Inlägg

Visar inlägg från oktober, 2008

Avvänjning av föl

Bild
Ulla Tillströms, Skolgårdens Islandshästar, har en fråga på sin blogg. När skiljer du av fölet från stoet? Resultatet visar idag att lika många skiljer av vid 8-9 månader som olika, beror på stoet och fölet. På Jordbruksverkets hemsida, har saxat, står följande ur djurskyddsföreskrifterna för häst: Du bör inte vänja av ditt föl innan det är fem månader gammalt. När du ska vänja av ditt föl kan du använda något avföljande sätt: * Naturlig avvänjning, dvs fölet får gå med stoet ända till dess att stoet inte längre tillåter att fölet diar. * Stegvis avvänjning, dvs under en del av dygnet får fölet vistas med andra föl eller i ett utrymme brevid stoet. Resten av dygnet får fölet fortfarande gå med stoet. * Avvänjning med hjälp av fölgrupp, dvs fölet går direkt från stoet till en grupp med föl som det känner igen. Hur vi gör, skall jag berätta när det är dags. Inom kort för Hraffa och hennes föl Már. Bilden, Hraffa med nyfödda Már, första dagen i maj 2008.

Guldklimpen Meyla

Bild
Tänk vad hästar kan göra en glad. Var på topp humör igår efter kursen. Meyla var ju bara helt toppen. Andra-tredje gången i hennes liv och hon bara klev rakt upp på transporten. In i ridhuset, som om hon aldrig gjort något annat i hela sitt liv. Brydde sig inte ett dugg över folket som var uppe på läktaren, bara skötte sig galant. På med gjorden, tömmarna och svanskappan. Gick omkring i ridhuset som en gammal häst. Var från början lite brydd över att ha mig bakom sig istället för framför, men efter ett tag så gick hon hur bra som helst. Det blev endast tömkörning igår, på väldig nybörjar nivå, men det var alldeles tillräckligt mycket för Meyla för en dag. Är så glad i min häst! Ovan en vinter bild på Meyla från förra vintern.

Kurs med Meyla

Bild
I eftermiddag hämtar jag Meyla hos Gummi. Vi skall tömköra/tömlongera en timme för Anders Eriksson i Wångens ridhus. Lite pirrigt, det blir andra gången Meyla skall åka transport och första gången som hon skall in i ett ridhus. Tömkörningen blir nog det enkla i det hela. Återkommer! Bilden, Meyla i augusti 2008.

Unghästmönstring

Västeråsens Islandshästar håller på att planera en unghästmönstring den 18 januari på Dille Gård. Kostnad 300kr per häst. Bästa sto och hingst/valack i varje årskull koras med priser från Dille Foder. Avelsföreningen Idunn kommer dessutom att dela ut priset till ”Dagens finaste unghäst från Jämtland”! Det går redan nu att intresseanmäla till mönstringen per mail.

Snö...

Bild
I morse låg den första snön! Jag blir så glad när snön kommer. Det blir ljusare på kvällarna, det blir renare i hagarna, mjukare underlag, kylan blir skönare och oron för knott försvinner ganska omedelbart (i flera månader). Nu vill vi bara ha mer, lite åt gången, så vi slipper skotta i hjäl oss. Jag gillar vintern!!! Jag har dock inte vinterskott ännu, men hovslagaren är bokad. Kommer vilken dag som helst. Bilden ovan är tagen i dag, det är en bild från stohagen, dom feta stona i förgrunden och dom små fölen/ungstona i bakgrunden.

Auðsholtshjáleigu

Bild
Jag har en liten kärlek till gården Auðsholtshjáleigu på Island, gillar deras avelslinje, deras arbete med blup och den vackra hingsten Gári. Slinker in på deras hemsida lite då och då för att titta på försäljningshästar, drömmer om det bästa av ston, som jag kan behålla på Island och betäcka med alla fantastiska hingstar dom har där. Nu finns på hemsidan en vacker hingst till salu, efter en annan favorit hingst, Tyrnir frá Þóroddsstödum. Där finns även ett fyra årigt sto, med en fin bedömning i så ung ålder. Inget för mig denna gång heller, men kanske för dig?! Ovan Hreggviður frá Auðsholtshjáleigu med TT i sadeln. Hingsten har 8,52 för ridegenskaper som fyraåring i år. Vacker inte sant!?

