Ómur är öronmärkt




 


Vår Ómur är född på Island, han är både chippad, frysmärkt och öronmärkt. Den enda av våra hästar som är öronmärkt. Han är född 2005 så det är inte så himla länge sedan.

Tyckte därför det var mycket intressant läsning när jag hittade denna text/bild på nätet. Har korrigerat lite då texten ursprungligen var på Isländska, så något kan tyvärr ha blivit fel i översättningen.

Från början har Islandhästen skurits/märkts i örat för att visa vem som ägde hästen. Tidigare registrerade man användningen av öronmärkning i dom gamla lagböckerna Grágas från 1100-talet och senare Jónsbók från 1281.

Senare uteslöt man hästarnas öronmärkning ur dessa lagböcker och anledningen är okänd men sannolikt att man inte ville förstöra utseendet på sin häst eller orsaka den smärta eller blodförlust.

Men det var vanligt med öronmärkning till slutet av 1900-talet. Öronmärkning på hästar mötte alltid motstånd.

 Varje Isländsk hästägare använda sin egen öronmärkning som var ett mönster i ett eller båda öronen och i olika kombinationer.

I mitten av 1980- talet börja man använda frysmärkning för att identifiera hästar och senare mikrochip. Öronmärkta hästar är därför ovanliga idag.

Bilden ovan visar olika mönster på öronmärkning på Island, de tuffaste spets mönstren användes emellertid inte på hästar.

"Källa: Anecdotes of the Icelandichorse history, FB"
 

Ómurs vänstra öra med öronmärkning på mitten på insidan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"