Inlägg

Visar inlägg från februari, 2008

Skottdagen

Höll på att missa, idag är det skottdagen. Har du "kvinna" friat ännu? Skall man någon gång få gifta sig och ingen frågat ännu, så är det idag man skall fråga, enligt gammal tradition. I min bekantskapskrets är det många sambo par och få gifta... Varför? Vill vi inte, kostar det för mycket eller är det så enkelt att ingen frågat, oromantiska karlar? Slog upp Skottdagen i Etikettdoktorn.se och där står det att enligt gammal tradition får giftassugna kvinnor bara fria på skottdagen . Och då har damerna trumf på hand. Den man som tackar nej bör dra sig med hjälp av en dyrbar gåva . "Toppen - min kommentar". Legenden om att kvinnor friar, berättar att det var Irlands skyddshelgon S:t Patrick som blev en tidig jämställdhets apostel när han bestämde att kvinnor kunde få fria en dag vart fjärde år. Seden bjöd att kvinnans propå skulle tas på största allvar . I Sverige är det fortfarande mannen som brukar ställa den avgörande frågan. "Brukar - har karlarna glömt bety...

Årets profilryttare

Bild
Agria premierar särskilt goda insatser, varje år, inom ridning, avel och uppfödning. Vill därför sända ett stort grattis till Gummi Einarsson som av Agria blivit utsedd till årets profilryttare - senior. Han fick på SIFs årsmöte motta 12000 kr. Årets profilryttare - ungdom blev Linnea Vas. Årets profilryttare - avel blev Johan Häggberg. Årets profilryttare - uppfödning blev också Johan Häggberg. Bilden ovan är på Gummi och Blær frá Búdarhóli, Norrlandsmästerskapen på Wången 2006.

Här var det sjukt

Har knappt sett hästarna på fyra dagar. Leif är ensam dräng på gården just nu. Fodrar, vattnar och allt vad det innebär. Men för hoppningsvis är jag snart åter på benen.

Vill bjuda på en video

http://www.youtube.com/watch?v=vy5xCY5RgqU Med våran "nationalsång" inom islandshästvärlden. Missa inte den härliga videon som jag lagt in här tidigare.

Gårdagens årsmöte med SIF

Blev tydligen ett bråkigt möte igår. Där ordförande Göran Montan avgick och en ny ordförande valdes. Hoppas detta medför lite arbetsro i styrelsen och alla utskott, så det blir något nytt och roligt utfärdat i förbundet.

SIFs årsmöte

Idag är det SIFs årsmöte i Kallhäll, utanför Stockholm. Årsmötet brukar vara en utmärkt informationskälla, ett utmärkt tillfälle att träffa många människor inom förbundet. Årmötet är tyvärr också en riktig långbänk för vissa frågor. På detta möte kommer man åter att ta upp förtroendefrågan för våran ordförande pga hästpass historian. En fråga som snart ältats i tidningen i ett år eller mer. Nu har nya handlingar kommit fram som kommer att behandlas på årsmötet. Så dom som är där, får säkert ett mastodontmöte under lördagen. Avundas dem inte.

Dagens ros

Idag har jag varit till Stocke gård och hämtat halm. Det är alltid lika trevligt att komma dit, gubbarna är hjälpsamma och trevliga. Halm och dyl är så super fräscht, rent i lokalen mm. Att sedan solen sken från en klarblå himmel och man fick passera Jämtlands vackraste utsikt, gjorde ju inte saken värre. En underbar start på dagen att åka längst den vägen. Äntligen fredag, trevlig helg allihopa! Några kaffekoppar på jobbet sedan får man gå hem...

Dagsljuset börjar återvända...

Bild
Vilket härligt väder vi har! Sänder en tanke till alla dom som jävlas med lera hela vintern, dvs dom i södra Sverige. Skulle inte vilja flytta tillbaka till Stockholms vintern. Har ni märkt att ljuset håller på att återvända, igår konstaterade jag att det fortfarande var ljust 17.30. Helt otroligt underbart! På bilden ovan ser ni Meyla bakom en snöhög. Vi har fått ploga bort snö vid ingångarna till hagarna, annars försvinner stängseltråden under snömängden. Nu leker stona herre på täppan. Speciellt Glóría gillar denna lek. Solen skiner och det är nån enstaka minusgrad. Igår var det riktigt vårväder.

