Inlägg

Visar inlägg från juli, 2010

Semester...

Bild
Det är inte busenkelt att åka hemifrån några dagar. Mycket skall förberedas för att allt skall fungera så enkelt som möjligt, medan man är borta, för dem som hjälper till. Att fylla på vatten till hästarna, genom att erbjuda 6-hjulingen åt dom unga grabbarna på byn. Det var tydligen ett bra knep, dom står på kö för det "sommarjobbet". Ómur har vi kört till Valne gård. Där får han det bra med Gummi och Anna som ser till honom. Idag han vi även med att hämta hem Gígja ohc hennes föl Thruma. Gígja är i denna brunst betäckt 2 gånger, så nu hoppas vi att hon är dräktig med Garri. Det får ultraljudet visa om två veckor.

Betäckt

Bild
Gígja är åter betäckt med Garri, denna gång är det ett nytt försök på en ny brunst. Nu håller vi tummarna extra extra mycket. Ultraljud igen om ca 2 veckor. Hoppas hoppas, vill ju så gärna ha ett föl nästa år. Eftersom inte Hraffa är ombetäckt i år så väntar vi inga andra föl ifall inte Gígja tar sig med Garri. Vilken trist vår/sommar det skulle innebära.

ThermoBar 40

Bild
Jag har vunnit i en utlottning på Facebook. Jag som aldrig haft tur i lotteri... Thermobar lottade ut en ThermoBar 40 när dom uppnåt 150 "vänner-fans-medlemmar" på Facebook. På min födelsedag drogs lotten och jag vann. Levereras om ca 4 veckor och därmed blir det ThermoBar i alla vinterhagar här hos oss. Så glad!!! Bilden är på Muska frá Keldudal, som dricker ur en vanlig balja, men inte så länge till.

Ultraljuds dags

Bild
Idag skall vi ultraljuda Gígja, så nu håller vi tummarna stenhårt att hon är dräktig med Garri. Annars blir det en vända till hos Västeråsens Islandshästar med betäckning. Men jag tror inte att hon är dräktig, hon ser tyvärr brunstig ut. Men hoppas på ett under kan man väl göra ändå ända in i det sista. Lite dum är jag, men jag vill inte ta ut eländet i förväg. Det blir ju sent att betäcka i slutet på juli, med tanke på fölning nästa år. Men det är så det är... Fotot på Garri har Ulrika Forsstedt tagit. Publiceras med tillstånd. Senare den 23 juli 2010: Åter hemma från ultraljudet, utan Gígja. Hon blev kvar en vända till hos Garri för ombetäckning. Nu håller vi tummarna stenhårt denna brunst. Ägg och ödem fanns det gott om så hon bör bli betäckt vilken dag som helst.

Frodo från Offerdalen

Bild
Idag var jag iväg till Rise och hälsade på Gletta och hennes son efter Ómur frá Feti. Självklart hälsade jag på den lyckliga ägaren också. Det är alltid lika kul att se dessa små välskapta, pigga och söta fölungar. Denna fux med stor stjärn i pannan är helt i min smak. Smaken är som baken delad, jag blir superglad över fuxar med vitt i ansiktet, medan andra blir besvikna över att inte få skäckar, skimlar, färgväxlare, silverfärgade eller andra läckra färger. Men Frodo är den som är mest lik sin far och det säger inte lite det. Tack G för present (från Island) och plantorna. Alltid lika kul att träffa dig, du är så glad och positiv.

Fotograf Ulrika Forsstedt

Bild
Igår hade vi besök av Ulrika Forsstedt från Bispgården. Många som har Facebook vet vem hon är, då man nämner hennes bilder på hästarna i dimman. Hon är en helt makalöst duktig fotograf. Söker man på hennes namn på Google så får man bl a upp följande text på Fotosidan: Förtrollande och sagolikt är några av orden som beskriver Ulrika Forsstedts hästfotografi. I dimman i skogen eller i full galopp över ängen fångar hon kraften, energin och magin, såväl som en liten bit av islandshästens själ i bild. Hon tog bilder på bl a Ómur när hon var hit. Den som har FB kan skåda bilderna på en lycklig Ómur i full frihet. Ulrika kallar bilderna Freedom och bilderna visar en glad häst i full galopp på en grön äng med vackra moln i bakgrunden. Helt bedårande bilder! Bilden ovan är också tagen av Ulrika.

