lycklig kan man vara första gången man rider på en egen uppfödning. Hon skötte sig galant, trava, tölta och galoppera, förutom skritt då då. Än så länge är det hon och underlaget som bestämmer gångart, hon är mjuk och böjbar, lyhörd och pigg och glad. Gummi har gjort ett galant arbete med henne. Hon var en fröjd att rida, mjuk att sitta på.

Nationella tävlingar 2009

Bild
Dom nationella tävlingarna 2009 är nu utlagda på SIFs hemsida. 15-17 maj Sundbyholm, Eskilstuna, arr. Eidfaxi/Stormur/Vallfari 22-24 maj Timrå, Sundsvall, arr. Kraftur (nya banan) 5-7 juni Margaretehof, Kristianstad, arr. Ofeigur 12-14 juni Wången, Östersund, arr. Gneisti Som ni ser har vi, lyckliga norrlännnigar, chansen på två nationella tävlingar 2009, nästan inom 20 mils radie. Vilken utökning!!! Men finns det underlag??? Nu må ni alla ut och kvala och inte bara det, ni skall nå kvalpoäng så ni får vara med på nationell tävling. Annars blir det tomt på tävlingsbanorna här uppe. Inte kör dom från södra Sverige upp två gånger, med så kort mellanrum. Aldrig i livet! Propparna för tävlingarna 2009 skall vara inne senast den 30 november. Bilden: Vignir på Hrannar, Norrländska 2007, på Wången.

Meyla från Jemthagen

Bild
Så här såg hon ut, sommaren 2005, när hon var ett föl, Meyla. Idag skall jag hämta henne från Gummi, inriden och jag skall rida henne för första gången. Väntan är lång men så spännande. Idag är hon tre, skall bli fyra. När vi väntade henne, gick Hraffa dräktig i 365 dygn, en evighet när man börjar vänta redan vid 320 dygn ungefär. Till slut kom det ut en liten jackpot, jag ville ha ett fux sto med stjärn och jag fick exakt det jag önskade mig. Fick äran att vara med på hela förlossningen. Idag är hon min pärla, värld sin vikt i guld! Alla mina hästar gör mig glad, men Meyla hon är något alldeles extra. Så vacker! Den lilla tjejen har blivit stor.

Till dig som har häst...

Hästsveriges moto är att värna om våra hästar med kunskap, kärlek och omsorg. Det skall genomsyra allt vi gör. Så börjar texten i den nya guiden HaHäst som Nationella Stiftelsen för Hästhållningens Främjande tagit fram. Läs den på http://www.svehast.se/ (Svenska Hästavelsförbundet) eller beställ den via hemsidan http://www.nshorse.se/ (Hästnäringens Nationella Stiftelse). På HNS hemsida finns massor med bra läsning, så den är väl värd sitt besök, med jämna mellanrum.

Uppfödare, se hit!!!

Bild
Är du uppfödare, arbetar med eller är intresserad av avelsfrågor!? Har du svarat på enkäten om utbildningsbehovet? Den ligger just nu ute på flera hemsidor, så gå in på SIFs eller HNSs hemsidor så hittar du den där. Det är viktigt att vi svarar på den så vi får till bra och viktiga utbildningar inom avel framöver. Bilden: Thóra, våran fösta uppfödning, född 2001, e Flipi från Östersåker.

Idunns årsmöte

Bild
Nu har Idunn lagt ut kallelse till sitt årsmöte, på deras hemsida . Lördagen den 24 januari 2009 i Grillby utanför Enköping. Det börjar med en gårds- och hästvisning hos Johan Häggberg. Därefter lunch på Lötsberga Djurklinik och föreläsning av vet Hans Kindahl, föreläser om "Förebud inför fölning". Samt visning av kliniken och seminstationen. Därefter årsmöteshandlingar och avslutande middag. Kul arrangemang, men trist det är så långt dit. Men vad gör det när vi har kurs med Gummi samma helg här hemma, på Wången. Bilden: Hrund vid en lyckad fölning i maj i år, stofölet Hronja.

