Kormákur Baltasar


Våren 2008 var vi till Lilja Palmadottir och Kormákur Baltasar och tittade i deras stall på Hofi på Norra Island.

Kormákur är filmregissör och har nu en film som visas i Östersund, Brúðguminn. Sista dagen är på söndag denna vecka och jag bara måste hinna se den innan det är försent.

Det är en historia om Jon, en universitetslärare som försöker reda ut hur han vill leva sitt liv och vem han är under en klar sommarnatt på ön Flatey, som är belägen i Breiðafjörður på västra Island. Brudgummen är en dramakomedi om livets glädje och sökandet efter lycka, om än med bitterljuva undertoner, för det finns inget ljus utan strimmor av skugga.

Brudgummen är en modern historia som är löst baserad på Anton Tjechovs pjäs Ivanhoe (jag som sett Ivanhoe minst 50 gånger) och är årets hittills största publiksuccé på Island med över 55 000 sålda biljetter.

Den utvecklades för både teaterscenen och vita duken samtidigt, och de medverkande består av nio isländska toppskådespelare, däribland Hilmir Snær Guðnason (Veðramót), Margrét Vilhjálmsdóttir (Thicker than Water) och Ólafur Egil Egilsson, som skrev manuset tillsammans med Kormákur.

Om inte handlingen känns så jättepassande så tror jag åtminstone på vackra vyer från ett vackert land.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"