Inlägg

Visar inlägg från juni, 2009

Avels VM

Bild
Vilka hästar får åka till avels VM i Schweiz? Följande hästar borde ligga bra till då dom är högst bedömda i sina åldersklasser: 5 år hingst Mökkvi från Åleby, tot 8,27, e Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti 5 år sto Tiljviljun från Knutshyttan , tot 8,29, e Garri frá Reykjavik 6 år hingst Prins från Knutshyttan , tot 8,46, e Flipi från Österåker 6 år sto Fidla från Westerlund, tot 8,34, e Frami från Häringe 7 år och äldre hingst Feykir från Knutshyttan , tot 8,56, Mökkur frá Varmalæk 7 år och äldre sto Snotra från Stenholmen, tot 8,43, e Blær från Stenholmen Skulle det bli dessa hästar som åker, så kan man bara säga att det är ett topp avelsår för Gardar Gislasson och hans avel på Knutshyttan. Gardar äger i för sig inte Feykir längre, men är ändå uppfödare. Här ser man ännu en gång vikten av ett bra sto! Brún frá Kuskerpi är mor till Feykir och mormor till Prins. Bjuder på en bild på Tilviljun från Knutshyttan, ridegenskapsbedömningen på Wången juni 2009.

Bild
Våran hö bonde började med höet i torsdags. Så nu sliter han med att få in riktigt fint torrt hö. Det har ju varit varmt torkväder, kanske en aning för vindstilla (aldrig är man helt nöjd). Varje gnutta torr hö som tas in gör mig glad och det luktar så gott! Vill så långt det går undvika hösilage. Bilden är ett av lassen vi fick in förra året.

Avelsbedömning

Bild
Nu är Strömsholms bedömningen över och som vanligt har jag följt den med stort intresse. På Strömsholm har det visats 111 hästar, totalt har 34 st bedömds till en totalbedömning över 8,0 av dessa 22 st med både exteriör och ridegenskaper över 8,0. Prins från Knutshyttan blev totalt högst bedömda hästen under visningen med 8,46. Tilviljun fick den högsta ridegenskaps bedömningen på 8,49 och Snotra från Stenholmen den högsta exteriörbedömningen på 8,68. Jämfört med Wången där det visades 62 hästar, totalt hade 18 st totalbedömning över 8,0, av dessa 13 st med både ridegenskaper och exteriör över 8,0. Högst total bedömda häst blev hingsten Feykir från Knutshyttan med 8,56. Högst bedömda för ridegenskaper blev Leiknir på 8,67 och högst för exteriör blev även här Snotra. Jämfört med årets första bedömning på Vaggeryd där 66 hästar bedömdes och 17 st totalbedömdes med poäng över 8,0. 9 st med både ridegenskaper och exteriör över 8,0. Högst total bedömda häst blev även på Vaggeryd Prins med 8

Betäckning

Bild
Ómur har snart betäckt alla sina ston. Han är duktig på att göra det han ska, samtidigt som han är väldigt snäll mot stona. Om en vecka är det dags för ultraljud på dom första stona. Våra egna ston är båda nu betäckta och vi väntar med spänning på resultatet. Vi har inte "ren" fribetäckning utan vi släpper in ett sto åt gången till Ómur vart efter att dom brunstar. Ómur går i en hage alldeles bredvid stona. Det slår nästan aldrig fel, han hoppar upp på dem, biter en gång i mankammen, som för att kolla ifall dom sparkas eller inte. Sedan kliver han av och börjar snosa (lite förspel), tar fram "den" och betäcker därefter utan bett och sparkar. Med mer erfarenhet kan man ju önska att han slutar med att hoppa upp den där onödiga första gången, både för att skona stonas ryggar och sina egna bakben. Men vi får väl se. På ren fribetäckning, med många ston åt gången, tycker vi att skaderisken har blivit för stor, dom gånger vi provat. Men kanske att det också blir bättre

Fler bilder...

