Inlägg

Visar inlägg från juli, 2013

Ómur son

Bild
Ómur frá Feti Ómur har en son som är så otroligt lik honom. Frodo från Offerdalen har en större stjärn men i övrigt kan jag se hans far i honom. Nu är min bild på Ómur, ovan, så otroligt mörk, tyvärr. Äger just nu inget bra bildprogram för att justera sådant. Men bjuder även på Guns fina bild på Frodo, nedan. Skall bli kul att följa Frodos utveckling, med start i höst. Tror att Gun kommer bli så otroligt nöjd, det är hon ju redan :) Frodo från Offerdalen

2:a semesterveckan

Bild
Från högt där uppe på hölasset Tredje semesterveckan startar idag. Förra söndagens prognos stämde väl och nu är gårdarnas hö bärgat. Vi hade strålande väder förra veckan, mycket varmt, massor med sol, frukost, lunch och middag utomhus, bad och sol. Inatt har det regnat och frukost intogs inomhus, ordningen återställd. Här står vi högt upp och bygger höberg Hästarnas motion har dessvärre kommit på undantag eftersom vi hjälpt till med hö på två granngårdar. Är man många är det riktigt kul, men dock slitsamt och tungt. Trött sambo, kommer inte skaffa hästtjej efter mig Jag kan dock inte ta åt mig all ära. Jag har ju även varit på vift under veckan. Ända ner till Linköping för att hämta Meyla och sedan åter kört henne till Oviken. Men bildbevis finns att jag åtminstone en gång har åkt hövagn, se nedan, och gissa vem som stått bakom kameran. Så någon gång måste jag ju ha varit närvarande. Se så stark jag är, håller upp L på mina bara händer :) och se himlen, så otroli

Kastali från Västeråsen

Bild
E Prins från  Knutshyttan  EE Flipi från Österåker  EU No'tt från Knutshyttan U Kylja från Björnforsen  EU Kjarkur fra' Egilsstadabae Född 2009 så endast fyra år gammal. En total blup på 113 med fina 118 för exteriören. Han har 123 i blup för sin fina hals, manke och bog som han ärvt från sin far och den var fin. Inte riktigt som Prinsens men fin. 114 för huvud vilket jag också tyckte var fint. Han har 98 för man och svans, förväntat?! Han som har en pannlugg som går nedanför mulen. Det blir kul att se vad han får för den på bedömning. Tänk om detta skulle kunna gå vägen...

Vilken dag igår

Bild
Igår var en sån där dag som bara måste ha fler än 24 timmar. Han med att klämma in så mycket. Började dagen med att åka längst dom vackra Jämtlädska vägarna, med Meyla i transporten. När fjällen syns i horisonten är det så fint. Lägg sedan till Storsjön, då blir man nästan religiös. Kastali som Meyla nu skall betäckas med var inte så illa. En riktig snygging. En svart hingst med fin man och pannlugg. Mycket lik sin far Prins med maffigt framparti och en lite mindre rumpa. Skall troligtvis ext.bed på höstbedömningen.  Passade på att hälsa på en Omuravkomma. När jag hade vägarna förbi. Den enda som föddes i år. Ett svart stoföl. Sedan åkte jag hem via travet, där det var/är hopptävlingar i helgen. Sedan hem till höskörden. Det blev 800 torra höbuntar. Jag var inte med på alla dessa men fick ett rejält styrkepass ändå. Avslutade kvällen på Fäviken, mat, vänner, dans på logen och dagens höjdpunkt Tomas Ledin - sommaren är kort, påstår han.

Nybadad

Bild
Skam den som ger sig. Meyla är nyduschad och imorgon ska hon ut och resa igen. Den här gången inte lika långt. Hon ska hem till vår veterinär Ann-Sofi Lilja.  Ja, vi ska prova en gång till innan sommaren är över. Ann-Sofi har en unghingst efter Prins från Knutshyttan.  Tror på det här...

Årets hingstflock

Bild
Foto Ulrika Forsstedt

Hemfärd

Bild
Startade tidigt i morse från Stenholmen. 10000 kr fattigare, utan något foster men med fina Meyla i transporten. Skönt att vi hade en transport här nere så jag slapp dra ner en tom transport. Blev lite fundersam när jag kom i morse. Såg "Meyla" i en hage med ett diande föl vid sidan. Stenholmen har ju många hästar och självklart såg jag fel. Svalt i morse, mycket varmare mitt på dagen, genom Stockholm. Nu tar vi lång skön rast/vila vid Tönnebro. Här svalkar det skönt vid vattnet.