Träning

Bild
Försöker tragla träning på ridplan några dagar i veckan, med både Meyla och Ómur, även fast det är mycket roligare och lättare att rida ute i skogen och på skogsbilvägarna. Men attans den som ger sig, har ju ett mål?! Övningarna på ridplan går väldigt bra med Meyla, medan det är klurigare att rida henne ut på landsvägarna, men ibland blir det rigtigt bra där också, ooh så kul det är då. Medans träningen på ridplan är väldigt svårt och trist med Ómur och mycket roligare ute i skog och mark. Dom är varandras rena motsatser, det är väl det som är tjusningen. Har två otroligt roliga ridhästar just nu. Båda fem år och relativt färska. I augusti blir det kurs och det ser jag fram emot. Tar med både Meyla och Ómur på tredagars kursen för Einar Öder, Atli och Gummi på Wången. Bilderna ovan är tagna idag av Leif Näsberg, på mig och Ómur.

En fux son

Bild
Ómur har fått en son i natt, som är far uppidagen. Stor stjärn i pannan och den enda hingsten efter Ómur som är fux. Han har fått namnet Frodo från Offerdalen och vi hälsar grattis och lycka till, till den glada ägarinnan. Det var den sista avkomman för i år, 5 ston och 4 hingstar.

Fölen växer

Bild
Fölen växer så det knakar, utan nya föl eller bilder tror jag nästan inte man märker det, konstigt, men det går ohygligt fort. När ett nytt föl kommer blir man påmind om att fölen växer massor i början. Även när man tittar på bilder på nyfödda föl och jämför med fölen som finns i hagen så ser man hur mycket dom har växt. Dom fördubblar sin kroppsvikt på bara någon vecka. Dom börjar även visa sin rätta färg ganska snart. På benen, mulen och runt ögonen brukar pälsen falla först och man börjar ana den nya färgen. Av den anledningen är det också bra att vänta minst en månad innan idkontroll och chipmärkning. Men snart börjar min högsäsong, att åka runt och kolla alla fina fölungar. På bilden, Aron från Valne gård.

Landslaget

Bild
Landslaget är presenterat och grattis säger jag till Camilla, Eveline och Gummi som är från Gneisti-land. Landslaget som är presenterat nu skall i augusti representera Sverige på Nordiska mästerskapen i, Ypäjä, Finland. Hela landslaget kan ni återfinna på SIFs hemsida för Landslaget . Bilden är på Eveline Berg-Bring och Segull frá Akrakoti, på Norrländska 2010.

Betäckning

Bild
Idag kommer Spes tillbaka med sitt stoföl. Hon har varit på betäckning hos Garri och nu är det bara att vänta på att det blir dags för ultraljud. Samtidigt som hon kommer hem så åker hennes dotter Ronja för att bli betäckt. Bilden är på Spes med sitt stoföl efter Pjakkur från Valne.

Frida från Bärby

Bild
Idag skall vi åka till Sölvsved, Kall, och grilla och umgås med vänner. Samtidigt skall vi hälsa på Frida från Bärby, ett sto som vi ägt tidigare. Vi sålde henne 2004 till tvillingsystrarna Parmander och dom har henne fortfarande kvar. Så det är där vi skall hälsa på. Frida är en fantastisk familjehäst, snäll att rida, pigg men helt utan olater, inkörd och älskar att bli ompysslad. Frida är efter första klass föräldrarna Fenja frá Vatnshlid och Dropi frá Midsitju. Dropi har gett fantastiska famlje hästar och Frida är en av dem. Frida har två avkommor, en hos familjen Parmander och en hos oss, som vi sålt till Umeå trakten. Som vanligt när jag åker någonstans så finns det alltid jobb på vägen, skall besiktiga en häst i Järpen för försäkring. Ja, ja sånt är mitt liv och mitt arbete. Är det inte försäkring så är det id-kontroller. Trevlig helg - nu har jag börjat min fyra veckor långa semester!