Ridkurs i mars

Vi funderar på att arrangera en ridkurs i Gneistis regi, i mars. Men vi vet inte för vilken instruktör?! Vem vill du rida för? Våga lägga en kommentar här nedan och meddela oss vem du vill rida för. Ange flera ifall du har fler än en favorit. Får vi in många förslag, så har vi ju ett önskematerial att arbeta utifrån. Du får vara anonym, ifall det går i systemet?!

Öppet hus - Dille gård

Imorgon har Dille gård, naturbruksgymnasiet med Islandshäst, öppet hus. Kl 09.00-16.00. Fredagen den 5 december har dom julshow och julfika. Läs mer på Dilles hemsida. Glöm inte clinic med Mette Manseth den 10 december.

Fölmönstring på Dille

Bild
Söndagen den 18 januari arrangeras det fölmönstring på Dille gård . Mer info finns på Gneistis hemsida eller via mail från lärare Lena Fernlund på Dille gård. Domare blir Gudni Agustsson, från Västeråsens Islandshästar. Islandshästar upp till 3 år är välkomna. 300 kr per häst och kostnad för box alt hage tillkommer. Föl- och unghästar skall vara vaccinerade. På bilden: Hrimnir, Már och Hronja.

Hestafrettir = Hästnyheter

Ni har väl alla sett att Hestafrettir nu finns på svenska. Dom senaste nyheterna på SVENSKA hittar ni på Hestafrettir.se Men vill ni ha dom allra senaste nyheterna så måste ni gå in på Hestafrettir.is för dom översätter inte allt. Lika är det med Eidfaxi , dom översätter en del till engelska, men det tar lite tid. Så vill vi ha dom senaste nyheterna så måste vi fortfarande försöka tragla med den usla och minimala kunskapen vi har i det Isländska språket. Någon motsvarighet till dessa sidor har vi ju inte här i Sverige, så det är bara att kämpa på med språk kunskaperna. Här hos oss råder nyhets torka, men vi svenskar är bra på att skvallra istället (hi hi).

Rakel

Bild
Rakels hälta har gett med sig. För någon vecka sedan var Rakel halt och jag trodde att det kunde vara en hovböld. Men hovslagaren hittade inget och vi hittade inga sår, svullnader eller någon värme. Vi stallade in henne och nu har hon fått vara inne på nätterna och ute med Gígja på dagarna. Hältan har försvunnit och hon får fortsätta var inne på nätterna i en-två veckor till. Sedan blir det ut till sto flocken igen. Rakel är helsyster med Meyla som just nu är på inridning, hos Gummi. Rakel visar ännu "spänstigare" gångarter i hagen än vad vi sett hos Meyla, medans Meyla har en bättre exteriör än Rakel. Rakel är väldigt lik sin mor i sin exteriör.

Rökkvi frá Hárlaugsstöðum

Ännu en fin hingst har kommit till Sverige. Rökkvi har varit bland dom bästa tävlingshästarna på Island dom senaste åren. Att nämna en liten del av hans meritlista är att han bl a vunnit B-Flokk på Landsmót, Islandsmästare i Tölt och vunnit Istölt två gånger. Rökkvi har en avelsbedömning på 8,34 var av 8,48 för ridegenskaper med bl.a 9,5 för trav och form under ryttare. 9 för tölt, kort tölt, galopp och spirit. Rökkvi är efter den legendariska hingsten Otur frá Sauðárkróki och undan stoet Snegla frá Hala (8,19). Framgångarna för Rökkvi har varit tillsammans med Þorvaldur Árni Þorvaldsson som sa i en intervju att han tycker att det är svårt att skiljas efter 6 år tillsammans. Ägare till Rökkvi är familjen Montan på Margaretehof. Nu entrar Rökkvi banorna i Sverige med Göran själv i sadeln. Källa: Hestafrettir .

Livet utan fyrhjuling

Bild
När man inte har någon fyrhjuling till hjälp för att förenkla arbetet på hästgården, då får man ta till det näst bästa. Denna kälke fyndade jag på auktion i somras. Den är hur bra som helst. På helgerna när jag fyller på vindskydde med halm, så är den perfekt. Två buntar hö eller halm, flera dunkar med vatten och kälken glider hur bra som helst på snön. Har jag lite nerför så är det bara att ställa sig på och glida med. Kostade några antal 0:or mindre än en fyrhjuling och drar ingen bensin och jag får motion. Man gör ju allt som går för att underlätta.