Bild
Har uppdaterat Ómurs bildgalleri med bilder på hingst fölet som föddes igår hos Skolgårdens Islandshästar. Foto Ulla Tillström.

Ómur har fått en son till

Bild
Ännu en Ómur son har kommit till världen. Idag födde Ullas sto Hrisla ett brunt hingstföl. Det är Ómurs första bruna avkomma, den bruna färgen kommer mycket troligt från moderns sida. Välkommen till världen och grattis Ulla! Bilden är lånad från Ullas blogg och där kan ni även läsa mer. Länk finns längre ner till vänster.

Gígja betäckt (igen)

Bild
Nu ber jag alla gudar och alla vänner om hjälp! Håll tummarna att Gígja är dräktig och får bära fram ett friskt föl... Hon började brunsta förra veckan och enligt veterinärens rekommendationer, skulle vi vara iskalla och betäcka endast en gång i brunsten och så sent som möjligt. Samtidigt går hon på penicillin. Så i veckan släppte vi in Gígja till Ómur, hon ställde upp sig fint och blev betäckt på en gång. Så nu kan vi inte annat än att hålla tummarna fram till ultraljudet. Hålla tummarna för att hon är dräktig och att streptokockerna håller sig borta. På bilderna ser ni Gígjas far Hamur frá Þóroddsstödum. Bilderna har jag fått av ryttaren Julie C att använda. Hamurs mor är Hlökk frá Laugarvatni och det är även Ómurs farmor. Hlökk är ett avelspremierat sto med 7 st första klass bedömda avkommor, tex Hamur, Þórroddur, Þyrnir, Góði mfl. Så pga Hlökk bl a skulle jag vilja blanda Gígjas och Ómurs blod och få en liten fux. Trevlig helg!

Gummi och Sproti på Mitt nytt

Ni har väl inte missat inlägget på Mitt nytt igår. Ett mycket prydligt och tydligt inlägg om islandhäst, gångarter, SM, VM och speciellt Gummi och hans guldklimp Sproti. Otroligt bra! Det går att finna på hemsidan för Mitt nytt, sök på Sproti eller titta in hos Joanna Sätter, längre ner till vänster finns en länk.

Strömsholms bedömningen

Bild
Nu är bedömningarna på Strömsholm i full gång. 123 anmälda hästar och i World Fengur kan man följa hela bedömningen. Redan nu kan man se att där har visats väldigt fina ston. Bl a Sigurrós är lite spännande att följa, med Askur som far, 9 för tölt och 10 för pass. Thyrla som mor, med 10 för tölt. Just nu ligger Sigurrós på 9,5 för tölt, vore kul att se den tölten.

Livets glada dagar

Bild
Ómur lever livets glada dagar, just nu. Brudar och bete, vad kan man mera önska sig! Jag är kungen över Kallsta, tror jag att han tänker. Brynja, Brana, Toppa och Gígja är betäckta. Hraffa skall handbetäckas på lördag och Hrefna väntar vi brunst på. Sedan är det två nya ston kvar att betäcka så fort dom kommer i brunst. Ultraljud på dom första om några veckor. Jag skall ta kort på färgprakten, det har helt klart skett en förändring i våran hage. Från fux/svart till fux, svart, brun, skimmel, svartskäck, fuxskäck och bleksvart. Himla fina ston. Sedan är man väl förtjänt av en riktig vila, eller hur? Efter betäckningssäsongen bör man få en betessäsong. Det tar på krafterna att ta hand om alla brudar. Ómur skall inte sättas igång förrän i september och då skall han till Gummi i ca en månad innan han kommer hem och stallskötaren (författaren) får njuta av honom under hösten/vintern. Vi kommer under hösten/vintern att ta stor hjälp av Gummi i fortsatt träning av Ómur. Jag kommer att åka ti

Studiebesök

Bild
Idag har jag varit på studiebesök på den nya privata hästanläggningen Frösö hästgård. Kul att se! Där finns även en hästshop som är öppen mellan 12.00-18.00 varje vardag. Hemsida

