Inlägg

Visar inlägg från april, 2008

Trevlig valborg!

Njut av våren, elden och den vackra körsången. Kratta lagom och fika mycket. Utsätt inte hästarna för smällare. Tänk speciellt på alla dräktiga ston, så dom slipper bli stressade. Trevlig helg!

330 dygn på Hrund idag

Bild
Idag har Hrund passerat 330 dygn i sin dräktighet. Hon visar alla tydliga tecken på att vara klar för fölning, men hon väntar väl på värmen. Hon är stinn om ljuvren,hon har vätskat, hon har ändrat läge på bäcken och hon är "svullen" runt vulva. Så vi väntar på vaxpropparna. När hon fölade senast så fick hon på 345 dygn. Bilden ovan är från 2005 då hon fick Frimann från Valne, hemma hos oss. Frimann är idag en fin och snäll treårig valack som väntar på höstens inridning.

Föl- och ammajouren

Så här inför fölsäsongen går vi många med stora förväntningar och enorm längtan. Vi hoppas alla att allt skall gå bra och det gör det också, oftast. Men skulle olyckan vara framme så är det bra om vi är pålästa och förberedda så gott det går. Men jag rekommenderar inte att sluka alla böcker om fölning, nu några dagar innan fölning. Gör man det nu, ångrar man sig garanterat, böckerna beskriver alla möjliga otäcka fall. Nu går det inte att ångra det man stoppat in i stoet, nu är det bara att hoppas på det bästa. Men påläst kan man dock vara på Föl- och ammajouren. Kolla in deras hemsida www.asvt.se Kanske inte just du eller ditt sto/föl behöver hjälp, men det kan finnas andra i din omgivning. Lycka till med alla fölningar!

Glórías halvbror till salu

Bild
Glórías halvbror Bríann från Slätterne är till salu. Glóría och Bríann har samma mamma. Han ser super flott ut och syns med sin fantastiska fux färg. Skulle jag ha råd skulle jag köpa mig en flott ridhäst. Mer info och bilder finns på Slätterne Gårds hemsida, som säljer honom för kunds räkning. Bilden ovan är på Bríann och hans ägare förra året. Bilden är lånad från Slätterne gårds hemsida. För övrigt så är Dís såld!

Grattis Skeppargården

Grattis till en fin andra klass bedömning på Sveiði. Endast fem år gammal och fyrgångare, med en jämn fin bedömning. Toppen bra jobbat av en ung visare. Caspar har ridit/visat deras egna uppfödning!

Bedömning på Vaggeryd

I helgen är det bedömningar på Vaggeryd. Avelsdomare är Nina Bergholtz, Sveinn Ragnarsson (Island) och Rebecka Frey. Från Island har Daniel Jonsson kommit över och visat en hel del hästar. Detta är ganska nytt i Sverige, började för några år sedan. Man tränar hästarna själv eller har dom hos en tränare och sedan kommer en duktig visare och bara visar dem. Siggi Matt har gjort det tidigare och även Daniel Jonsson. Kanske fler som jag inte uppmärksammat. På World Fengur kan man under helgens gång följa bedömningarna. Man går tex in under SHOW och fyller i år 2008, vill man så kan man fylla i Sverige, men det behövs inte. Sedan klickar man på Vaggeryd som just nu kommer upp sist i listan. Man får fram hästarna, poängen, kommentarer m m. Kul tycker jag, även fast man är på hemma plan kan man följa bedömningarna.

Lycka till alla Gneisti-iter

Hoppas det går riktigt bra på helgens tävlingar på Wången!

Sjukdom

Nu har jag legat till sängs igen, sedan i söndags. I tisdags fick en granne nog och sa åt mig att jag måste ta mig till en läkare. Sagt och gjort, igår var jag en livsfarlig chafför på väg ner till Lit. Varje blinkning blev en fördröjning där hjärnan ville sova och förståndet hålla ögonen öppna. Fick i allafall träffa en sjuksköterska som tog prover och det visade sig vara streptokocker. Till eftermiddagen fick jag en ny tid för att träffa en doktor. Så nu fick denna trafikfara åka hem för att två timmar senare åka tillbaka. Vilket jävla system. När jag sedan var nere för att träffa läkaren så var vi tre stycken patienter inbokade kl 14.15 samtidigt hos samma läkare, fast vi skulle in var för sig. Alla tre med streptokocker, så man kan helt och klart säga att det är något som går just nu. Besöket innebar endast in och ut hos läkaren som konstaterade att sjuksköterskan hade utfärdat sitt jobb korrekt tidigare och jag skulle få min medicin, penicillin en 10 dagars kur. Så nu blir jag hem...

