Inlägg

Visar inlägg från september, 2011

Már är duktig

Träningen fortskrider, kolla in här>>> (Länken går till Valne Gårds blogg).

Betäckningsrapport

Bild
Då jag är ute och id-kontrollerar mycket hästar nu upplever jag en ganska stor förvirring just nu. Stoägarna är stressade över att dom inte fått någon betäckningsrapport?! Skall försöka reda lite klarhet i problemet. SIF och flera andra rasföreningar håller på att gå över till det papperslösa samhället ;) Många rasföreningar försöker få hingsthållare/ägare att göra en del av registreringsjobbet. Just nu befinner vi oss i ett mellanläge, det finns fortfarande betäckningsrapporter och det finns betäckningar utan rapporter. Har du förra året fått den lilla papperskvittensen så ska du i år även få betäckningsrapporten. Då har hingstägaren/hållaren rapporterat pappersvägen. Har du inte fått papperskvittensen förra året så ska du i år inte få betäckningsrapporten. Har du betäckningsrapporten, så ska den finnas tillhands när id-kontrollanten kommer. Har du ingen betäckningsrapport så ska du till id-kontrollanten kunna visa upp betäckningsdatum, hingstens- och stoets korrekta namn (stavning me

Tappskor

Bild
Jag har för många år sedan gått en tappskokurs. Så tappskor bör inte vara något problem i sig. Men problemet är oftast att hitta skon och att skon inte är allt för böjd. Speciellt då dom tappat skon i hagen, kan ju vara ett evighetsgöra att leta. Men sedan ska man också ha söm hemma och verktyg. Plötsligt blev det mycket som skulle stämma för att använda sina tappsko kunskaper. Bekväm har jag ju också varit i många år eftersom hovslagarn är min granne. Dom senaste veckorna har jag haft mycket tappskor pga lera och halt underlag. Min hovslagare har dessutom varit på älgjakt så det har inte varit så lyckat att tappa skor just nu. Två hästar har fått stå i flera dagar pga detta i omgångar, lite trist. Men nu är älgjakten över och hovis är på g. Ser också att jag borde klippa svansen på Rakel ;)

HästSverige

Bild
Har ni hunnit kika på den nya hemsidan HästSverige ???

Passansökan

Idag kom Brunos pass tillbaka från SIFs avelskansli. På mindre än en månad gick det denna gång. Har dock svårt att tro att DNA är klart, men det kan dom ju komplettera WF med senare.

Uppsittning

Bild
Idag har Anna suttit på dom två treåriga killarna Mar och Hrimnir. Utvecklingen går vidare...

Härlig höst helg

Bild
Denna helg har bjudit på fantastiskt fint höstväder. Unghästarna hittar fortfarande massor med gott att tugga på i hagarna. Verkar stormtivas. Varvar mumsandet med lite solning. Njuter av livet helt klart. Dom har alla skjutit massor med fin höst/vinterpäls, lurviga och fina. På dom två översta bilderna är det Thruma och Alda, båda 1 år. I mitten är det 3 åriga stoet Hronja. På bilden näst längst ner är det 1 åriga stoet Polly och längst ner 2 åriga hingsten Baltasar.

Islandshästens dag

Idag är det Islandshästens dag i hela Sverige. Närmast oss "firas" detta på wången, kl 13-16. Det blir tävlingar, clinic, loppis m m

Bekämpa flygfäna

Bild
I sommar har jag testat detta halsband på en häst som i vanliga fall blir biten och sårig i ansiktet utan ansiktsmask. Halsbandet är mjukt, doftar gott (citronella) och fästena är två "knappar". Har suttit hela sommaren och har doftat hela sommaren. Har mellan varven blivit lerigt men det rinner av när det regnar. Har inte torkat ut, vilket jag trodde när jag köpte det. Stoet som har haft det har helt klart haft en enklare tillvaro i sommar. Ifall det är halsbandet eller mängden flygfän, kan jag inte säga. Tror att vi haft en ganska tuff sommar vad gäller flygfän, men samtidigt bor vi bra till, det blåser ofta. Jag har i allafall inhandlat ett till och skall även testa nästa sommar på henne. Blir resultatet så bra som i år så är det säkerligen halsbandet som är toppen. Inköpt på Häst é Bäst i Östersund.

