Inlägg

Visar inlägg från april, 2009

Hästkunskapssajten

Bild
Har ni sett Svenska Ridsportförbundets nya Hästkunskaps sajt?! Den är tänkt för barn och ungdomar, men ni vuxna bör också prova på, bl a spelet med muskler är inte det enklaste, det är superkul! Länk här Dagens tips! Tänk på hästarna/hundarna när grannen skjuter smällare... Trevlig valborg!

Blup

Jag som gillar att titta på blupen blev så sugen att kommentera Irjas inlägg idag. Hon skrev om det fina fyrgångsstoet Auðna (som vi såg på Island i april) och hennes söner (Auður och Ási såg vi också där). Ville inte ta upp hela hennes sida, så jag fortsätter här... Man får inte stirra sig blind på TOTALBLUPEN, Auðnas har 102. Hon har en bra blup för exteriör, 107 och en sämre för ridegenskaper, 100. Mycket pga av att hon och hennes avkommor är fyrgångare. Hon har en super fin blup för galopp, mycket pga sin 9,0 i bedömning för galopp men också för att hon nedärvt den till bla Auður som fått 9,0 för galopp (och 10,0 för kort galopp). När hästarna föds får dom en förväntad blup baserad på sina föräldrar. Auðna föddes 1995 och fick då en blup baserad på sina föräldrar, antagligen fick hon en väldigt låg födelseblup eftersom hennes föräldrar inte är bedömda, kanske rent av under 100. Auðna bedömdes 2001 och fick då en blup baserad på sin egen bedömning. Man kallar ofta blupen för förvänt

Bilder från Island

Bild
Vill ni se fler bilder från våran Islandsresa i april 2009. Gå in på Nattviolens hemsida , där Staffan har lagt ut sina bilder i bildgalleriet.

Boka Ómur

Bild
Gör som Glettas ägare, och många med henne, betäck ditt sto med Ómur i sommar. Ómur tar emot ston i sommar hemma i Kallsta. Betäckning via fribetäckning på helt parasitfria kuperade beten, mycket vacker och blåsig miljö. Med början under midsommarveckan och resten av sommaren. 3000 kr i språngavgift + 3500 kr i 90-dygnsavgift. Ómur är efter den mycket läckra 1:a klass fuxhingsten Þóroddur frá Þóroddsstödum, med en ridegenskaps bedömning på 9,04. Han har 9,0 för tölt, trav, pass och helhetsintryck. 9,5 för spirit. Þóroddur är efter 1:a klass isabell hingsten Oddur frá Selfoss, som har hederspremie för avkommor. Ómurs mor är svarta 1:a klass stoet Lokkadís frá Fet. Hon har en ridegenskaps bedömning på 8,53 med bl a 9,5 för tölt. Lokkadís är efter den legendariska-svarta-1:a klass-hederspremierade-hingsten Orri frá Þúfu. Så nog gör du ett rätt val om du väljer att betäcka ditt sto med Ómur! Läs mer... Bilden är tagen av Glettas ägare Gun och publiceras med tillstånd.

Vårstädning

Medan andra krattar gräsmattan och gör fint i trädgården, mockar jag hagar. Hos oss går hästarnas tillvaro först och sedan när det är klart tar vi tag i trädgården. Igår han jag med att mocka ur vindskydde, nu får de torka till helgen, sedan fyller jag på ny fräsch halm, så att bl a Muska har något fräscht att föla i (ifall hon vill). När man lägger ner så mycket jobb på detta, är det kul om det används till annat än skithus, men mest troligt är att hon väljer att föla mitt ute på ängen. Prio ett denna vecka (ifall vädret håller i sig) är att mocka hagar. Än så länge har skiten varit för blöt, det blir för tungjobbat, men om det fortsätter torka på nu så går det bara lättare och lättare. Drömmer fortfarande om en gödseldammsugare... När mockningen är klar så skall vi börja slå stolp till nya hagar. Men redan i helgen skall vi släppa stona i en helt parasitfri hage - vårbete - gissa om dom kommer att bli glada. Hagen är superfin och blev inspekterad i går kväll. Det är några nya knorrar

Gneisti tävling

Bild
Idag har jag suttit på Wången, i strålande solsken, och tittat på ekipage som vill kvala till B- och A-klass. Dagens prydligaste ritt bjöd Matilda Thuresson på, med sin fina Demantur frá Dalsmynni, e Orri frá Túfu. Fick lite för dåligt betalt för sin fina insats, taktrent, snyggt, mjukt med fina övergångar, tyckte jag. Bilden ovan är på Matilda och Demantur. Ovan en bild på Carolina Löfgren på sin Falkor från Fredsborg och nedan en bild på Camilla Hed på hingsten Thor från Järsta, e Týr von Rappenhof. Har uppdaterat Pixbox med bilder.

I väntans tider...

Bild
Brynja är det sto av Ómurs betäckningar som förväntas föla först i år. Brynja betäcktes sista dagen den 20 maj 2008 och borde nu börja närma sig fölning. Brynja bor lite norr ut så det kan ju hända att hon kniper igen i några extra dagar, tills värmen kommer ordentligt. Vi väntar med spänning och hoppas att Brynjas ägare hör av sig så fort det blir något och vi håller tummarna att allt skall gå bra. Brynja är det första skäckstoet som Ómur betäckt, så färgen är ju lite spännande att se också. Bilden är på Brynja förra sommaren hos oss. Brynja var ett mycket lättsamt och trevligt sto att ha på besök.

Tävling!

