Hästarnas värsta vinterfara
Kolik är en av de vanligaste diagnoserna som drabbar många hästar varje år. Under vintermånaderna december till februari ökar antalet fall med 120 procent jämfört med perioden juni till augusti. Det visar skadestatistik från Agria Djurförsäkring. De tre bovarna i vintertid är – för mycket kraftfoder, brist på vatten och motion.
Med kyla, snö och mörker går vi nu in i koliktider som innebär ett stort lidande för hästarna och oro bland hästägare. Hästen trampar oroligt runt i boxen, rullar sig, kanske svettas, äter inte och har inte bajsat på flera timmar. Kolik är en hästägares mardröm. Ofta går det bra, men förloppet kan bli dramatiskt och sluta på operationsbordet eller i värsta fall med avlivning. Här får du tips på hur du förebygger kolik och hur du ska agera vid kolik.
- Orsaken till att kolikfallen ökar under vintermånaderna beror på att vi hästägare ofta ändrar våra hästrutiner för att anpassa oss till väder- och temperaturförhållanden, säger Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär på Agria Djurförsäkring.
Så här förebygger du kolik under vintermånaderna:
- Ha en balanserad foderstat baserad på grovfoder. Stora mänger kraftfoder ökar risken för kolik.
- Fodra hästen med mindre portioner vid fyra till sex tillfällen per dygn.
- Se till så att hästen alltid har tillgång till fräscht vatten dygnet runt, även i hagen när det är kallt. Många vinterförstoppningar orsakas av att hästarna dricker för lite.
- Se till att motionera hästen regelbundet, trots mörker och kyla.
- Om din häst går i hagar med sand eller sandgjord – var noga med att ge foder i foderhäckar för att minska risken att få sandkolik.
- Ge gärna lite matolja eller majsolja över hästens kraftfoder. Det smörjer tarmen. Även loppfrö och linfrökaka fungerar smörjande.
- Introducera alltid nya fodermedel successivt under ett par veckor.
Vid misstanke om kolik
Om du misstänker att hästen har drabbats av kolik är det viktigt att hålla koll på avföringen, för lite eller ingen avföring är inte bra. Ta pulsen och temperaturen och lyssna om du kan upptäcka något ljud från magen. En frisk mage låter och gurglar med jämna mellanrum. Tänk också på att:
- Promenera med din häst för att stimulera tarmens rörlighet och förhindra att hästen lägger sig ner och rullar. Om koliken är lindrig, kan en rask promenad lindra och ibland häva kolik. Men gå inte iväg alltför långt om smärtorna skulle öka och du behöver åka in till klinik.
- Ta bort all mat, både grovfoder och kraftfoder. Mat kan förvärra problemet.
- Övervaka hästen och anteckna när den bajsar och dricker. Kontrollera hästen minst var 15:e minut.
Kontakta alltid veterinär för rådgivning om du misstänker kolik, även om symptomen inte är dramatiska. Ju tidigare behandling desto bättre prognos.
Källa: Agria Djurförsäkring
Källa: Agria Djurförsäkring
Kommentarer