Stor risk för foderbrist i länet


I onsdags höll Länsstyrelsen ett möte med branschen för att få en lägesbild kring fodersituationen nu och inför stallsäsong. Där framkom att många lantbrukare endast fått halv vallskörd och att betena har slutat växa på många håll i länet. Det är också svårt att köpa foder eftersom samma situation gäller i hela landet.
Vad kan göras för att mildra foderbristen?
  • Utnyttja alla marker till bete och skörd. Den som har marker som inte nyttjas kan erbjuda djurhållare om de behöver den för skörd eller bete i år. Marker som i vanliga fall bara putsas ner, kanske ska skördas i år?
  • Slå vallarna nu, om det inte är gjort. Vallens utveckling är nästan tre veckor tidigare än normalt och torkan har gjort att tillväxten står stilla. Om vallarna slås nu finns chans till en återväxt och en andra skörd av vallarna när regn kommer. Gödsla till återväxten för att få större mängd.
  • Den som behöver köpa foder måste höra av sig till foderförsäljarna som har kölistor. Det är mycket svårt att få tag på foder redan nu. Köp och sälj också via internet, tex via www.proteintipset.se som för samman köpare och säljare av foder.
  • Skörda spannmålen tidigare än tröskmoget och ensilera som helsäd. Skördetidpunkten påverkar fodervärdet. Utifrån regelverket är det ok att skörda spannmålen som grönfoder/helsäd när den gått i ax. Man behöver inte ändra grödkoden i sin stödansökan.
  • Den lantbrukare som behöver skörda eller beta trädan före 1 augusti behöver inte anmäla detta till Länsstyrelsen, eftersom undantag på grund av torkan kan tillämpas i hela länet i år.
  • Den som odlar ekologiskt (KRAV och EU ekologiskt) kan söka individuell dispens hos Jordbruksverket för att få använda konventionellt foder.
  • Anmäl djur till slakt i god tid, eftersom köerna redan nu är långa. 
Ovan information från Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Jag har två lägdor som jag inte släppt hästar på ännu. Har idag pratat med min foderleverantör om han vill ta hö från dem, eller i värsta fall strö, så kan jag skjuta på betessläpp till återväxten. Den ena lägdan var inte aktuell pga att den är så otroligt kuperad. Den andra skall han titta på.

Vi måste alla hjälpas åt nu, för att rädda nästa vinter. Det är redan tomt i alla förråd, sedan förra vinterns brist. Så om du upplevde kris i vintras, så blir det ännu värre framöver.
 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"