Besök på Valne gård

Bild
Idag har jag varit till Gummi och Maria på Valne gård, hälsat på Maria, men även våra hästar Ómur och Meyla som är där på träning. Pussat lite på dom små söta mularna, saknar dem så, men tröstar mig med att tiden går fort, dom kommer snart hem igen. Det är bra med träningsstationer som tillåter att man kommer och hälsar på, så mycket man vill. Det är inte alla träningsstationer som uppskattar detta, men till Maria och Gummi är man alltid välkommen. Hästarna mådde båda bra. På bilden ovan norska hingsten Garpur fra Holtesmoen.

Med Agria till Gotland

Bild
Har varit på ombudsmöte på Gotland i tre dagar. Alla ombud från Stockholm och uppåt träffades för att planera, prata och diskutera framtiden. Lära känna varandra, vidga våra vyer över gränserna m m. Som ni kanske vet så går Länsförsäkringar igenom en stor omorganisation och Agria som är ett dotterbolag, berörs också. Så mycket diskussioner kring detta. Inte så vanligt för en konferens, men denna gång fick vi faktiskt en hel del tid till "eget" tidsfördriv, dvs möjlighet att strosa i Visby, shoppa, fara på travet, åka till Lojsta hed mm. Bilden nedan visar mina kollegor, dom levande reklampelarna, bland Visbys ruiner. Vi hade strålande väder i dagarna tre och rosorna blommade fortfarande på Gotland.

Gödselplattan

Bild
Gödselplattan är äntligen klar (för i år)! Nu har den brunnit klart och den är hård och man kan stå/gå på den. Den är redo för användning. Nästa sommare skall vi dock komplettera den med en kant i en vinkel (ett L), men tiden ran iväg i år så vi vill inte börja med det nu. Det är ju snart vinter (fast man inte kan tro det). Är så nöjd! Leffe har gjort ett fantastiskt slitjobb. Stort tack till dig!!!

Avel Island-Sverige

Isländska hästuppfödare i avelsföreningen för södra landsdelen, Hrossaræktarsamtaka Suðurlands og Búnaðarsambands Suðurlands, fyller 100 år som organisation. De ordnar en studieresa till Sverige i samband med Globentävlingarna i år. Förutom att bevista tävlingarna ska de resa till svenska uppfödare i Stockholmsområdet. Det är Siggi Saemundsson som håller i trådarna för resan. Det är Siggis dotter som har ordnat alla Idunns resor till Island och avelsgårdar på Island. Där vi har haft förmånen att följa med två gånger. Nu går resan alltså åt andra hållet!

"Hemmafållan"

Har ni läst i World Fengur om "Hemmafållan"?! "Hemmafållan" är just nu under konstruktion och öppnas snart i WF. Enligt Jón Baldur Lorange, kommer varje användare att få sin "Hemmafålla" där dom kan se alla hästar i deras ägo. Hemmafållan kommer att innehålla alla hästar som är kopplade till ägaren och ägaren kan tex registrera hästarnas öde och byta ägare. På Hemmafållan kan ägarna även skriva kommentarer om sin hästar som kommer att bli synliga för alla användare. Med Hemmafållan vill dom göra WF mer personligt. Spännande att se hur detta utvecklas.

Ómur och Meyla på träning

Bild
Nu har det gått några veckor sedan både Meyla och Ómur åkte på träning till Gummi. Båda är endast tre år gamla, så jag är glad att Gummi tar det lungt med dem. Han har under denna tid hunnit sitta på dem båda, men mest har han ändå hållt på med markarbete och arbetat med en god kontakt. Hästarna är ju för honom helt okända och likaså han för hästarna. Ómur var tydligen lite "skeptisk" mot Gummi i början. Gummi jämför Ómur med Ómurs far, jämn med stort steg. Han är jättenöjd med båda, fast dom är väldigt olika. Meyla är en lite "inbunden" dam, som jag tror skall övertalas till samarbete. Men när man får henne med sig så tror jag hon gör allt för dig. Som sin mor! Dom blir kvar november ut, för lite, handhästridning och utbildning. När han börjar få lite styrning på dem skall vi åka förbi och titta. I december kommer dom hem över en lite längre viloperiod. Bilden ovan är på Ómur i maj och bilden nedan är på Meyla i september.