Stockholms vecka

Bild
Muska kom tillbaka igår efter att ha varit på besök i Stockholm och fin hingsten Auður frá Lundum II. Hon har blivit betäckt tre gånger under förra veckan och skall ultraljudas om 16 dygn. Eftersom hon har varit klockren i alla sina tidigare betäckningar så har Maria vågat ta med henne hem på en gång. Det skulle jag också ha gjort med ett sto som henne. Vi hade henne på betäckning här färra sommaren. Hon var hur lätt som helst att betäcka och tog sig på första försöket. Snäll att ultraljuda och fölade helt enligt konstens alla regler. Ett sådant sto skulle alla få ha! Fölet på bilden är u Muska frá Keldudal och e Ómur frá Feti.

Semester

Bild
Inte bara Ómur utan även Meyla har fått en välförtjänt semester. Hon skall få vila minst en månad. Lagom till min semester har jag tänkt börja rida henne igen. Då skall vi ha en mysig tid med mycket skogsridning, fjällridning och annat stärkande för kropp och själ. Hon är ung och vi har all tid i världen. Hon har helt klart en fördel av sin ljusa färg, tror jag. Inte ett bett av småkrypen på henne. Behöver aldrig smörja in eller spreja in henne med myggmedel. Hon är inte ett dugg besvärad. En flugmask får hon ändå, så hon känner lite behörighet med dom andra hästarna :) Stona som är 3 och 4 år har vi ställt i en hage som har relativt magert bete. Perfekt för dem så dom får bete men ändå inte blir för tjocka inför hösten då dom skall börja tränas. Det är till hösten Rakels och Glórías tur att komma igång. Båda har jag tjuvstartat med tidigare pga olika anledningar.

Kurs Säker Hästgård

Bild
Höstens kurser i Jämtland är inplanerade till 6 oktober på Wången, 4 och 17 november i Östersund. Anmäl er redan nu!

Logi på VM

Bild
Vi har fått tag i logi under VM veckan i Schweiz. Trodde att det var fullbokat överallt, men vi fick napp på båda dom ställena vi skickade förfrågan till. Helt otroligt! Här skall vi sova gott! Logi i dubbelrum med frukost och till ett helt hyfsat pris. 5 min bilresa till tävlingsplatsen, tåg går också, kan det bli bättre?! Längtar längtar till semestern...

Strömsholms bedömningen

Bild
Strömsholmsbedömningen den 24-28 juni är nu utlagd både på SIFs och WFs hemsida. Redan nu går det alltså att läsa vilka hästar som kommer till bedömningen. Flera av dem har vi redan sett på Wången, men dom kommer nu till ombedömning på Strömsholm. Men det är även många helt nya hästar. En liten snabb titt på listan och man kan se att det är många avkommor till Hrafnfaxi, Mökkur, Jór och Goði. Där finns även hästar uppfödda och ägda av folk i Jämtland. Bjuder på en bild på Ronja från Valne. Som visades på Wången både i år och förra året. Hon blev förra årets högst bedömda 4-åriga sto i Sverige.

Stona

Bild
Ännu ett sto kom igår, för att träffa Ómur. Stoet Toppa kom direkt från Överbyns stuteri, där hon blivit kollad för att se hur hon låg till i brunst. Vi valde att betäcka på en gång igår och sedan släppa in henne till dom andra stona, där hon fick bekanta sig med dom andra i lugn och ro utan Ómur i hasorna. Ómur fick stå inne i natt så att stona fick bekanta sig i lugn och ro, utan honom i hasorna. Eftersom det är så få ston, endast två i brunst, så hinner han betäcka alla ändå. Vilken färgprakt vi har i hagen just nu...