Populär instruktör på Island

Bild
Julio Borba verkar vara den populäraste instrukören på Island just nu. Han far hela landet runt, håller kurser för både nya och gamla elever, håller clinics och shower. En upptagen man. Han kommer ofta till Sverige och håller kurser, men undrar hur många år det tar innan han kommer till kalla Jämtland?! Nyheterna brukar hitta hit också, men det tar lite tid... Han var ju på VM i Norrköping, så Islänningarna är inte så snabba dom heller. Måste skynda skynda så jag har en häst att rida den dagen han dyker upp. Har jag inte häst, så får jag väll sitta på läktaren och titta in i hans vackra ögon. Bilden har jag utan lov tagit från http://www.julioborba.com/

Vi går i väntans tider och längtar

Bild
Vi har planerat lammning till början av mars, men en av tackorna börjar se så otroligt tjock ut redan nu, juvrena är väldigt stora, så nu väntar vi varje dag med spänning och längtar efter dom söta små ulltussarna. Alla lammningar har hittills gått bra för våra tackor, så vi håller tummarna denna gång också. Tackan men horn längst fram på bilden är familjen Hoflins Felicia, dom två gråa är våra tackor Greta och Garbo och den ljusa är våran gemensamma bagge. Fotot är taget av mig i januari i år.

Tisdagstema

Det finns en blogg som heter Tisdagstema. Varje tisdag lägger man ut ett tema. Sedan är det bara ut och fotografera eller leta i gamla gömmor efter ett foto som passar till detta tema. Lägg in detta på din blogg och länka sedan till Tisdagstema. Jag som nu börjat en fotokurs, Digitalfoto grund A, måste ut och övningsfotografera, så detta är ett ypperligt tillfälle för mig. Mitt första inlägg blir Längtan, se här ovan. Dock ett foto ur mitt arkiv så här i början.

Ny tavla

Bild
Har länge velat göra en tavla på canvas tyg. Till slut hittade jag denna bild. För er som inte ser vad det föreställer, ett hästhöga bakom vit pannlugg. En vinterdag med dimma runt omkring. Bilden föreställer våran vackra Meyla från Jemthagen. Bilden är tagen av mig förra vintern. Skickade in bilden till Expertfoto och för några hundralappar fick jag denna canvas tavla åter. Mycket fint tycker jag. Gör man en egen med tyg på istället, så kan man byta motiv med årstiderna. Men för oss som gillar hästar blev detta nästan ännu bättre. Nu skall vi bara finna en bra plats för tavlan. Just nu hänger den i hallen. Skulle nu i efterhand velat ha en till, fast spegelvänd, då hade det blivit som att titta på en häst framifrån.

FEIF seminarium i Reykjavik

I helgen är det FEIF seminarium i Reykjavik, med deltagare från alla länder som är medlemmar. I år skulle det tom komma deltagare från Nya Zeeland, vilka är nya medlemmar i FEIF. På mötet diskuteras allt kring avel, tävling, ungdom, utbildning, VM mm. Här tas alla gemensamma regler fram. I helgen tar man tex alla ändringar inom tävling. Sedan får man fram det nya FIPO som sedan går i tryck och kommer ut strax innan 1 april 2008. Förra året fick jag vara med på mötet då det hölls i Skottland. Mycket givande och intressant. Många nya ansikten inom islandshästvärlden. Har ni inte varit in på FEIFs hemsida, så ta en titt på http://www.feif.org/ där finns mycket intressant läsning. Trevlig helg!
Bild