Gígja 330 dygn idag

Bild
Idag är det Gígjas tur att passera 330 dygn i sin dräktighet. På bilden ovan ser ni Gígja på Island med sin mamma Saga. Fotograf är Gudmundur H Gretarsson.

Hraffa 330 dygn idag

Bild
Inga tecken på fölning ännu hos henne, men nu börjar den intensiva väntan. Hrund däremot börjar nog närma sig, för hon har utvecklat stora ljuver och hon blir nog det sto som får Ómurs första avkomma. Bilden ovan är från 2005 när Hraffa får Meyla.

Kurser på Strömsholm

Bild
Islandshästkurser på Strömsholm. 26-27 april för Linda Andersson. Boende på Thottska Villan. Ridning Röda ridhuset. Pris 2750 kr. 5-6 maj för Helene Blom. Boende på Thottska villan. All ridning på Utnäslöt. Pris 1900 kr 16-18 juni för Agneta Aronsson All ridning och uppstallning på Utnäslöt. Boende i flerbäddsrum. Pris 2600 kr. Gemensamt tema för alla kurserna är Ryttarens sits, inverka och hästens form. Sugen blir man, läs mer www.stromsholm.com

Hur många hästar ser du?

Bild

Hródur frá Hreppstödum

Bild
Ytterligare en bild, för att förgylla tidigare inlägg. Denna bild kan kopplas till inlägget den 10 april om Þúfum. Bilden föreställer Hródur frá Refsstödum, med 125 i blup, 8.69 för ridegenskaper, 1:a premie för avkommor och kommer inom kort att erhålla elit premie för avkommor. Det blev så tydligt när vi var på Island, att denna lilla hingst som såg ut som en övergödd korsningsponny, gav enormt vackra avkommor. Avkommor med långa smäckra halsar och lätta rörelser. Man behöver alltså inte se mycket ut för världen för att vara en nedärvare av något enormt. Minns jag inte helt fel, läste som hastigast Gneisti nytt igår kväll. Så finns det nu en hingst i Jämtland, efter Hródur. Läs Hjalti och Camillas hingstannons! Fotograf är Christina Rohdin-Alm.

Þrift frá Hólum

Bild
Vill även visa er denna bild på stoet Þrift frá Hólum, som jag också skrivit om tidigare (inlägget från Hólar den 10 april). Så otroligt vacker och så lite till salu! Hon är värd sin vikt i guld och förväntningarna är enorma. Spännande att följa Islänningarnas planer med sina unga hästar, Þrift endast 4 år gammal. Även denna bild är lånad av Christina Rohdin-Alm. Tack ännu en gång!

Kristall frá Varmilæk

Bild
Jag ville så gärna visa er en bild på Kristall (se mitt tidigare inlägg om Hólar den 10 april). "Hela" norra Island tror på denna hingst, ett riktigt framtidslöfte. Han har samma mamma som Mökkur frá Varmalæk. Så det skall bli spännande att följa Kristall och se om han blir det dom tror och förväntar sig. Han är endast fyra år gammal och det satsas nu för fullt till Landsmót. Har fått låna bilden av Christina Rohdin-Alm. Tack så jättemycket!

Förändringar i ljuver...

I helgen började jag rutinmässigt gå igenom stona, för att få lite fingerkänsla inför förändringar nu när fölningarna närmar sig. Så nu kollar jag ljuver varje dag, tittar bak i rumpan, trycker lite runt svansroten. Allt för att vara observant på förändringar. Och i natt hade Hrund fyllt den bakre delen av ljuvret. Spänningen stiger omedelbart! Än är det långt kvar, men väntan har också varit lång och nu börjar det gå mot sitt slut. I helgen har jag också mockat ur stonas vindskydd, rensat bort all gammal halm som samlats under vintern. Gjort snyggt och rent. I veckan skall jag även förbereda fölboxen. Sen är jag redo! Men vintern den är envist kvar och det stör mig! Man vill ju ha grönt och somrigt i hagarna när fölen skall komma. Men men det blev en miss i planeringen... I år har vi stohagen direkt utanför sovrumsfönstret och det underlättar!

