Tummen upp för denna dag

Idag har vi varit till Överbyns stuteri. Inget man brukar besöka den här årstiden men på sommaren får man inte komma dit med hingstar för att göra spermaprov och nu dök det upp ett tillfälle med ett brunstig sto hos Valne gård. Vilket inte är så vanligt den här årstiden heller.
Mikroskop där vi studerar liven, simmar dom framåt eller bakåt och ifall dom är raka
Två hingstar och ett sto lastades på transporten. Hade inte så stor tro på detta idag och det hade nog inte Anita på stationen heller. 

Men Islandshästar är fantastiska. Stoet ställde upp fint, lät sig "betäckas", inga sparkar, inga protester, tester togs och mängder mättes. På mindre än en timme var vi klar med två hingstar. Enligt Anita kunde det ta 2 timmar med en häst och hon hade trott att vi skulle få hålla på hela eftermiddagen.

I den här apparaten mäts mänden, 230x10

Så otroligt roligt att studera i microskop och se allt liv, vilket myller.

ÓMURS SPERMIER ÄR TILLBAKA.

3,5 år efter skadan!!!

Det var inte bara en heller det var mängder (av små passhästar).

Små spermier i mängder, dom stora prickarna är parafin

Enormt stort tack till Gummi, som fick mitt ärsle ur vagnen och ställde upp med sto och transport. Så glad och så tacksam. Stort tack även till Anita som tog emot oss mitt i kallaste mellandag. -21 grader har vi haft idag. Spermier är inte det första normala människor tänker på en dag som denna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"