Resultat Norrländska 2009

Bild
Beundrar alla ekipage som genomförde Norrländska mästerskapen i år. För fy attan vilket väder dom fick stå ut med igår, söndag. I lördags var det också regn, men det var lindrigt jämfört med söndagen. Hjalti tog hem T1 segern med Reynir frá Hólshúsum. Kvinnorna från Norge knep segern i både F1 och V1. Gummi tog alla tre segrarna i P1, P2 och PP1. P3 fixade Margareta Wahlberg på Majvor från Wahlberg. Gneisti och Norge dominerade med andra ord! Ps. Då har ju jag inte orkat titta på ungdomsgrenarna och inte heller på B/C-klass. Bilderna är på Hjalti och Reynir under lördagens uttagningar.

VM 2009

Bild
Japp nu är det klart, vi har bokat flygbiljetter! Vi skall på VM i Schweiz 3-10 augusti. Nu gäller det bara att fixa boende, men i värsta fall får det bli tält, Schweiz är ju ett "varmt land". Bilderna uppifrån och ner Siggi Matt på Reynir frá Hólshusum, Fredrik Rydström på Gestur från Stallgården och Stian Pedersen på Jarl frá Midkrika. Alla bilderna är från VM i Sverige 2005. Hemsidan

Ston till Ómur

Bild
Igår kom dom två första stona, Malins Brana och Ellis Brynja. Idag släppte vi in Ómur till damerna och omgående blev Brynja betäckt. I veckan kommer det fler ston. Så nu börjar Ómurs glada dagar. Våra egna ston Hraffa och Gígja bör gå in i brunst runt midsommar, så då blir det även betäckning för dem. Bilden är från exteriörbedömningen av Ómur på Wången, juni 2009, där han fick 7,87 för exteriör. Han är 145 cm i manken.

Norrlandsmästerskapen

Bild
Var till Wången idag och tittade på tävlingarna. Tror aldrig, sedan vi började köra tävlingarna på den nya banan, vi haft så dåligt väder som det var idag. Värre skall det bli, säger väderleken. Banan slet ont av allt regnande och när många håller ytterspår på långsidorna så blir det där väldigt slabbigt. Samtidigt som banan sedan tidigare är ganska stum. Ingen bra kombination, detta medför mycket styva hästar. Tyckte ändå att Hjalti presterade en fin T1:a med Reynir och dom norska tjejerna rider väldigt prydligt på alla sina hästar. Bilden nederst är på Camilla Mood Havig på stoet Leira. Imorgon fortsätter det med fler finaler. Vädret avgör ifall jag åker dit eller inte.

Fölmönstring

Bild
Satt och uppdaterade Meylas sida på hemsidan och såg där en gammal kommentar, från 2005, som jag glömt bort. Så här står det; Vid unghästmönstringen på Wången, oktober 2005, fick Meyla följande bedömning: Ungsto med fint huvud, bra bogar och mjuk rygglinje. Smidiga rörelser men saknar aktion, av avelsdomare Thorvaldur Arnarsson och Göran Häggberg. Synd jag inte såg den tidigare, då skulle jag ha frågat Göran Häggberg, när han var på plats på avelsbedömningen i veckan, ifall han fortfarande tycker att hon saknar aktion?

Blær frá Búdarhóli

Bild
Andvari sonen Blær frá Búdarhóli är far till alla barnen, nästan. Han är far till Meyla, Pjakkur och Idun som visades på Wången i veckan. Dom nya ägarna till Blær har hört av sig och gratulerat till Meylas fina bedömning. Dom har även lagt in lite bilder på sin hemsida, bilder som dom har på avkommorna som nu visats på Wången. Det finns en anledning till varför vi valde att betäcka Hraffa med Blær 2004 och 2005 och idag, ännu mer än då, tror jag på Blær som en fantastisk nedärvare av sina fina, jämna och mjuka gångarter. Jag är så glad över att jag har två döttrar efter honom! Någon som är intresserad av att ha honom på hingststation, dom funderar på att lämna bort honom på station nästa sommar? Blærs nya hemsida .