Föreläsning - Att bli med föl

Bild
Fick i morse ett telefon samtal från Magnus Gustaphsson från Föreningen Nordsvenska Hästen. Dom arrangerar på onsdag nästa vecka, den 23 april, en föreläsning med Ann-Sofie Lilja om Att bli med föl. I Apotekshuset i Krokom kl 19.00. För att ge våra ston bästa möjliga förutsättningar att bli dräktiga så kan vi här bättra på våra egna kunskaper. Vi kommer bl a att få lära oss det viktigaste om stonas brunstcykel och vilka komplikationer som kan uppstå. Det är Föreningen Nordsvenska hästen som arrangerar denna föreläsninge, inför deras spännande betäckningssäson, med två fantastiska hingstar inlånade till distriktet, men även andra raser är välkomna. Jag har anmält mig! Hoppas jag får träffa några av er där! Vill ni anmäla er så gör detta till Magnus på tfn 0640-441 07 eller 070-344 19 68. Antalet platser är begränsat och deltagaravgiften är 200 kr/person. På bilden ovan ser ni vackra nordsvenska hingsten Opus.

Dags för vaccination

Nu har hästarna fått den årliga vaccinationen. Det blev tio hästar att vaccinera så veterinären hade lite att göra. Det gick smidigt då jag hade hjälp av Petra och Louie, det blev rena skytteltrafiken, in och ut med hästar i västa tempot. Stort tack till er! Norra Storsjöbygdens veterinär distrikt måste vara den arbetsplats med mesta personalombytet. Varje gång man har något med dem att göra så är det nya veterinärer. Den duktiga Malin gick till SLU i Uppsala och den duktiga Ann gick till Umeå. Dom verkar inte trivas så värst, kanske inte så konstigt. Antingen får dom åka ut på vaccinationer eller på jour uppdrag. Avstånden är inte heller att leka med här i Jämtland.

Jordade boxgaller på Hof

Bild
Jag vill förtydliga mina bilder från Island och gården Hof, eftersom det inkommit kommentarer och lite frågetecken. På denna gård har man inte snålat med pengar när man byggt upp den nya anläggningen. Allt är genomtänkt och man har kommit fram till lösningar som vi andra inte ens orkat tänka på pga att det kostar en himla massa pengar. Bilden ovan visar ett box galler som är jordat. Ifall tex ett lysrör skulle trilla ner på gallret och göra gallret strömförande, så finns denna jordning för att förhindra olyckor.

Saerbae

Saerbae är Tóti Eymundssons föräldragård. Tóti var inte med under detta besök, pga förkylning, kanske är det hans förkylning som jag fått med mig hem. Men här på gården var det Tótis far och syster som tog emot oss och deras ryttare Petur Örn Sveinsson. Gården har ingen gammal avel utan man har ganska nyligen startat upp något som man upptäkt att alla i familjen gillar. Här fanns många avkommor till Kraftur frá Bringa. Under ryttare fick vi se Ante Eklunds unga hingst Veigar frá Eikarbrekku, halvbror till Vefur frá Eikarbrekku. Veigar kommer tyvärr inte till Landsmót i sommar, pga en tandskada tidigare i vintras. Men nu satsar man på Landsmót 2010. Hingsten är även till salu. Han är en vacker fux på fyra år. Vi fick även se Teyr frá Prestsbae riden, även han svensk ägd. En svart fyra årig hingst efter Aron frá Strandarhöfdi som tränas för Landsmót. Bland dom dräktiga stona hittade vi den vackar Toka frá Hólum, även hon svenskägd. Här på gården fanns stoet som jag allra mest hade velat ...

Varmalaekur

Bild
På Varmalaekur var det Björn och Magnea som tog emot oss, bjöd på öl och islänska delikatesser. Höjdpunken på besöket var att se Mökkurs gamla mor Kolbrún som gick i hagen med dom andra stona och alla föl. Hon var inte sen att visa upp sig, men stilla ville hon inte stå utan här skulle det springas och spännas upp sig. Den vackra unghingsten Kristall som vi fick se riden på Hólar, framtidslöftet, har en far och denna far är idag valack och visades för oss riden här på Varmalaek. Självklar fråga blir då, varför kastrera en hingst som gett en så fin avkomma? Svar: Han var inte lika bra som sin son! Men hästen vi såg riden var flott och skall tillsammans med sin tyska ryttarinna vara med på Landsmót i sommar. På Varmalaek bygger man just nu ett nytt stall och ridhus. Inomhus passbana och ovalbana utonför. Byggnaden skall även inrymma en simbassäng. Varmalaek ligger ett stenkast från Vindheimamelar, där Landsmót arrangeras. Tror att vi är dom ände som åkt buss på passbanan?! Vi fann även e...

