Fader okänd

DNA test
Nu är det klart, fick mail från SIF igår. Hraffas fader blir okänd. Inom kort kommer hennes härstamning på faderns sida att tas bort i World Fengur och det kommer att bli tomt i dom rutorna. Det blir även tomt efter morfar på Meyla, Rakel, Már och Julia.

Men varför?

När stoets hingstavkomma skall visas skall den DNA testas, både mot moder och fader.

Hraffas tredje avkomma blev en hingst, Már. När vi bestämde att han skulle visas skickade vi in DNA på Hraffa, det var sedan tidigare redan gjort på Már och hans far Ómur. På Már stämde mor och far.

Det tog tid med svaret och jag glömde bort det. Már blev kastrerad innan visning och visades som valack. Långt efteråt kom jag på att DNA var inskickat på Hraffa och började efterlysa det hos SIF.

Det visade sig att dom hade problem att få stammen att stämma. Vi fick skicka in ett B-prov och tips på ev alternativ på fäder.

Hraffa är född 1995 och det var inte lätt att få in förslag på fäder. Vi vet inte var mamman varit på betäckning, på vilken gård, vi vet bara att mamman blivit betäckt 1994 och att Hraffa har fått gårdsnamnet Bakkakoti. Tjuvbetäckning? Eftersom vi inte fick någon hjälp av uppfödaren fick vi göra en chansning i World Fengur.

Vi sökte på alla uppfödarens ston, alla som blev betäckta sommaren 1994. Tog fram en lista på alla dom stona och vilka hingstar dom blivit betäckta med, oavsett var dom blivit betäckta.

Vissa var betäckta med fina kända hingstar, andra med unghingstar, bluphingstar, hingstar som idag är valacker.

Skickade till slut in en lista på 17-18 hingstar. 10 av dessa kunde man matcha DNA mot men ingen var far till Hraffa. Resten gick inte, för vissa är idag döda och en del valacker utspridda hos olika ägare. Visst kan man jaga mer efter hårprover. Men vi känner att det inte är värt det jobb som man måste lägga ner. Hästarna finns ju utspridda i flera olika länder.

Det var en chansning att plocka fram listan på dessa hingstar och den chansen gick inte hem. Vi hade inget mer att gå på så igår fick SIF/World Fengur OK från oss att rensa Hraffas stamtavla på faderns sida.

Vi köpte Hraffa mycket för hennes "häftiga" far Ódur frá Brún. Nu har hon inte denna far kvar, men Hraffa är ju samma Hraffa för det och det är ju fortfarande den Hraffa som gett oss fina Meyla, Rakel, Már och Julia oavsett morfar.

Det jag skulle vilja forska på är ett sto som blev betäckt sommaren 1994 och fölade ett svart stoföl sommaren 1995. Egentligen är det stofölet jag vill forska efter. Detta svarta stoföl har okänd far, dvs hon är ganska lik Hraffa, svart sto född 1995 på Bakkakoti med fader okänd. Vem var hennes far innan man tog bort den i World Fengur? Har man blandat ihop dessa två svarta stoföl födda 1995? Tyvärr finns ingen historik i World Fengur så det går inte att se vilken fader man har tagit bort från hennes stamtavla. Men det skulle ju kunna finnas en förklaring där...

Det känns som det går lite ont för oss och vår "verksamhet"!!! Växter ska jag inte hålla på med men kanske knyppling istället...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"