Foderhäckar

Bild
Är lite intresserad av en foderhäck till stohagen/unghästhagen. Vad har ni för erfarenheter där ute i Gneisti-land/landet?! Vilken typ har ni eller har ni haft, vad har ni haft för underlag, för att slippa leran, hur många hästar per häck... Berätta gärna, lämna en kommentar! Dom här tre ovan är från Kellfri.se, men det finns ju miljoner med andra varianter. Hittills har vi fodrat direkt på marken, fungerar jättebra i stohagen. Stona äter upp allt som serveras och dom dammsuger dessutom. Men hingstarna är slarvigare, där blir det mycket spill. Tycker jag, vad tycker ni?

Driv ved

Bild
Har du lite driv ved liggande och inte vet vad du skall göra med det?! Några idéer hittar du här. Kolla in Heather Jansch hemsida .

Anders Eriksson

Bild
Anders Eriksson är åter på väg till Östersund, han kommer tisdag-torsdag den 28-30 oktober. Vill du tömköra, tömlongera eller köra in din häst. Anmäl dig till en privatlektion eller dela med någon annan. Brukar hålla till på Wången, Dille, Vålbacken och Tanne. Men detta beror på var dom anmälda finns. Anders är flyttbar, men vill vara inomhus, han har även utrustning med sig, så som gjord, tömmar och dyl. Alla är välkomna oavsett ras. Anmäl till JämtHästen tfn 063-310 10.

Vackra fotografier

Bild
Njut av vackra fotografier på eidfaxi.is , både hästar, folk och ett vackert island i lite vinterskrud. Det är förbjudet att låna bilder av andra, men när bilderna är så här fina, så vill man ju att så många som möjligt skall se dem. Så jag lånar bilden och gör lite reklam på köpet. Olagligt, men jag tutar och kör ändå. Så gör jag ju i trafiken ockås... Trevlig helg allihopa!

Dís från Odensicke

Bild
Idag fick jag ett trevligt samtal från Johanna Nordin, Dís nya ägare. Vi sålde Dís sommaren 2007 till Slätterne gård och dom har nu sålt henne vidare till Johanna. Dís är åter Jämtlandsägd, hon finns nu i Duved och Johanna verkar supernöjd med detta fina sto. Vi är så glada att höra av Johanna och önskar henne lycka till med Dís. Återkoppling är alltid roligt oavsett om det är egna uppfödningar eller ej. Dís är dräktig och vi tror att hon får ett fint föl då hon själv har så otroligt fin stam, med första klass bedömda föräldrar. Dís blir garanterat en bra mor, då hon alltid har varit extra mamma och lekkamrat till våra unghästar. Det går att läsa mer om Dís på våran hemsida, under rubriken Hästhistoria och det går att följa Dís på Johannas blogg . Bilden ovan är från 2006, den gör inte Dís riktigt rättvisa, då hon står i en nerförsbacke och ser väldigt överbygd ut.

En blogg skall skötas som ett husdjur...

I senaste numret av Tidningen ridsport är det ett reportage om bloggande. Bloggningen har formligen exploderat under dom senaste åren. En bra blogg är ämnesrelaterad, starkt nischad och innehåller aktuell och relevant information som uppdateras ofta. Min blogg startade jag från början som en aktuelltsida, som var enklare att sköta än hemsidan. Pga bloggen ändrar jag inte så mycket på hemsidan nu för tiden. Det som förr hamnade på hästarnas egna sidor hamnar nu istället här på bloggen. Bra eller dåligt? Enklare att administrera! I artikeln står det att bloggen skall skötas som ett husdjur: den behöver vård och omsorg ett par gånger om dagen för att må bra. Där fick man något att leva upp till! Det skall vara meningsfull omsorg och inget uppdaterande barar för uppdaterandets skull. Nischad är roligt tycker jag, och det har "pluppat" upp flera stycken bara här i Jämtland, just runt Islandshäst. Super roligt att läsa och följa, tycker jag!

Kolla...svin ofta!

Bild
Kolla brösten... ...svin ofta!!! ...för det é ju inte alla som har ett par extra! Köp en tändsticksask med roligt tryck och stöd samtidigt cancerfonden! (2 kr per ask går till cancerfonden). Det kunde ju vara lite mer som gick till cancerfonden, men det är ju lite i allafall. Asken finns att köpa på nätet hos Bluebox .