Clinic med Mette

Fick ett mail från Lena Fernlund om en clinic på Dille den 10 december. Tid 17-20. 300 kr. Anmälan till Lena. Ämnet superintressant, just i dessa tider då folk går omkring och funderar över inridningen av deras unghästar och eventuella visningar till nästa sommar. Dessutom är ju Mette en klippa att prata inför grupp och dessutom på "svensk-norska". Den unga hästen - träning för hållbarhet och prestation. Mette Manseth, hästlärare på Hólar och hästtränare, som år 2008 satte ”världsrekord” i avelsvisning med de två 4-åriga hingstarna Kappi frá Kommu och Seiður frá Flugumýri som båda fick 8,42 i totalbedömning. Mette undervisar i form av föreläsning och clinic om hur man tränar den unga hästen för prestation i avelsvisning samtidigt som den behåller ridbarhet och hälsa. Vilket ansvar har tränaren respektive hästägaren? Ställer vi rimliga krav på unghästen? Hamnar tränaren i ett dilemma med höga krav från hästägaren vad det gäller prestation och samtidigt kunna följa sin linje på...

Tävlingsseminarium

I helgen 22-23 november är det tävlingsseminarium på Fyrishov i Uppsala. Representanter från alla klubbar är inbjudna till seminariet för att utvärdera säsongen som varit och planera inför 2009. Bl a kommer diskussion kring kval till landslag att diskuteras. Förslag är att kval endast kommer att kunna ske vid två nationella tävlingar per år och dessa tävlingar skall ligga i mellan sverige?! Gneisti har representanter på mötet!

Ómur och Meyla

Bild
I tisdags var vi till Gummi och Maria och hälsade på våra hästar. Gummi red både Meyla och Ómur medans vi var där. Vilka hästar vi har på gång, jag är helt lyrisk och Gummi verkar super nöjd med att få hålla på med dem. Det är kul! Ómur blir kvar till jul medans Meyla kommer hem vid månadsskiftet. Jag skall dit och rida henne för Gummi innan hon kommer hem. Båda visar fina gångarter, Ómur har ett stort steg, jämn i alla gångarter. Meyla har mer bensprattel och har lite svårare för balansen och vet därmed inte riktigt var hon skall göra av sina långa ben. Lyckligt lottade är vi alla som har en Blær "bäbis" i hagen och lyckligt lottade är vi som har en till på uppäxt, som dessutom är helsyster till fina Meyla. Bilden ovan är tagen tisdagen den 18 november, Ómur frá Feti.

Årets bästa hästar

Årets högst bedömda svensk födda hästar Sto 4 år, Ronja från Valne Uppf Maria Andersson och Gummi Einarsson Hingst 4 år, Fridur från Lönneberga Uppf Familjen Jennerholm Sto 5 år, Fjöður från Stenholmen Uppf Stenholmen AB/Ljungqvist Hingst 5 år, Kongur från Knutshyttan Uppf Garðar Gislason Kongur är den högst bedömda svenskfödda 5 åriga hingst någonsin!!! Sto 6 år, Frida från Håkansgården Uppf Mariette och Sven-Åke Andersson Hingst 6 år, Loftur från Knutshyttan Uppf Garðar Gislason Sto 7 år och äldre, Þota från Knubbo Uppf Thorvaldur Arnarsson Hingst 7 år, och äldre, Geimfari från Lind Uppf Johan Häggberg Sveriges högst bedömda svensk födda sto med svensk födda föräldrar Frida från Håkansgården. Priset delas ut av Von Islandshästar.

Avelsmötet

Jag har bestämt mig för att inte skriva om avelsmötet här på sidan, mer än pristagarna. Istället kommer det i nästa nr av Gneisti Nytt, om det får plats. Sedan kommer ni även att få läsa om det i Islandshästen (fast då är det inte jag som skriver) och vill ni så kan ni gå in på Christinas och Oves blogg längre ner till vänster, där har Christina skrivit om avelsmötet.