Norrlandsmästerskapen

Bild
I morse körde norrlands klubbarna i gång dom Norrländska mästerskapen på Wången. Över 120 ekipage från hela Sverige är anmälda. Banans underlag är i toppform, så vi ser fram emot fina prestationer. Själv orkar jag inte vara på plats idag under uttagningarna, men imorgon och på söndag skall jag åka och titta. Tyvärr har dom inte utlovat något topp väder, men fortsätter det som idag, mulet utan regn, så vore det kanon - ur häst synpunkt! Tävlingsresultaten går att följa på Region norrs hemsida . Länk till den hemsidan finns även på Gneistis hemsida . Bilden föreställer Daniel Jonsson på Vefur frá Eikarbrekku. Dom finns inte på plats men är ett mycket flott ekipage att titta på. Bilden publiceras med tillstånd från Vefurs ägare Ante Eklund.

Hästarna hemma

Bild
Nu är både Meyla och Ómur åter hemma. Dom är båda i toppform och väldigt välskötta. Nu är dom båda värda lite semester. Ómur har vi tagit av skorna på, för på lördag kommer dom första stona. Ómur får vila och må gott tills alla stona är betäkta, vi sätter igång honom igen i höst, september någongång. Han såg överlycklig ut när vi släppte honom i hagen här hemma. Se ovan... Meyla släppte vi hos stona, hon får behålla skorna på, men kommer ändå att få några veckors vila. Hon kommer att gå på sparlåga i sommar, bara så att ryttarinnan får njuta lite av denna fantastiska dam. Till hösten kommer hon sedan att få en längre vila, när kvällarna blir kalla och mörka.

Dom bästa!

Bild
Feykir från Knutshyttan, segrare i klassen 7 år och äldre hingstar med totalbedömning på 8,56. Jupiter från Lindholmen, segrare i klassen 6-åriga hingstar med totalbedömning på 7,96. Gígja från Stenholmen bästa sto i klassen 4 åriga ston, med totalpoängen 8,15. Von frá Vigra, bästa sto i klassen 6 åriga ston, reds av Sigfus Sigfusson, ägare Thorleifur Sigfusson. Bedömd till 8,47 totalt. Fler bilder finns i pixbox på dom andra pristagarna...

Dagens höjdpunkter!

Bild
Min personliga favorit idag blev Garri dottern Tilviljun från Knutshyttan. Hon såg inte mycket ut för världen, men när hon reds av Gardar var hon helt makalös och belönades också med 8.37 för ridegenskaper med bl a 9 för tölt och spirit. Hon är värd varenda ett av de spirit poäng hon fick, för det stoet gav allt, benen hennes gick av bara den. En upplevelse att se! Dagens bästa ridegenskapsbedömning fick den vackra fuxhingsten Feykir från Knutshyttan, riden av Vignir. Han fick 8,54 för redegenskaper. Jag skriver inte vacker, bara för min förkärlek till fuxar, utan han är väldigt vacker och belönades med 9,0 för hals/manke/bog, proportioner och man och svans. Det är en högbent hingst med mycket fin hals, som inte har blivit "tjock" med åren, han är ju ändå 10 år och det är väldigt lätt att hingstar blir tjockare om halsen med åren. Feykir slog dock inte gårdagens högsta ridegenskapsbedömning, Leiknirs 8,59. Fick idag frågan av domarna om jag ville sitta med vid sidan av och

Tack!

Tack för alla fina kommentarer, allihopa! Ni som inte hunnit se, kolla in den flotta bilden på Hestafrettirs hemsida. Där finns en artikel om fyra åriga ston på Wången bedömningen och en fin bild på Meyla. Hemsidan

Vilken dag!!!