SIF in i SvRF

Efter min helg med ridsporten, har jag konstaterat att dom äntligen har börjat ändra inställning. Nu tror jag inte att det är långt kvar tills dom godkänner SIF som "medlem" i Svenska Ridsportförbundet. Attityden har förändrats och nu har dom börjat diskutera, förr var det nobben bara man nämde ordet is... Så nu blir det verkligen spännande att se vad som händer i framtiden. Vad har vi för nytta av detta medlemskap och vad har dom för nytta av oss. Vilka är våra gemensamma faktorer och vilka är våra stora käpphästar. Vi har en organisation (SIF) med väldigt bra ordning, kommunikation och storleken är fortfarande hanterbar. SvRF har svårt med kommunikationen, eftersom dom är så stora och många. Det är inte mycket dom har ordning på. Men dom har däremot ett mycket större utbildningsutbud en fantastisk tävlingsrapportering med väl fungerande propp system, statisktik, premieflöden och dyl. Den största käpphästen är att vi har stora karlar på 100 kg som rider C- och D-ponnyer, när...

Gödselplattan

Bild
Så här såg den blivande gödselplattan ut för ett par dagar sedan. Tyvärr glömde jag fotografera nu på morgonen, för då låg det ett galler på, som låg/stod på "tassar. Sedan kom cement bilen med några kubik cement. Nu skall den "brinna" i några dagar innan den kan börja användas. Nu hoppas vi på bästa möjliga väder för en cementplatta.

Cement

3,7 kubik cement kom till gården idag. Det finns ju roligare saker att lägga pengarna på, men vi hästmänniskor gör ibland lite trista och konstiga val. Resultat inom kort, måste ladda kameran!

Ridsportforum 2008 - Tre givande dagar

Bild
Har ridsporten en framtid? Efter tre dagar på RidsportForum – ett avstamp mot framtidens ridsport, där de tre dagarna hade rubrikerna – Ridsporten i omvärlden, Nuläget blir ett nyläge och Framtiden – så här går vi vidare – är svaret ett definitivt och rungande JA. Närmare 200 personer från förbundsstyrelsen, de tre sektionerna, distriktens styrelser och kanslier, samt centrala kansliet har under tre dagar diskuterat nuläge och framtid. Helgen har varit fylld av diskussioner och grupparbeten, varvad med föreläsningar och föredrag. På fredagen gästade Kjell Enhager med en mycket uppskattad eftermiddag och mycket av det han sa följde med in i helgens fortsatta samtal. På söndagen gästade RFs chefsjurist Christer Pallin och berättade om föreningsutveckling och föreningsarbete på ett sätt som var mycket mer inspirerande än rubriken antyder. En panel med Bo Helander, ordförande i förbundsstyrelsen, Michael Petersson, ordförande i tävlingssektionen, Helena Carlsson, ordförande i Centrala Ungd...

Ridsportforum 2008

Till helgen samlas Svenska Ridsportförbundets förtroendevalda och kanslipersonal på central och regional nivå för att gemensamt blicka in i framtiden. Tema för helgen är det ideella ledarskapet. Jag åker med första planet på fredag och kommer hem sent på söndag, så det blir en tung helg. Forumet skall fungera som avstämning mellan stämmorna, men det är också ett avstamp för viktiga framtidsfrågor inom svensk ridsport. I fokus står det ideella ledarskapet, såväl ledare som arrangörer och funktionärer. Intressanta föreläsningar varvas med samtal och diskussioner. Några frågeställningar är exempelvis hur vi ska kunna rekrytera nya ledare och även behålla de vi har. Hur utvecklar vi ideella ledare och när är det dags att avsluta ett ideellt uppdrag? Säkerhetsfrågorna finns naturligtvis med på agendan och det blir även diskussioner kring hur ridskoledriften och tävlingsverksamheten kommer att se ut i framtiden.Vi följer också upp Förbundsstyrelsens, sektionernas och distriktens arbete med m...

En häst blir till...

Bild
För ett tag sedan hade Aftonbladet ett litet reportage om "En häst blir till" med superhäftiga bilder. Tyvärr lite för få för man vill ju se mer... Men se här om ni kan se dem, länk .

WF freak

Bild
Har tittat lite i World Fengur på årets bedömningar och sumerat enligt följande: 7 år och äldre hingstar Högsta bedömning i Sverige, 8,45, Geimfari från Lind, svensk uppfödning. 6 åriga hingstar Högst bedömning i Sverige, 8,12, Axjón från Fors, svensk uppfödning. 5 åriga hingstar Högsta bedömning i Sverige, 8,47, Kongur från Knutshyttan, svensk uppfödning. 4 åriga hingstar Högsta bedömning i Sverige, 7,88, Friður från Lönneberga, svensk uppfödning. 7 år och äldre ston Högsta bedömning i Sverige, 8,14, Elja frá Styckkishólmi. Högsta svenskuppfödda bedömning i Sverige, 8,05, Þota från Knubbo. 6 åriga ston Högsta bedömning i Sverige, 8,23, Frida från Håkansgården, svensk uppfödning. 5 åriga ston Högsta bedömning i Sverige, 8,46, Von fra Vigra. Högsta svenskuppfödda bedömning i Sverige, 8,11, Fjöður från Stenholmen. 4 åriga ston Högsta bedömning i Sverige, 7,86, Næla frá Rip. Högsta svenskuppfödda bedömning i Sverige, 7,85, Ronja från Valne. Detta innebär att Gummi och Maria kommer att få ...