Säkerheten är A och O

Bild
"Säkerhet är snarare ett förhållnings- och arbetssätt än en fråga om skyddshjälmar, tåhättor och säkerhetsstigbyglar. När de träder i funktion har olyckan redan skett." Detta står i Svenska Ridsportförbundets folder "Säker med häst" och är helt korrekt. Men det spelar ingen roll hur mycket man tänker, förbereder oc förhåller sig, olyckan kommer förr eller senare. När jag förra våren for i backen, när en unghäst kastade sig åt sidan, så var jag glad att jag hade en hjälm på huvudet. Har dock alltid det när jag rider, detta var inget undantag. Men utan hjälmen hade nog skallen spruckit denna gång. Jag tackade den hjälmen och lämnade in den på återvinningscentralen. Den hade gjort sitt och såg förjävlig ut. Hjälmar är ett måste, men ack så dyra idag. Men är det något som får kosta så är det just säkerhets utrustningen. Agria hade i helgen försäljning av MIPs hjälmar. Skall just nu vara marknades bästa hjälm. Dyr som bara den, men som tur var sponsrade Agria en hel del ...

Vackra frimärken

Bild
Har fått tag i några super fina frimärken, från Island. Självklart med islandshästar. Det framgår inte från vilket årtal dom är, men kan inte vara så väldigt gamla då dom är i så fint skick. Ostämplader är dom också. Har aldrig sett frimärken i Sverige med hästar på. Men det kan ju finnas. Visst är dom fina?!

Hrund välkommen i stoflocken

Bild
Igår släppte vi in Hrund frá Sydri-Reykjum till stona. Hrund är dräktig med Ómur frá Feti, därför är motionen slut för i år och hon släpps i hagen med dom andra dräktiga stona. Hrund beräknas föla i början av maj. Hrund ägs av Petra Andersson. Hrund är syster med våran Gígja, dom har samma pappa - Hamur frá Tóroddsstödum. Jag blir lika fascinerad varje gång man släpper in nya hästar i flockar, med islandshästar. Det är sällan trubbel. Igår peps det lite och Hrund stampade i backen med ena frambenet, sen var det klart. Ordningen var snabbt tillbaka till det vanliga, inget bråk vid höet eller inne i ligghallen. Alla nöjda och glade.

Skidskytte VM i Östersund är invigt

Bild
Vi vär där och bidrog till folkmassan. Men vilken miss att lägga detta i badhusparken, parken slukade inga folkmängder. Arrangörerna floppade med ljudet, så hela invigningen blev super trist. Ljus arrangemanget i slalombacken var väl det bästa på den invigningen. Stämningen på stan var strålande med så mycket människor ute och ljusspelet på Rådhuset var otroligt häftigt. Även ljuset på Saluhallen var vackert.

Glatt och uppiggande!

http://www.youtube.com/watch?v=s7jcnt9LBWM

Fina ridvägar denna årstid

Bild
Under den här årstiden har vi här i Jämtland helt otroliga ridvägar. Det bästa underlaget man kan tänka sig för att träna gångarterna på. Kanske att isen är lite bättre, men på den ligger ett tjockt lager med snö, men får man någon som plogar där så är möjligheterna enorma på isen. Här i våran by, har vi mycket travfolk, kan det vara tack vare dem som det plogas miltals med skogsbilvägar?! Vi kan den här årstiden rida hur långt som helst på dessa fina plogade vägar. Dock är det stört omöjligt att bege sig in i skogen, för där drunknar vi i snö istället. Skogen får man längta till och vara där på sommaren. Sänd en tanke till alla Stockholmare, Skåningar mfl som jävlas med lera och grus, just nu och glöm inte att uppskatta det underlag vi har idag. Vi har det helt underbart, tycker jag. En annan ängnar sig åt promader på dessa vägar just nu, istället för ridning, kanske är det därför jag upptäcker hur bra dom är. Men jag kommer igen nästa vinter, då skall jag åter njuta av underlaget.