Flugumýri

Bild
På Flugumýri fick vi träffa Páll och Eyrun Anna. Detta är också ett ungt par som fått ta över ett fantastiskt fint grundarbete i aveln. Gården har fått sitt namn efter stoet Fluga, som ansågs vara den snabbaste hästen under vikingatiden. Dom fick 2001 utmärkelsen "Årets avlare". Vi fick i unghingsthagen träffa den vackra Kormákur frá Flugumýri efter Kveikur frá Midsitju. Kormákur är stommen i deras avel just nu. Bilden ovan. På gården, i ridhuset, visades också en hel drös med föl och måste medge att det var här resans finaste unghästar fanns. Hur många som helst! I stohagen fick vi bl a se Kolskör frá Gunnarsholti. Hederspremierat sto bl a mor till Kormákur. Riden fick vi se en snygg och lätt hingst vid namn Hreimur frá Flugumýri, född 2002 efter Forseti frá Vorsabae II. Läs mer på www.flugumyri.com

Sörli frá Saudárkróki

Bild
På island har man en lite annorlunda tradition när det gäller gamla "matador" hingstar. Sörli frá Saudárkróki har fått detta monument i brons. Monumentet står i Saudárrkókur att beskåda. Vi tog även en titt på Ófeigur frá Flugumyri som fått en egen gravsten hemma på gården. När Ófeigur avled var det folk som vallfärda från Lansmót på Vindheimamelar för att ta ett sista farväl. Vi såg även platser där hingstar fått egna grindar för att hedra deras minnen. Hrafn frá Holtsmúla står uppstoppad på Hólar för att beskådas i all evighet.

Túfum

På Túfum träffade vi Mette Manseth och Gísli Gíslason. Dom har varit på Túfum i ca 4,5 år. Målet med deras avel är att avla fram hästar med stor kapacitet och hållbarbet som går att sälja. God tölt och trav. Mette tycker att det är viktigt att känna föräldrarna och lära sig vad som kommer från föräldrarna. Mettes tips! * Unvik dåliga personligheter, tex rädsla, lathet, stirrighet. Mette visade oss många unghästar löst i ridhuset, genomgående med mycket vacker exteriör, långa resta halsar, men luftiga rörelser och Gísli visade oss någon hingst under ryttare. Till slut kom hon in med en fuxhingst som såg ut som en korsningsponny, en liten tjock varelse med massor med man. Det var självaste Hródur frá Refsstödum, med 125 i blup, 8.69 för ridegenskaper, 1.a premie för avkommor och kommer inom kort att erhålla elit premie för avkommor. Hur kan denna lilla kompakta hingst, 135 cm i mankhöjd, ge så vackra avkommor. Alla vi hade sett tidigare, hade väldigt fina långa halsar och var betydligt h...

Skagafjördur

Bild
Detta är en vid och öppen fjorddal på norra Island med ett gott klimat och bra bete. Man formade här lättare, nättare, ”vackrare” hästar. De hade en flott, lätt fjädrande elegant tölt. Här utvecklades rid- och livskonstnärer som var mycket stolta över sina fina ridhästar. De njöt av livet, vin, vackra kvinnor och vackra hästar och de ”älskade att sjunga och hästarna dansade under dem”, (citat från Einar Gislason i Sydra-Skördugili). Enligt encyklopedin var det mest kända området för uppfödning av islänadshästar Skagafjördur som var först med att bedriva selektiv avel av rasen år 1879, man lade mycket fokus på de olika gångarterna. Här i Skagafjördur finns gården Kolkuós, idag en ödegård som man försöker rusta upp. Men det enda som vi under vårat besök kunde se var upprustat var en ny grind in på området. Det var en spöklik känsla som föll över en när man gick omkring på gården. En mycket vacker plast alldeles vid havet. Kolkuós hästarnas stamfader är Hördur 112, Hördur har föräldrar fr...

Hólar university Collage

Bild
På Hólar var det Tóti Eymundsson som tog emot oss och visade oss runt. Till sin hjälp hade han också Vikingur. Vi fick en rundvandring på anläggningen, där vi fick se privat hästar, ridskole hästar, anläggning, lektioner mm. Jag fick lära mig något nytt, det pellets som vi eldar med i Sverige, använder dom på Island som strö i boxarna. Mycket billigare än spån, även fast dom importerar det från Estland, via Sverige. Kanske något vi bör titta på? Vikingur berättade att från början fick dom till Hólar 100 ston, dom valde ut dom bästa och till slut var Trá fra Hólum enda stoet kvar och det är henne som Hólars avel bygger på. På Hólar får man 4-7 föl per år. Man använder blupen, för det är den bästa statistiken som finns och den används som bas. Tóti visade oss tre hästar ridna, en fyra årig hingst som heter Kristall frá Varmalaek. Kristall är musblack med stjärn och har samma mamma som Mökkur frá Varmalaek. Denna hingst har man stora förväntningar på. Även fast Kristall endast är 4 år gam...