Ómur har fått en dotter till

Bild
Ómur har fått ytterligare en dotter. Ett bleksvart (tror jag utan att ha sett fölet i verkligheten) sto utan tecken. Hon har en bedårande hals och kommer att få ett mycket fint "tjejigt" huvud. Långa vackra ben tror jag också hon har. Vi säger grattis till fölets ägare och önskar lycka till. Ägaren bor inte så långt ifrån oss och har två avkommor, så vi skall ta oss tiden att åka förbi och hälsa på och se båda hennes stoföl efter Ómur frá Feti.

Gígja hemma

Bild
Ordningen är återställd i hagen, Gígja är hemma med sitt stoföl Thruma. Hon är betäckt med Garri och nu håller vi tummarna till ultraljudet om ca två veckor. Thruma och Aron hade jättekul i hagen, det blev ett kärt återseende, dom lekte otroligt mycket. Vi önskar oss ett brunt stoföl med vitt tecken i ansiktet. Chansen att få en fux är 50 %, lika glad är jag för det. Chansen att få en brun är 30,6 %, chansen att få en svart är 15,3 %. Sedan finns det chans att få silverbrun och silversvart, men det vill jag absolut inte ha.

Ombundsutbildning

Igår kväll var det ombudsutbildning hemma hos mig. Jag har fått två nya kollegor här i Jämtland, Helena och Fredrik har börjat hos Agria Djurförsäkringar. Vi gick igenom ombudsbesiktning, jag hade chansen att lära dem allt jag kan (det gick fort) om hur man besiktigar en häst för att försäkra eller höja försäkringen. Vi hade några olika raser. Nog för att en galla ser ut som en galla på alla hästar, likaså en fistel och ink. Men det är ändå nyttigt att titta på olika raser och jämföra muskulatur, hovar och inte minst så är det nyttigt för dem som inte är vana att titta på islandshästar att se deras gångarter och bedöma ifall rörelsemönstret är fritt från hälta. Vi tittade både på ston, hingstar och föl. Hade fått fram en triangelmärkt häst, en halt häst, en fet häst, en tunn häst, en välmusklad och en omusklad. En fånghäst, ett underbett och lite annat smått och gott att titta på och utvärdera. Jag hade en trevlig kväll, tror även dom hade en givande stund här hos oss.

Gígja betäckt

Bild
Gígja har idag tagit emot Garri, blivit betäckt. Efter många försök har hon till slut släppt till. Redan i fredags ultraljudades hon och visade både stora ägg och "ödem". Men efter det har hon varit väldigt elak mot hingsten. Troligen har hon försvarat sitt föl mot denna beundrare. Det är ju första gången hon betäcks med föl vid sidan. Till slut har suget antagligen varit för stort. Nu hoppas vi bara att det inte var försent och att hon inte har hunnit släppa ägget för tidigt innan betäckningen. Imorgon görs ett nytt ultraljud och ev en betäckning till på torsdag ifall det inte är försent. Ett extra ultraljud görs också för att se att hon fortfarande är ren eftersom hon haft så mycket problem med streptockocker tidigare år. I fredags var hon dock helt ren på ultraljudet. Fantastisk med engagerade hingsthållare, dom var upp kl 02.00 i natt och provade på hingst bara för att inte missa, ifall det var så att hon endast skulle ta emot en mycket kort tid. Att vara hingsthållare ä

Årets sista fölning

Bild
Under gårdagen fyllde Ronja juver och på kvällen började det rinna ur lite innan vaxpropparna slog till. Vi har vakat hela natten, jag och L har turats om att gå upp och titta regelbundet. I förmiddags valde Ronja att föla, mellan 09.30-11.00. Årets sista fölning hos oss blev lyckad. Allt gick av sig själv och fölet som är ett svart stoföl utan tecken är supersöt. Hon är efter Arður frá Lundum II och ue Aron frá Strandarhöfdi. Fin stam på tjejen. Grattis säger vi till ägare och uppfödare, Maria och Gummi. Vi önskar dem samtidigt lycka till nere på SM i Norrköping. Dom hade redan hunnit åka och han inte komma och titta på den nytillkomna. Så dom har något roligt att se fram emot när dom kommer hem nästa vecka.