Kloka ord om avel

Läs gärna Irjas blogg, 7 februari, om Islandhästavel. Så många kloka ord på så liten yta. Toppen läsning! www.irjahjort.blogspot.com

Sörbygården i tidningen

Bild
Ann-Sofi och Mats på Sörbygården har fått ett reportage med i tidningen Bo på Lantgård. Ett reportage om deras Islandshästverksamhet, jättefint. Jag har fått reportaget men kan tyvärr inte länka till det härifrån. Ni får allt leta reda på tidningen eller maila Ann-Sofi på Sörbygården, ifall nyfikenheten blir för stor. Gå in på Sörbygårdens hemsida, så kan ni få mailadressen därifrån och samtidigt se vad fint och trevligt det är hos dem. Hemsidan: http://www.sorbygarden.se/ Bilden ovan har jag lånat från deras hemsida. Hoppas och tror att ingen misstycker?!

Tydliga flockdjur

Bild
I söndags skulle vi flytta över stona till en annan hage. Inget konstigt med det skulle man tro. Speciellt då hagarna är max ca 100 meter ifrån varandra, men man ser inte ingångarna till hagarna från respektive hage, det står ett hus emellan. Vi fick hjälp av Marie, så vi tog tre ston och gick till den nya hagen. Tyckte att jag planerade så bra när jag bland dessa tre, tog ett gammalt lungt sto tillsammans med två ungston. I den gamla hagen lämnade jag ett gammalt tryggt sto med två till ungston. Också enligt planen. Men ändå... Vi lämnar dom tre första i den nya hagen. Stänger tre trådar/handtag efter oss. Går till den gamla hagen och medans vi sätter på dom tre kvarvarande stona grimmorna så möts vi av dom tre första stona. Dom har gått igenom tre trådar för att sedan springa runt huset och hem till sin gamla hage och resten av flocken. Att ändra på rutiner och sära på flocken, om än för några minuter kan var superjobbigt för en häst. Speciellt om man är ung... Varför byter vi då hag...

Idag är dagen för den feta bullen

Bild
Jag tror jag skall prova Torgbinkens semlor idag!

Välkommen Irja

Irja, på Solbergs Islandshästar, har också skaffat sig en blogg, gör det du också! Superenkelt på www.blogger.com Kolla in Irjas blogg på http://www.irjahjort.blogspot.com/ Ett enkelt sätt att hålla "aktuellt" sidan igång på sin hemsidan tex. Dagens tips!

Imorgon fortsätter SIFs fortbildningsseminarium

I morgon lördag åker jag åter upp till Wången för att lyssna på ytterligare en föreläsning. Ämnet denna dag är Ryttaren i fokus - undervisningsmetodik i teori och praktik – i grupp och individuellt Vi får förmånen att lyssna till Mette Mannseth, ridlärare vid Hólar på Island. I teori och praktik kommer Mette att gå igenom hur vi på ett pedagogiskt och metodiskt sätt arbetar med elever, både vid lektion i grupp samt i den individuella träningen. Mette kommer även att beröra träning av häst/ekipage i sin genomgång. Mette Mannseth är sedan flera år ridlärare vid Hólar och har ett flertal isländska titlar som ryttare. Vidare har Mette blivit nominerad till årets ryttare och avelsvisare på Island under ett antal år.

SIFs fortbildningsseminarium på Wången

Skall idag åka upp till Wången och vara med på SIFs fortbildningsseminarium för instruktörer och tränare. Gneisti medlemmar har fått special inträde... Idag är det föreläsning och praktiska övningar med och av Ulf Johansson. Ulf är A-tränare och flerårig landslagsman i fälttävlan med många nationella och internationella placeringar. Ulf föreläser om sina erfarenheter av prestationshöjande effekter hos ryttaren genom egen fysträning. Prestationshöjande effekter av att träna fysiskt vid sidan av ridningen. Genom att du som ryttare kompletterar din ridträning med fysträning och därigenom utvecklar motorik, smidighet, styrka och kondition kommer du att prestera bättre och må bättre. Träning, planering, kosthållning, sömn, m m. Ulf är författare av boken ”Ryttare är idrottare” och har deltagit i utformningen av de fystester som genomförs för SOK:s topp- och talangryttare.