En liten rutt på några mil

Bild
Laddar och har lite ågren, ganska mycket faktiskt. När solen äntligen kommit på besök så ska jag sätta mig i bilen för att sitta och köra i två dagar. Tidigt imorgon far jag ner till Stockholm. Har fått tid för röntgen av min svanskota. Bra då kanske det äntligen kan bli ett slut på denna smärta. Redan imorgon kväll far jag vidare till Lindköping. På onsdag morgon far jag tidigt från Stenholmen. Med mig har jag Meyla hem. Tyvärr inte dräktig och det känns ganska bittert.  Laddat bilen med ljudböcker. Det här blir toppen. Det är ju ändå guldklimpen jag ska hämta. Hoppas jag får lite sol på min soltörstande kropp på torsdag igen. Då är höskörden i full gång här på byn. Så jag håller alla tummar och tår att vädret håller i sig.

Nu håller vi tummarna

Bild
Nu gäller det att väderprognosen stämmer. Tror det är många höbönder som satsar allt denna vecka. Höet bara måste in nu. På grannens mark är det slaget ikväll. Det är inte mycket vi kräver - är överlycklig om vi får sol med 16 grader. 16 ynka grader känns som värsta värmeböljan efter dessa svinkalla veckor. Tänk om detta stämmer, wow, ska ju på Tomas Ledin på fredag.

En kursdag...

Bild
Gudmundur "Gummi" Einarsson "5 nyanser av Gummi" Det är givande att få rida för en instruktör med en sådan enorm kunskapsbank. Fått övningar som jag aldrig skulle komma på själv och hemläxa som jag förstår och är fullt medveten om. Ett sista peppande ord, vilket är så viktigt att avsluta en kurs med dvs det där lilla positiva som man tar med sig och minns så länge. Hemläxan berör bl a kroppsdelar nedanför knäna - på mig!!! Agneta och Idun En kursdag skall förutom en utmärkt instruktör bestå av bra ridplan, bra förhållanden för hästarna och trevliga kurskamrater. Bjuder på bilder på några av dem. Annie och Kiljan Det har bjudits på goda skratt, mycket tjatter, hästpyssel och inte att förglömma god mat som mättat en hungrig mage. Malin Tack ännu en gång till en fin kurs på Valne gård. Längtar redan till nästa... Självklart blir det ingen bra kurs utan en mycket trevlig häst!!!

Ridkurs

Bild
Störtsköna unghingstar Idag far jag på ridkurs till Valne gård. Med mig i transporten tar jag Ómur. Tycker upplägget med endagskurs ca en gång i månaden är ultimat. Återkoppling regelbundet och för hoppningsvis hinner jag inte förstöra allt för mycket mellan gångerna. Nästa kurs är redan om tre veckor, ännu bättre... Den bästa kursen på hela året, 3-dagars, på Wången i augusti. I år enbart för Gummi och Atli, men lika bra blir det. För det är allt runtomkring som räknas också. Massage, bubbelbad, bastu, god mat, teori, clinics, trevligt umgänge osv.

The summer of 2013

Bild

Vindskydd tar form

Bild
Omur och jag tar en titt på det blivande vindskyddet. Ett skelett som börjar likna nått. Nästa moment är reglar uppe på taket, innan takplåten kan sättas upp. Jag avstår det momentet, uppe på höjden. Är inte höjdrädd men gillar inte stegar och litar inte på "taket". Jag avvaktar tills det är dags att spika på panel och måla, då kan jag bidra i arbetet.

Optimalt (häst) väder

Bild
Hästarna "storm" trivs i detta blåsiga och kalla väder. Gör inte av med någon flugmedel över huvudtaget. Billigt på den fronten, om jag nu ska hitta något positivt med detta väder.

Längtar till VM i Berlin

Bild
Sista semesterveckan ser jag fram emot...