Avels seminarium 2011

Bild

Avmaskningsdags

Bild
Snart är det åter dags för träckprov och ev avmaskning. I höst kommer maskmedel i tablettform att släppas på den Svenska marknaden. Den har redan tidigare funnits utomlands. Förhoppningarna är att detta skall underlätta avmaskningen och göra den säkrare och motverka resistens. Säkrare dosering och alla hästar äter detta enklare än pasta, säger dom som provat. Equimax heter preparatet som kommer att släppas i Sverige.

Pälsfällning

Bild
Ofta klagar vi på pälsfällning och hästhår på våren. Men visst är det en hel del fällning på hösten också. Stona får oftast behålla den fina sommarpälsen ca en månad, sedan börjar dom sätta höst/vinterpäls igen. Hingstar däremot är lite lättsammare, fäller tidigare och sätter päls senare. Ómur börjar fälla nu och sätta vinterpäls, medan stona har riktigt lång höstpäls redan. Bästa redskapet på hösten tycker jag är den lilla gummi skrapan mot pälsfällning och piggborsten mot lera. På våren är "verktygen" helt andra. Funderar lite över klippning, det är helt klart dags snart. Frågan är bara om behovet finns. Vet inte riktigt hur min ridning/träning kommer att se ut i vinter/vårvinter. Under några år har jag klippt hästarna, delvis. Men det har varit för att jag vetat om att jag skall rida mycket i ridhus t ex. Men i vinter har jag inget sådant inplanerat och då känns inte behovet lika stort. Då kanske hästarna behöver sin päls istället och jag behöver inte täcka dem.

Hej då Blaer

Bild
Idag åker han hem till Norge den vackra svarta hingsten Blær frá Búðarhóli. Det har varit en fröjd att ha honom här i sommar. Vi längtar till nästa sommar och alla hans nya avkommor. Lycka till på den långa resan hem. Fotograf till alla bilder, tror jag är Ulrika Forsstedt.

Ridning - avställning

Bild
Meyla studerar sin skylt. Har fyra hästar igång (och en hos Gummi). Det är lite för mycket på vardagarna men på helgerna och min arbetsfria dag går det bra. Hösten har däremot varit ganska regnig, så motivationen tryter lite. Men dagar som idag går det helt klart hur bra som helst. Idag har solen skinit från morgon till kväll. Snart är det dags för mig att ställa av hästarna. Brukar göra det för min egen skull, inte för att hästarna behöver det men utan för att jag behöver det. Gillar inte att rida mörka, regniga kvällar i oktober-november. Hästarna är dessutom leriga och trötta när dom sätter päls. Då brukar jag ställa av hästarna och börjar åter sedan rida i början av december, när snön ljusar upp naturen. Då är jag tok sugen på att rida igen och har hunnit vara "vanlig människa". Men en dag som idag känns det långt till avställning. På måndag jobbar jag en timme längre om dagen, vi börjar åter med vintertid på jobbet och den timmen per dag gör jättemycket. I slutet på okto

Hälsat på Már

Bild
Har varit iväg ikväll och hälsat på Már. Stora killen stod i boxen och mumsade på sitt kvälls hö. Denna vecka har han haft sadel på sig för första gången :)

Blær mot Norge

Bild
Till på fredag har jag beställt besök av veterinären, det var tvunget att vara distriktsveterinären den här gången. Det skall göras ett hälsointyg på Blær och ytterligare två hästar som på lördag lämnar oss för att åka upp till nord Norge. Hälsointyget får inte göras tidigare än 48 timmar innan man passerar gränsen. Nu är sommaren slut och det är dags för Blær att åka hem till sig. Lättsammare hingst får man länge leta efter. Otroligt trevlig!!! Vi tackar stort för att fått förtroendet att ha denna fina hingst hos oss i sommar. Vi är så glada över att vi lyckats få 100 % dräktiga ston. Det är extra kul :) Vi ser med spänning fram emot nästa sommar och alla Blær föl...