Blup 2008

Nu har den nya internationella blupen blivit uträknad efter årets alla bedömningar och finns tillgänglig i World Fengur. Ómurs blup har åter gått upp till 120, vilket han haft sedan han föddes, men förra året sjönk den till 119 och nu åter upp till 120. Framöver kommer en lite mer detaljerad rapport på vilka ändringarna är och hur dom påverkar.

Hästar, hästar

Bild
På torsdag den 9 oktober börjar dom, på Hamngatan 10, sälja Anna Victorias mobilsmycken. Ursöta eller hur?! Tror även att dom börjar sälja hennes övriga produkter, så som väskor och dyl. Läs mer via hemsidan och titta även in i hennes web-shop. VIP kväll redan på onsdag...

Helg rapport!

Bild
I helgen var det ridkurs hemma hos Gummi och Maria. Jag fick låna häst av Gummi för att vara med på kursen. En supertrevlig häst, som dom har till försäljning som jag helt klart kan rekommendera den som är på jakt efter en mycket flott tävlingshäst. Jag har även haft möjlighet att prova två Luc Childeric sadlar, helt nya och lite olika i modellen. Det är super när man kan få möjlighet att prova sadlar och jämföra. För en sadel skall ju inte bara passa hästen, utan även ryttarens bakdel. Förutom kursen så har vi haft besök av Birgitta i helgen, på lördag kväll slog vi dessutom till och bjöd några till "häst" vänner på middag och satt och surra halva natten. Meyla kördes till Gummi för inridning och det kändes riktigt sorgligt att åka hem därifrån och lämna två pärlor där och inte veta riktigt för hur länge. Men dom blir väl omhändertagna, så det går absolut ingen nöd på dem. Men jag saknar dem redan. Det är så tomt i stallet nu, endast Gígja installad. En intensiv men mycket t...

6 hingstar med 8,60...

Bild
...eller mer i totalpoäng i år! Gaumur frá Auðsholtshjáleigu, 8,69 Tindur frá Varmalaek, 8,68 Fálki frá Sauðárkróki, 8,65 Glotti frá Sveinutungu, 8,63 Ómur frá Kvistum, 8,61 Ágústínus frá Melaleiti, 8,61 Bilden ovan är på Gaumur, lånad från Auðsholtshjáleigus hemsida.

Välkommen Birgitta

Birgitta Kollind från Norge kommer och hälsar på oss i helgen. Hon stallar upp hingstarna hos Gummi, för vi skall på samma kurs hemma hos Gummi. Men hon sover över här hos oss. Birgitta äger den fina 1:a klass hingsten Falur frá Blesastöðum. Falur har samma pappa som vårat sto Hraffa, som är efter Ódur frá Brun. Falur har en totalbedömning på 8,18. 8,28 för ridegenskaper med 8,5 för tölt, kort tölt, galopp, canter, spirit och helhetsintryck. Visad av Stian Pedersen i Norge. Falur har 84 registrerade avkommor i WF och i somras visades en hingst vid namn Möller, på Landsmót. Möller fick ridegenskapsbedömning på 8,95, totalt 8,57. Han fick 9,5 för tölt, 9,0 för kort tölt, trav, galopp, spirit och helehetsintryck. Ser nästan ut som en fyrgångs bedömning, men han fick även 8,0 för sin pass.

Ny blup på gång...

När årets sista avelsbedömning är avklarad inom FEIF länderna blir den nya blupen presenterad. Det är Thorvaldur Arnarsson som har hand om uträkningen och man räknar med att den nya blupen blir klar inom två veckor.

Gödselplattan, fortsättning...

Bild
Här om dagen var transporten full med frigolit, idag har vi stor släpet med oss till stan den skall fyllas med armeringsjärn och virke. Så i helgen skall Leffe slita med gödselplattan igen, medans jag lyxar mig på en ridkurs.