Ómur betäcker 2009

Bild
Ómur kommer troligen att kunna betäcka även sommaren 2009. Ifall avelsutskottets beslut om blup hingstar med blup på 120 och mer, går igenom hos SIFs styrelse, kommer Ómur att betäcka sommaren 2009 oavsett om han kommer till bedömning eller inte. Aveslutskottets förslag är att hingstar med blup 120 eller mer, får obegränsad betäckningsrätt till 4 års ålder. Ómur har 120 i blup och är 4 år nästa år, så då får han ytterligare betäckningsrätter, hittills har han ju endast haft upp till 10 betäckningsrätter. Kommer han till bedömning och blir godkänd 2009, så är det ju ok för honom att betäcka ändå. Men allt kan hända innan han är på en bedömning eller under bedömningen och då är det skönt att veta att han ändå får träffa vackra tjejer nästa sommar. Så välkomna alla stoägare som är intresserade! (Med reservation ifall inte beslutet skulle gå igenom hos styrelsen).

Avelspriser

I lördags på avelsmötet delades det ut priser och utmärkelser i mängder. ÅRETS AVELSRYTTARE Vignir Jonsasson ÅRETS UPPFÖDARE Knutshyttan, Gardar Gislasson ÅRETS ROOKIE Madeleine Johansson Hingstar AVKOMME KLASS ELIT Flipi från Östersåker AVKOMME KLASS I Fannar frá Audshóltshjaleigu Ston AVKOMME KLASS I Soley från Rolsta AVKOMME KLASS I Hekla frá Hóltsmúla AVKOMME KLASS II Vakning frá Flugumýri AVKOMME KLASS II Aska frá Flugumýri

Hemma igen...

och nu är det vinter! Det har snöat medans jag varit nere i Stjärnhov. Det var ljuvligt att komma hem ikväll och titta till hästarna i månens och snöns sken. I helgen har jag sett en clinic, lyssnat på intressanta föreläsningar och träffat massor med trevliga människor. Avelsmötena har alltid haft en sådan otroligt bra stämning! Berättar mer imorgon, för nu är det läggdags.

Avelsmöte på Stjärnhov

Idag åker jag ner till Stjärnhov, Solbacka sport & konferens. SIF och avelsutskottet (som jag sitter med i) arrangerar avelsmöte med clinic och föreläsningar. Clinicen handlar om föl- och unghästmönsring. Bland föreläsarna finns Sussie och Nils Lund Lindberg, från Skaneyland, veterinär Kerstin Darenius och Eysteinn Leifsson från Island. Det blir middag, dans, en massa prisutdelningar och trevlig samvaro. Rapporterar efter helgen eller kanske redan i helgen, ifall jag orkar bära med mig datorn. Den som lever får se!

Ridkurs för Gummi

Ridkurs på Wången med Gudmundur "Gummi" Einarsson arrangerad av Gneisti Islandshästförening. Tid/plats: Wångens isolerade ridhus 24-25 januari, en eller två dagar. Avgift: 750 kr/dag, två ridpass inkl box eller 625 kr/dag, två ridpass exkl box (speciellt för Wångens elever som redan hyr box på Wången. Logi/mat/fika: Ingår ej i kursavgiften. Frågor/anmälan: Till mig på e-post

Startordningen på VM och NM?

Bild
Johann Skúlason och Hvinur frá Holtsmúla skulle kunna starta först i tölt på VM. Landsting LH godkände förslaget från hästklubben Geysir (på Island , om att LH ska lägga fram förslag om att det blir draget om startordningen på internationella tävlingar som VM och NM. Som reglerna är nu är lottningen om startordning på länder. Varje land får vissa starter som lagkaptenen kan sprida sina tävlande i den startordning som dom tror fungerar bäst. Nästan alltid ser man att dom starkaste startar sist och dom mindra stärka startar först, ofta är det då att poängen blir högre ju längre vi kommer in i tävlingen. Tanken med den nya regeln är att man skall slippa diskussionen kring om det är lättare att få högre poäng ju längre bak i startlistan man ligger. DETTA ÄR FORTFARANDE ETT FÖRSLAG! Bilden är från Hvinurs hemsida http://www.hvinur.is/ Ta en titt, han har en fin sida.