Thóra från Kallsta

Bild
Thóra är vår första egna uppfödning. Efter Flipi från Österåker och undan Frida från Bärby. Hon flyttade 2007 från oss till Christina Lidström, strax utanför Umeå. Idag meddelade Christina att Thóra är såld till en familj i Bispgården. Vi önskar den nya ägaren stort lycka till och mycket nöje. Thóra är född 5 juli 2001. Hon fick sitt namn efter åskguden Tor, då hon föddes ca tre veckor för tidigt under en otrolig åsknatt ute i hagen. Hon är väldigt svart med vita hår på ena bak kotan. Ca 135 cm i mankhöjd. Thóra har en fin härstamning, hennes far är elitpremierad för sina avkommor. Båda föräldrarna till Flipi är hederspremierade för sina avkommor. Flipi är bl a far till den mycket fina hingsten Prins från Knutshyttan. Mor till Thóra är det superomtyckta barnhästen Frida från Bärby. Frida är ett obedömt sto som är värd sin vikt i guld. Hästar som henne växer inte på träd. Fridas föräldrar är båda förstaklass bedömda och högt tävlade på sin tid. Thóra har under sina år i Umeå gått i av

Trist måste...

Bild
Ett trist måste om man vill få strömförande trådar runt hästhagarna. Ett evighetsgö ra som tar massor med tid och hela tiden är det någonstans det vuxit för mycket. Jag avskyr röjsågar. Svåra att starta, tunga, otympliga, alldeles för långa. Ej gjorda för mig (tjejer). Tack L för hjälpen.

Varmare väder

Bild
Strax börjar semestern. För visst börjar den en måndag och inte en fredag. Önskar mig lite varmare väder. På nätterna är det ca 5 grader, mornar och kvällar ca 9 grader och dagtid runt 15. Det kallar inte jag för sommar. Det är stora problem att få in torrhö pga regn varannan dag. Ser inte lovande ut framöver heller. Nu gäller det att ta till vara semestern oavsett väder. Massor att göra både inomhus och utomhus. Det är bara att anpassa sig till vädret.

Semester

Bild
Tjuvstartar semestern med en tripp till havet utanför Älandsbro.  En torsdagskväll med tjejkompisarna och en fredag fm på Ikea och Hööks. Sedan börjar semestern när man kommer hem... Trevlig helg!!!

Bygge på G

Bild
Stona ska få tillbaka sitt vindskydd. I stonas vinterhage fanns tidigare ett vindskydd. Det revs för några år sedan för att det var i otroligt dåligt skick. Nu är ett nybygge på gång. Startade igår och hoppas det är klart innan vintern kommer ;)

Ari en Ómur son

Bild
Ari från Rii, ägare Mari Norberg Idag fick det bli en avkommedag. Tredje inlägget idag om Ómurs avkommor. I år, höst/vinter, är det dags för ytterligare några av Ómurs avkommor att ridas in. Från årgången 2010 skall vår Thrúma ridas in och vet att även Maris Ari kommer att startas igång. Blir spännande att följa. Dom avkommor som hittills ridits in har lätt tillgängliga gångarter. Så vi hoppas på lika för denna årskull. Dom tidigare från 2009, Bassi och Hreifur, och från 2008, Már, Piltur och Hronja är ju redan på god väg. För vår egen del skall det bli jättekul att jämföra Már och Thrúma. Dom två har så otroligt olika mammor och då kan vi verkligen få en uppfattning om vad Ómur kan ge med en mamma med bra passanlag och en mamma med bra töltanlag. Exteriörerna är ju också helt olika på dessa två avkommor.

Ómur son hälsar

Bild
Vikur från Krokomgården Det kom en sommarhälsning från Ómur sonen Vikur. Han står i Mattmar. Ägare och fotograf är Malin Segerström. Vi tackar för alla fina avkommerapporter.

Ómur dottern Hronja

Bild
Hronja 2008 Ómurs dotter Hronja, född 2008, har i dagarna bytt ägare. Hon har flyttat ner till Skåne. På vägen ner stannar hon hos hingsten Ypsilon frá Holtsmúla för att betäckas. Vi önskar nya ägarna lycka till och hoppas dom får stor glädje av detta fina sto. En av Ómurs finaste om man tittar på unga hästars gångarter. Hoppas vi får se henne i framtiden.

Hagbyte

Bild
Sollilja 1 år I helgen har stona fått tillgång till fålla tre i hagsystemet. Treårsstona fick inte följa med. Dom blev kvar i en relativt nerbetad fålla. Nästa vecka ska även hingstarna flytta till fålla tre. Alla hingstar får följa med. Hingstarna gör av med mer energi och kan därför gå på mer bete oavsett ålder än vad stona kan. Tre år och äldre ston har en förmåga att svälla enormt i omfång. Oftast ska denna åldersgrupp sättas igång i höst/vinter och det är inte lätt om man bär på hundra kg i övervikt. Hingstarna däremot motionerar sig själva och är till hösten i fin form och fint musklade. Dagrún 1 år