Ledarskapskurs

Bild
Hur ofta unnar du dig en halvhalt i yrkeslivet? Så börjar texten i inbjudan till den kurs som den 27-28 september arrangeras på Wången. Den skulle jag vilja gå. En ledarskapskurs för chefer i näringslivet. Där hade vi kruxet, jag är ju inte någon chef, jo min egen då, men inte i arbetslivet : ) Under dagarna utforskar man i områden inom personlig utveckling, ledarskap, teamarbete och tränar konkreta yrkesrelaterade färdigheter inom kommunikation, tydlighet och ansvar etc. Man fokuserar på hästbaserade övningar från marken där ingen tidigare ridvana krävs. Metoden med hästbaserad utbildning har vunnit stor framgång internationellt inte minst för ett långsiktigt hållbart lärande som sker på deltagarnas individuella villkor och förutsättningar. Man erbjuder unika möjligheter med ett lärande utöver det vanliga som ger effekter inom hälsa, kvalité och lönsamhet. Träning för att nå en nära kontakt med en individ/varelse som med en sann genuin, helt intakt tusenårig instinkt guidar dig in i d

Höst

Bild
Det märks att det är höst nu, mailboxen bombarderas av alla höstens aktiviteter. Islandshästens dag den 25 september i hela Sverige, här i Jämtland blir det aktiviteter och tävlingar på Wången. Oktober bjuder på Atli kurs i Östersund, krockar tyvärr med en mätkurs som jag anmält mig till i Skåne. Är lite osäker på om den blir av och det stör mig, för blir den inte av så skulle jag vilja rida för Atli, men vågar inte anmäla mig. November bjuder på en Olil Amble kurs, som jag TROR kommer att krocka med SIFs avels- och sportgala. Har inte hört något datum för galan ännu, men den brukar alltid vara den helgen. Av den anledningen vill jag inte anmäla mig till kursen, för jag vill ju närvara på galan. Skulle dock jätte gärna vilja rida för Olil, då jag aldrig gjort det tidigare. Gneistis medlemsmöte den 19 november, får man ju som vanligt inte missa.

Kunskapssajt

Har fått veta att det är en kunskapssajt på G. Den 21 september skall HästSverige leverera kunskap för hästfolk. Den nya sajten ska sätta hästen i centrum. Hur sköter man egentligen en häst på rätt sätt? Vilka behov har den av foder? Vilket behov har den av uppstallning och daglig motion? Hur kan man upptäcka skador och sjukdomar hos hästen? HästSverige ska leverera kunskap om hästen – på flera olika nivåer. Veta, Veta mer och Veta mest gör kunskapssajten intressant och tillgänglig för alla hästmänniskor som vill lära sig mer. Från den unga ridskoleeleven som rider sin första termin till tränaren och ryttaren på elitnivå. Även lärare på olika hästutbildningar, tränare/kuskar inom travet samt det stora antalet hobbyutövare som finns i landet kommer att ha nytta av materialet. Varför behövs HästSverige? Svaret är egentligen väldigt enkelt; för att på bästa sätt sköta och träna en häst oavsett gren behövs snabb och enkel tillgång till aktuell och korrekt kunskap! Men det tar lång tid att

Älgjakt = ridning

Bild
GeoTagged, [N63.40833, W14.72967] I vår by började "grubsen" jaga älg i lördags. Det innebär inte att det är slut på ridningen men man får tänka på var man rider och när. Skogen behöver ju inte vara första alternativet dagtid men efter 16-17 går det helt utmärkt. I lördags när jag skulle ut med Omur, så hade jag tur. Dom hade just skjutit en älg och det skulle ta dom några timmar innan dom skulle vara tillbaka i skogen igen. Men istället för skogen så får man istället njuta av alla stigar och grusvägar som finns närmare byn. Skogsbilvägarna går ju också bra, där syns man väl. Frågan är hur mycket ho slagen stör? Helgen har iallafall bjudit på mycket ridning och härlig sådan. Har fyra hästar igång just nu.