SM för islandshästar

Bild
På torsdag den 8 juli drar SM för Islandshästar igång i Norrköping. Vet att flera ekipage från hemma klubben Gneisti packar sina hästar idag för att köra den långa resan ner. Säger bara STORT LYCKA TILL! SM går att följa på hemsidan och på facebook . Har inte varit på Norrköpingsbanan sedan det leriga VM 2005. Så glöm inte gummistövlarna, mitt enda tips!

Hraffas medicinering över

Bild
Idag fick Hraffa sin sista penicillin kur, igår fick hon sista dosen av Metacam. Vågar knappt säga det men både hovar och mage verkar, än så länge, ha tagit medicinen bra. Vet dock inte hur länge det finns kvar i kroppen och påverkar. Så jag ropar inte hurra ännu... Hennes juver var det aldrig någon fara med, omställningen gick över förväntan. Däremot är jag lite osäker på om penicillinet har verkat som det ska mot infektion. Men vi får avvakta till imorgon eller övermorgon och se. Skall snart ultraljuda ett sto som betäckts med Ómur, så då kan vi kolla Hraffa också. Vad gäller Metacam, så var jag väldigt skeptisk mot den. Det skulle vi ge i förebyggande syfte mot fång. I bakhuvudet hade jag hela tiden den artikel som var publicerad i Tidningen Islandshästen om Martin Erikssons hingst Ofsi från Åsen, som höll på att dö pga Metacam behandling. Men nu är vi på rätt väg igen :)

Garri frá Reykjavik

Bild
Garri bedömdes som 5 åring till totalt 8,29, med 8,05 för exteriören och 8,45 för ridegenskaper. 9,5 för tölt och 9,0 för trav, spirit och form som 5 åring, det är hur häftigt som helst. Som 6 åring höjer han sin trav och spirit till 9,5 och sin galopp och canter till 9,0. Han får för exteriören 8,22 och för ridegenskaperna 8,64 med totalpoäng på 8,47. Som 7 åring höjer han rygg och kors till 9,0 och får hela 10 för spirit. En exteriör på 8,26, ridegenskaper på 8,75, totalt 8,55. Som 9 åring höjer han rygg/kors, man/svans, kort tölt och form till 9,5. Som 9 åring får han även 8,0 för pass. Han får även 10 för tölt. Höjer ridegenskaperna till 9,05, exteriör till 8,35 och får en total på 8,77. 2007 deltog han på VM, 9 år gammal. Garri har världens högsta blup på 132. Med makalösa 129 för tölt, 124 för trav, 130 för spirit, 131 för form och 131 för ridegenskaper.

Ändrade planer

Bild
Denna vecka har inneburit att vi fått ändra våra planer en aning. Vi har idag kört iväg Gígja till den fina hingten Garri, istället för Hraffa. Kombinationen Gígja/Garri har vi aldrig tidigare tänkt oss, men det blev nu en liten nödlösning. Det här med avel är ju ändå bara ett lotteri och väldigt få avkommor blir super stjärnor, men väldigt många avkommor blir väldigt fina ridhästar. Däremot är det väldigt mycket pengar, att betäcka med Garri, för att inte skicka det bästa man har. Det är inget fel på Gígja heller, så misstolka mig inte. Men vi trodde mer på kombinationen Hraffa/Garri än vad vi tror på Gígja/Garri. Hraffa är en tölthäst och Gígja en passhäst. Till Gígja har jag alltid tänkt mig flotta passhästar. Garri är ingen passhäst (även om han har en bedömningssiffra för pass) och min tanke är att hela tiden förbättra stoets bästa egenskaper, i denna kombination blir det inte så. Men Garri har ju alla andra positiva egenskaper, bortsett från pass och skritt, så vi hoppas att det