Hof Höfdaströnöd

Bild
Lilju och Baltasar köpte gården Hof 2001 av Jóhann Fridgeirsson. Jóhann hade tidigare köpt gården av Liljus farföräldrar så nu är Lilju åter tillbaka på sin gamla släktgård. Vad vi skulle på denna gård att göra har jag inte riktigt förstått, det fanns inte i mina ögon någon som helst koppling till avel. Men det var ändå kul att se vad man kan göra av ett stall, ridhus och övriga utrymmen ifall det inte finns några som helst ekonomiska hinder. Allt var special designat, tex krubbor och hökrubbor. Boxgaller var jordade, lysrören gick på räls i taken och gick att flytta dit man ville ha dem. Allt var genomtänkt och urläckert. Fikarummet med utsikt över ridhuset och fjällvärden kommer att bli helt fantastiskt när det blir klart. Där fanns planer för solarium, skrittmaskiner och dyl. Vi avslutade besöket med fika i deras hus, där en "kock" stod och ordnade med fikat. Ett liv i lyx!

Narfastadir

Bild
På gården Narfastadir var det Rósa María och Bergur som tog emot oss. Dom hade dukat fram vin, öl och vinerbröd ute på gården där vi skulle titta på hästar som blev ridna. Dom har börjat med sin avel på gården Narfastadir för 5 år sedan, innan dess var dom på gården Hofsstadasel. Sto materialet är inköpt för nio år sedan efter en god vän som avled. Bästa stoet var Von frá Tvera í Ólafsfirdi, som gått bort, men nu avlar man på tre av Vons döttrar. Avelsmålet är familje- och tävlingshästar, med bra vilja och lynne och bra tölt. Väl åtskilda gångarter. För att nå dit använder man endast första klass hingstar med minst 9,0 för tölt och endast första klass ston går till avel. På gården är man intresserad av färger - men man rider inte på färgerna! Man använder blup - men den är inte bibeln! Komma frá Gardur var det ridna stoet, se bilden ovan, som imponerade mest. Med sina 9,0 för tölt, trav, form under ryttare och spirit, så var hon en fröjd för ögat att skåda. Dom visade även upp en vacke...

Vatnsleysa

Bild
På gården Vatnsleysa har Jon Fridriksson byggt upp en fantastisk avel under 40 år, med ett superfint sto material som han nu överlämnat till sonen Björn Fridrik Jónasson. Björn har att börja sitt avelsarbete med ston som Sílja, Alísa, Sabína och Albína, alla från Vatnsleysu. Sedan har han lyckats få fram ston som Lydía frá Vatnsleysu som vid 9 års ålder gått till avel. På gården presenterades alla hingstar för oss, några ridna och några lösa i en hage. Vi fick även se unghästar i rörelse. Stona han vi inte med, så vi har inte lyckats se grundmaterialet till denna fantastiska avel. Björn red en hingst vid namn Abótí frá Vatnsleysu, bilden ovan, e Erill frá Kópavogi och u Albína frá Vatnsleysu. Abótí är född 1998 och har extrema rörelser i tölten. Vi fick även se den legendariska Glampi frá Vatnsleysu, 19 år gammal. Glampi är helbror till Arnar frá Vatnsleysu som finns här i Jämtland och vi fick se flera Arnar avkommor som imponerade med fina rörelser. Bla Albert, fux med stjärn, bilder ...

Åter från Island

Bild
Nu är vi hem komna från Island, med förkylning och trasig kamera. Min kamera fick kortslutning under vårat besök på Hólar. Jag han med lite bilder på Vatnsleysu, Narfastadir, Hof och någon enstaka på Hólar innan den gav upp. Vi har alltså åkt runt på gårdarna i Skagafjördur. Vi har bott på hotell i Varmahlid och därifrån sedan tagit oss till olika gårdar så som Vatnaleysu, Narfastadir, Hof, Varmalæk och Flugymyri. Alla dessa gårdar har en ny generation som tagit över ett fint avelsarbete. Det skall bli mycket spännande att se hur dom kan förvalta detta. Vi har även hunnit med Hólar, Kolkuos, bronsstatyn för Sörli frá Saudarkróki, gravarna för Ófeigur frá Flugumyri mfl.