Årets ryttare på Island

Heimir Gunnarsson och Gudmundur Einarsson fick inte pris men det måste vara hedersamt att var nominerade. Följande ryttare vann och erhöll pris vid hästgalan i Reykjavik. Hästgala med stort H. På Island vet dom vad gala innebär, ur garderoben tas endast den riktiga festblåsan. På Eidfaxis hemsida kan man se foton på den ena tjusiga ryttaren efter den andre. Man känner knappt igen dem utan hjälm. Årets ryttare samt årets avelsryttare: Thórdur Thorgeirsson Årets gaedingakeppniryttare: Arni Björn Pálsson Årets passryttare: Sigurdur Sigurdarsson Årets sportryttare: Thorvaldur Arni Thorvaldsson och Vidar Ingólfsson Mest lovande ryttare: Teitur Arnasson (sexfaldig isländsk mästare i ungdomsklass i år) Årets uppfödare blev Audsholtshjáleigu, dvs Gunnar Arnarson och Kristbjörg Eyvindsdóttir. Det är fjärde gången de får priset, trots att Gunnar och Krissa har en “ung” avel i sammanhanget. Helt otroligt, men då har dom ju helt fantastiska "blup" hästar också.

Lättsam ridhäst...

Bild
Gígja är verkligen en lättsam ridhäst. Inget bråk, stök eller tjafs. Bara possitiv till allt arbete. Efter att hon har vilat (varit dräktig bl a) i 8-9 månader så har jag under hösten lite smått satt igång henne. Jag brukar inte rida alls under oktober-november, det brukar vara min tid att vila hästarna. Inte för att hästarna behöver det utan mer för att jag behöver det. Under denna tid på året är det mörkt, hästarna är leriga, sätter en massa päls och jag själv brukar ha mycket jobb. Så det brukar vara en perfekt tid för vila. Men i år blev det inte så, för jag hade Gígja som behövde ridas. Det har helt klart gått över förväntan, men hade det varit en lite problematisk häst, så hade det inte varit lika enkelt att ta sig ut i mörkret och regnet. Men tack vare att det har varit Gígja så har det fungerat riktigt bra. Hon är inte i topp form (inte jag heller), men hon är igång. Hon tickar på oavsett om hon gått en eller sju gånger den senaste veckan. Lika lätt och lika possitiv. Hon är ta...

Avelsbedömning på ovalbana?

Möjligen kommer avelhästarna att bedömmas på ovalbana nästa vår och sommar. Diskussionen pågår hos Isländska avelsföreningen, om detta förslag, Guðlaugur Antonsson avelsrådgivare säger att han tycker idéen är bra. ”Jag har haft den åsikt att unga hästar skulle vara på rakbana och tyckt att dom blir friare. Nu har denna idé nästan varit bankat ur mig” säger Guðlaugur. ” Nästan alla hästar på Island är inridna i paddock eller i ridhus nu för tiden, så dom är vana att gå på volt.” ”Det har många fördelar att bedömma hästar på ovalbana. Domarna kommer närmare hästarna och samtidigt kommer vi närmare den form som tävlingarna i hästsporten framgår av." Diskssionen kommer att fortsätta på avels seminariumet Hrossarækt 2008. Källa: Hestafrettir
Bild

Rakel från Jemthagen

Bild
Våran två åring Rakel har vi nu stallat in. För ett tag sedan märkte vi att hon var halt i hagen. Förra helgen tog vi hit hovslagaren för att kolla om det kunde vara något med hoven, hovböld eller liknande. Men han kunde inte hitta något. Igår stallade vi in henne, så att hon får vila ordentligt på mjukt och torrt underlag. Hon skall få bästa möjliga skötsel och så hoppas vi att hon snart skall bli bra. Vi hoppas att det är en stukning eller sträckning som skall ge med sig. Detta ger en möjlighet att hantera henne lite mer, så är det redan gjort nästa höst när det sedan är dags för hennes inskolning. Rakel är undan Hrafndis och efter Blaer, helsyster med våran Meyla som är hos Gummi för inridning. Bilden ovan är tagen i höst. Det är lite jobbigt när dom här småttingarna blir halta, för man kan inte göra så mycket annat än vänta ut det. När det inte finns några ytliga bevis på problemet och man vet att det inte är någon förslitningsskada.