Bild
Det är mitt i natten och jag är helt färdig, men jag kan inte låta bli att berätta lite om denna fantastiska dag. För det första, vädret har varit strålande idag. Bedömningarna har flytit på bra och underlagen har jag inte hört ett ont ord om (annars brukar banorna vara ett hett diskuterat ämne på både tävling och bedömning). Ómur fick en fin exteriör bedömning på totalt 7,87, med 7,5 för huvud, benkvalitet och benställning och 8,0 för resten förutom man/svans där han fick 8,5. Bild nedan. Meyla fick en exteriör bedömning på 7,85, med 7,5 för rygg/kors, benställning och hovar, i övrigt 8,0. Sedan kom den härligaste upplevelsen i mitt hästliv hittills (efter att Meyla föddes förståss), Meylas ridbedömning! Gummi gjorde en helt oförglömlig uppvisning på denna lilla varelse. Dom fick 8,0 för trav, skritt och canter, 8,5 för resten, dock ej pass där det blev 5,5. Hon är endast fyra år gammal och dom var så fina, strålande och prydliga. Bilden ovan. Dagens högsta exteriöra bedömning gick

Igång

Avelsbedömningen är igång och första dagen är avklarad. Alla är på plats, funktionärer, domare, hästar, visare och många hästägare. Veterinärbesiktning och mätning har gått jättebra idag. Några hästar kvar att veterinärbesiktiga och alla hästar är färdigmätta. Har faktiskt inte hunnit se mina egna hästar och deras besiktning eller deras mätning. Har dock hunnit kika in i boxarna. Polerade och fina, med delade manar och glänsande hovar. Imorgon kör vi igång med exteriörvisningar kl 08.00 i ridhuset. Ómur skall exteriörvisas kl 08.32 och ridas 10.16, Meyla skall exteriörvisas kl 12.08 och ridas kl 14.36. Vädret har idag bjudit på sol, regn, blixtar, åska och enorm hagelskur. Avundas inte dem som var ute och red i den hagelskuren som kom. Wångenbanan har fått ta mycket stryk idag pga vädret och som vanligt är banan det stora diskussionsämnet. Programmet är också en het potatis. Publiken tycker att programmet är värdelöst och ryttarna tycker att det är jättebra. Programmet är ju endast tid

Välkommen till Wången!

Idag skall jag hämta Anna Salander (SIFs avelskansli) på tågstationen i Östersund och Heimir Gunnarsson och Palli Gudmundsson på flyget i Östersund. Sedan skall jag köra dem upp till Wågnen. Där skall dom sedan vara på plats senast kl 11.00 för att köra igång mätningen och fortsätta med incheckningen, av dem som inte checkade in igår kväll.. Anna tar incheckningen tills jag kommer från jobbet och Heimir och Palli tar hand om mätningen. Veterinärbesiktningen sätter också igång kl 11.00, där har vi Ulf Hedenström som veterinär och Kicki Törnberg har åkt hela vägen från Funäsdalen för att hjälpa till under dagarna med avelsbedömning på Wågnen. Efter jobbet idag åker jag tillbaka till Wången. Då äntligen kanske jag får en skymt av mina hästar. Men i övrigt skall banan göras klar. Får hjälp med banan av Peter Bring. Sedan det sista för idag, strömmen, ljudet och datorerna skall igång i domar och speaker båsen. Det hjälper Daniel van der Bli till med. Innan jag lämnar Wången för att åka till

Incheckning

Bild
Ikväll har jag varit uppe på Wången ett par timmar, förutom att jag hade hand om incheckningen mellan 18.00-20.00, så har jag förberett morgondagen en aning. Det gick ingen nöd på mig, kunde sitta i incheckningen och titta på alla fina hästar som reds förbi. Flera av visarna kom redan igår, så det var många som var igång och red sina hästar idag. Tyvärr är det alltid strul, några boxar var omockade, andra var fulla med hö, lastpallar och dyl. I någon stod det en stor häst osv. Även fast jag ringde till Wången i fredags och kollade läget en sista gång och fick ett ok. Så är det alltid något som strular och kommunikationen har inte fungerat på anläggningen. Men jag får väl ringa några extra samtal imorgon bitti. I något stall har vi fått möblera om pga hingstiga hingstar och brunstiga ston. I ett annat stall har tyvärr en hingst skadat sig på en krok och blivit sydd på halsen. Vi hoppas han slipper inflamation och penicillin, för då kan han ändå starta. Gästerna är ändå vid got