Már på träning

Bild
Läs här >>> Foto Valne Gård

Positivt besked

Bild
Det blev positivt besked med Hraffa idag, hon var dräktig på ca 21-22 dygn. Blev så otroligt glad och nu är det bara att hoppas att hon inte resorberar denna gång. Nu har vi även bestämt att Blær kan åka hem till Norge. Han blir hämtad 17-18 september. Nu är sommaren definitivt över. Alla hans ston har blivit konstaterat dräktiga, 100 %, det känns kul. Rakel följde ju med i transporten till Ann-Sofie idag och vi fick därmed veta vad som störde henne i munnen för några veckor sedan. När vi kom hem från Österrike/VM så upptäkte jag att hon lagt foder i kinden på vänster sida. Detta gick över på några dagar men fortfarande fanns problemet kvar. Hon hade växlat en kindtand, den gamla tanden hade spruckit mitt itu och den halvan som satt på utsidan (mot kinden) satt kvar utanpå den nya. Den gamla tandhalvan hade skavt och det var skavet som Rakel hade försökt lindra med att fylla kinden med foder. Nu är tandhalvan borttagen och vi kan åter börja rida på henne, fräsch och fin i munnen.

Till veterinären

Bild
Idag lastar jag in mor och dotter, Rakel och Hraffa, i transporten och far till veterinär Ann-Sofie Lilja. Ann-Sofie har kommit hit hela sommaren men nu är det vår tur att åka till henne istället. Varför det då? Hraffa ska ultraljudas och då var det onödigt att ta hit Ann-Sofie för endast ett sto. Så jag bokade in en tid hemma hos henne istället. Sedan kom jag på att när jag ändå skulle dit så kunde jag fylla transporten och då blev det Rakels tur att åka med och få en grundlig tandkontroll. Ann-Sofie har en bra undersöknings spilta hos sig där hästarna står bra under en tandkontroll. Vi brukar göra det här hemma också men det är lite svårt att få hästarna att slappna av i boxen när huvudet behöver komma upp en bit, boxdörrarn är för höga och boxarna för djupa. Så åtminstone några av hästarna lutar sig bakåt och man behöver vara flera personer för att kunna klara av undersökningen här hemma. Hraffa då, hon borde ha brunstat i helgen som var, vid normala fall. Det gjorde ho

VM 2013

Bild
Det kanske redan är dags att börja planera, VM 2013 i Berlin, 4-11 augusti. Se hemsidan med mer information.
Bild
Intensiv hästdag idag. Vid 20.00 kom min kära sambo ut och undrade om jag inte höll på att storkna av hunger?! Vad är mat? När jag håller på med hästarna, glömmer jag allt vad mat heter. Har motionerat fyra hästar idag, Ómur, Rakel, Meyla och Glóría. Tvättat och rengjort alla vattenkar i 6 olika hagar. Mockat boxar. Smörjt sadlar. Lagat hagar. Lånat ut transporten och fått den tvättad (tog ingen energi eller tid från mig, bara härligt). Tog mig även tid att borsta alla avelsstona idag, så tacksamt. Gissar att det kliar ganska mycket i pälsen nu när dom håller på att fälla sommarpälsen och vinterpälsen börjar trycka på. Häst antalet har minskat massor sedan i somras, men det är fortfarande 24 hästar kvar på gården som skall kollas till varje dag. Nu behöver man inte hålla på att smörja och spraya lika mycket som i somras, höstpälsen ger hästarna ett bra skydd :) Vad skulle man göra utan helgdagarna, det är ju då man kommer i kapp livet!!! Bilden är på Bruno vid sid

Meyla bäst!

Bild
Idag avslutades Sveriges sista avelsbedömning för i år, på Romme. Resultaten där gör att det nu är klart, Meyla är Sveriges högst bedömda 6 åriga sto 2011 . Dagen till ära tog jag en liten ridtur på damen, vi njöt av höst skogen. Hon har vilat ända sedan hon kom hem från VM och nu skall hon och jag åter sätta igång lite smått. Gissa om jag ska njuta! Bilden är på Meyla på VM 2011. Foto Pieter Niess

Sista avelsbedömningen

Bild
Nu har årets sista avelsbedömning dragit igång. Igår eftermiddag började exteriörbedömningen och mätningen och idag fortsätter det med ridegenskaperna. Omridningar på lördag. Som vanligt följer jag med spänning på World Fengur. Men i mån av tid rapporterar sekretariatet även på FB så där går det också att följa. Ni vet väl att alla SIFs medlemmar har möjlighet att få inloggning till WF och på FB får ni söka upp Avelskansliet Svenska Islandshästförbundet (och bli vän, tror jag). Bilden är på Ómur på avelsbedömningen på Wången 2010, fotograf är Ulrika Forsstedt.