World Ranking

Nu för tiden kan man hitta WR även på hästarna och inte bara på ryttarna. Detta går att finna på FEIFs hemsida. Kan vara kul att följa tidigare hästar, hästarnas syskon eller tilltänkta köp. Tog Blaer som exempel: Sport results of Blær frá Búðarhóli IS1996184303 Name: Blær frá Búðarhóli FEIF Id: IS1996184303 Sex: Stallion Year: 1996 Color: Brown/black/no markings F: Andvari frá Ey I [IS1990184730] Breeder: Haraldur Konráðsson T3 5.03 22-Jun-2008 Biri [NO] Ida Maria Skilbrigt T1 5.50 15-Jun-2008 Wången, Östersund [SE] Ida Maria Skilbrigt 5.70 19-Aug-2007 Wången, Östersund [SE] Ida Maria Skilbrigt F1 5.10 22-Jun-2008 Biri [NO] Ida Maria Skilbrigt 5.70 15-Jun-2008 Wången, Östersund [SE] Ida Maria Skilbrigt Har hästarna avkommor som tävlar på WR anslutna tävlingar så finns dessa också uppräknade. Poäng under 5.50 räknas inte, men presenteras.

Medlemsmötet

På medlemsmötet idag fick vi lite datum att se fram emot: 18 januari Unghästmönstring på Dille 24-25 januari Ridkurs på Wången för Gummi 7 februari Gneistis årsmöte 14 mars Vintertölten på Wången 25 april Kvaltävling på Wången 22-23 maj Kraftur arrangerar tävling på nya banan (?) 9-11 juni Avelsbedömning på Wången 12-14 juni Norrlandsmästerskapen på Wången 22-23 augusti Gneisti Open på Wången Gummi kursen på Wången i januari, återkommer jag med info om. Anmälan till mig!

Medlemsmöte

Bild
Idag har Gneisti medlemsmöte på Gamla teatern. Du ska väl dit?! Bilden ovan är Glórías vackra öga, den som är observant ser att hon har varit och letat julgran

VM 2009

Jag vill så gärna åka på VM 2009 i Schweiz, Brunnadern. Men det verkar supersvårt att få tag i boende i närheten. Någon som har en bra idé? Hemsidan till VM 2009. VM 2011 blir i Österike, hemsidan .

Flyingedagarna

I helgen, den 8-9 november, är det åter igen Flyingedagarna! I år firar Flyinge 25 årsjubiléeum av stiftelsens bildande. Det blir som vanligt spännande nummer, massor med hästar och även Islandshästar. Öppet hus på Flyinge och gratis är det också i år. Dom visar alla stallar, vagnsmuseet, paradselkammaren mm. Som vanligt kan man ta en tur med häst och vagn runt Kastanjegården. Elever och studenter från Flyinges olika utbildningar visar och berättar om sin vardag och utibildning. Öppet hus från kl 12.00 - Fri entré Showen börjar kl 15.00 och varar i ca 2 timmar. Biljetter på Ticnet. Tänk om man bodde lite närmare, vad kul det skulle vara. Det är så fint på Flyinge!

Hingstfestival 2009

Planera in Idunns hingstfestival 2009, 19 april. Mer info kommer på Idunns hemsida.

Nya bloggare

Har fått reda på att Eveline Berg-Bring med fina Segull, äntligen har blivit med dator igen och därmed blogg. Även familjen Berg-Bring har blivit med blogg. Länk till dem båda finns här nedan till vänster. Välkomna till blogg-ligan!

