Har du Stånds på dina marker?


Dags att gräva upp stånds!

Hittar du en gul blomma som den på bilden på dina marker, bör du omedelbart gräva upp den med rötterna! Det är den giftiga stånds (Senecio jacobaea), som med alla medel bör förhindras att sprida sig till vallar som ska bli hö och hösilage.

Stånds är en tvåårig växt. Första året kommer bara en bladrosett, andra året slår de karaktäristiska gula blommorna ut. Växten är cirka en meter hög och trivs bäst på sandig gräsmarker, vid vägkanter och skogsbryn. Den sprider sig snabbt och kan etablera sig på nya platser genom schaktmassor eller från marker i träda.

Stånds är dödligt giftig för hästar.

Hästar äter ogärna denna växt på rot, men den förlorar sin beska smak när den torkar. Om det finns mycket stånds i hagen och hästarna knäcker stjälkarna genom att galoppera igenom blombeståndet eller trampar på dem, torkar dessa, och sedan finns det risk för att hästarna äter dem. Det lömska är att den då är ännu giftigare än tidigare, den blir mer giftig i torkat tillstånd.

Förgiftning leder nästan till 100% till döden, eftersom giftet förökar sig inne i hästens kropp och angriper levern.

Stånds blommar i juli-aug.

Enstaka exemplar tas enklast bort genom att man gräver upp växten med roten (använd handskar, allergiska reaktioner kan uppstå).

Enligt uppgift i den virtuella floran förekommer stånds huvudsakligen i Sydsverige, men finns ända upp i Norrlands kusttrakter. Arten är ganska ovanlig men kan på sina håll förekomma i stort antal. Den växer på sandig, grusig gräsmark, i vägkanter, skogsbryn och torrbackar, ofta på kulturmark.

Bilden är lånad från tidningen Ridsport. www.tidningenridsport.se Läs mer där!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hästens skål

Råd efter kastrering av hingst

"Lotagen-träsket"