Nominerade hästuppfödare på Island

Nominerade till titeln Årets uppfödare 2008 på Island. Vem som vinner titeln tillkännages vid ett seminarium, den 8 november, vid Islands stora hästgala där även årets ryttare koras. Nominerade uppfödare: 1. Auðsholtshjáleiga, Gunnar Arnarson och Kristbjörg Eyvindsdóttir 2. Fet, Karl Wernersson 3. Hákot, Markús Ársælsson och Halldóra Hafsteinsdóttir 4. Ketilsstaðir, Bergur Jónsson 5. Lundar II, Sigbjörn Björnsson och Ragna Sigurðardóttir 6. Skipaskagi, Jón Árnason och Sigurveig Stefánsdóttir 7. Strandarhjáleiga, Þormar Andrésson med familj 8. Þúfur/Stangarholt, Gísli Gíslason och Mette Mannseth Jag är stor beundrare av båda gårdarna som ligger etta och tvåa, så jag är glad att jag slipper välja. Det är vid samma tillfälle som Gummi är nominderad till Årets passryttare 2008 (läs 1 nov).

Hur lång dräktighet har en islandshäst?

Bild
Har du ett föl, som du vet exakt på dagen hur länge stoet gått dräktigt? Ante Eklund har en förfrågan via Idunns hemsida och kommer att göra en liten studie om detta på just islandshäst. Jag kunde skicka in uppgifter på Hraffa, som i år fölade på exakt 362 dygn. Hur kan jag veta det? Hon handbetäcktes sommaren 2007 med Ómur, endast en gång/en dag. Blev dräktig på första försöket och fölade i maj i år. Bilden ovan, stofölet Hronja nyfödd i våras, med mamma Hrund.

Hovslagarbesök

Bild
Nu är Gígja fullt utrustad för vintern. Fyra brodd på varje sko och snösulor. De e bara å rid... När Curre ändå var på besök så gick vi igenom ston och unghästar som går på lösdrift. Så nu är även dom fräscha i fötterna. Fölen likaså! Skönt, 8 veckor till nästa gång. Rakel är lite halt, trodde Curre skulle hitta en hovböld eller liknande, men inte det. Så antagligen är det en stukning/vrickning. Det har ju varit ganska halt, hårt och knöligt för hästarna, senaste tiden. Vi avvaktar ett tag och ser hur det artar sig. Hoppas att det ger med sig.

Hronja från Cathrinagården

Bild
En bild på Ómurs förstfödda, stoet Hronja. Här är hon 6-7 månader. Hon är jättesöt och har jättetjock man och pannlugg.

Vindskydd

Bild
Nu när Leffe är klar med gödselplattan har han börjat med nästa projekt. Nu skall han laga det gamla vindskyddet som står i ridhästhagen/vinterhagen. Det nya vindskyddet blir lite bredare än det gamla och får lite mindre lutning på taket. En stabil grund, ordentligt gjort. Det blir toppen!

Gummi nominerad!

Bild
Gudmundur "Gummi" Einarsson är en av fem nominerade till årets pass ryttare 2008. Dom andra nominerade är Árni Björn Pálsson, Sigurbjörn Bárðarson, Sigurður Sigurðarson och Teitur Árnason. Vinnaren presenteras på Horsepeople´s harvest festival, på Broadway den 8 november. Vi håller tummarna! Bilden, Gummi med isabellskäck hingsten Mjölnir från Aspås, Årets högst bedömda 5 åriga hingst på Wången. Uppfödare Gummi och Maria. Foto Maarit Friman

Flockdjur

Bild
Var till hagen och tittade till hästarna, stona med föl och ungston. Hittade alla inne i vindskyddet, där stod dom och tryckte, tätt tätt, inge bråk inge tjafs. Längst fram mor och dotter, ganska lika, Hraffa och Rakel. Vädret var hur fint som helst. När det sedan blir "skit" väder, snö slask regn och vind, då står dom utanför och trycker, bara vänder baken mot eländet. Fina Muska med sin skimmelson Hrimnir efter Hrimbakur frá Hólshúsum. Rakel med lillebror Már. Már utan man och pannlugg, som polarna tuggar i sig.