Bild
Imorgon lördag arrangerar Gneisti sin vår kval tävling på Wången. Själv skall jag inte vara med. Har inte Gígja i tävlingskondition i vår, trodde inte i höstas/vintras att tävlings suget skulle vara så stort. Men ack så jag bedrog mig. Men nu är det försent, det är bara att njuta av ekipagen och ladda mot nästa säsong istället. Lycka till alla Gneisti ekipage skall bli ett stort nöje att titta på er! Bilderna ovan är från Gneisti Open 2008, Gneisti-iterna från ovan Petra Deimo/Tumi, Gummi Einarsson/Galdur och Berit Edvardsson/Ester.

Mina skimlar...

Bild
Det här är det närmaste skimmel jag någonsin kommer... Dom här bedårande vackra vita hästarna flyttar snart hem till mig. Visst är dom helt gudomliga?! Jag har en stor samling med trähästar hemma, men dom här i keramik/lera kommer göra sig utmärkt hemma hos mig, dom med. "Hingsten" är så vacker med sina lavafläckar. Med tillstånd från/av tillverkaren, publicerar jag hennes bilder. Titta in på hennes hemsida och sukta lite du med. Visst vore dessa vackra som priser vid tävlingar?!

Jag har blivit med skimmel...

Återkommer!

Stockholm International Horse Show

Bild
Idag släpps biljetterna till årets upplaga av Stockholm International Horse Show på Ericsson Globe (ja, den heter så nu den gamla Globen). Hästfesten går i år den 27-29 november. På allmän begäran är den franske hästartisten Jean Francoise Pignon tillbaka. I år ger Jean F P en clinic där han berättar om sin träning och sina hästar. Läs mer på hemsidan . Ericsson Globe bjuder till 20 års kalas, det firas nu den 24-26 april. Då går det att köpa biljetter till rabatterat pris, 2-för-1 till alla förmiddagsföreställningar.

Glórías tur

Bild
Nu blev stallet plötsligt så tomt. Gígja blev ensam när både Meyla och Ómur for till Gummi. Lite omstrukturering i hagarna och Glóría har fått flytta in till Gígja, som sällskap. Glóría blir i år 3 år, hon är stor och välväxt så det är helt klart aktuellt att börja med henne i år. Så nu tänkte jag tjuvstarta lite med henne, två flugor i en smäll, sällskap och grundkurs i ridhästlivet. Har lite mer än en månad på mig nu innan Ómur och Meyla kommer hem igen, det hinner man en hel del på. Hon är väldigt ohanterad, har tidigare varit inne i stallet för verkning och vaccinering. Igår åkte flera kilo päls av, trasslade ut tovor i man och svans. Hade jag haft ett badkar så skulle jag gärna ha doppat henne i det. Nu skall vi börja umgås, Glóría och jag! Glóría är efter Solfari från Oviksfjällen och har Orri frá Þúfu till morfar. Mitt enda fyrgångssto! Bilden överst har familjen Berg på Slätterne tagit, Glóría som föl. Bilden nederst är från januari i år.

NM 2010

Bild
Har ni bokat in datumet för Nordiska Mästerskapen i Finland 2010, 4-8 augusti. Vi var dit förra gången det begav sig, en liten trevlig tävlingsplats. Som går att utveckla och det har dom säkert gjort till denna gång. Ingen hemsida ännu, men det kommer säkert inom kort.

Meyla till Gummi

Bild
Idag hämtar Gummi lilla pärlan Meyla. Nu skall hon på sista omgången träning inför avelsvisning i juni på Wången. Går allt som det ska så får jag inte hem henne förrän efter visningen, dvs den 11 juni, det är 7 veckor dit. Det har varit tyst på bloggen i några dagar. Har helt enkelt inte haft något att skriva om. Igår träffade jag bl a Maria och vi räknade på Muskas dräktighet och konstaterade att det kan vara dags för fölning om ca 2 veckor. Enligt 330 dygn skall hon föla i slutet på maj, men enligt Maria och tidigare erfarenhet så brukar hon föla ca 2 veckor tidigare. Så då fick jag bådis, har tänkt att vi hinner slå upp en helt parasit fri hage åt fölstona innan Muska skall föla, men ack, det hinner vi inte nu. Det är för mycket snö kvar. Så igår var jag tvungen att rida runt hagmarkerna och se hur stängseltråden såg ut i hagen längst ner (den är helt parasit fri) och det var helt ok. Så troligtvis får stona flytta ner dit, tills vi har hunnit slå fler stolp, mocka ur och allt vad

Krafturs kvaltävling

Bild
Nu har jag sett Krafturs nya bana vid Timrå Ridstadion. Idag hade dom kvaltävling. Solen sken och det var iskallt, men det var ändå kul att se på lite ekipage. Överst Sanna Axbäck på sin hingst Skjöldur frá Höskuldsstödum och nederst Emelie Andersson på sin Rosi frá Strönd. Fler bilder i bildgalleriet.

Hrísdalur

Bild
Gården Hrísdalur var ett häftigt ställe, påkostat och genomtänkt. Många fina hästar så som hingsten på bilden ovan, Húmvar frá Hamrahóli, född 2001, efter Adam frá Ásmundarstödum. En första klass fyrgångshingst, med bra tävlingsresultat. Vunnit bla B-flokk och tölt i Kaldármelar 2007 och 2008, Best in show 2007. Till salu är han också! Förutom honom fick vi se hingsten Hrókur frá Flugumýri II och en massa föl och unghingstar. Gården ägs av Gunnar Sturluson, en mycket speciell man, och på gården tränar Siguroddur Petursson och Ásdis Ó Sigurdardóttir hästarna. Med på ett litet hörn verkar även Eisteinn Leifsson (exportören) vara. Bilder i bildgalleriet.

Skeidvellir

Bild
När jag sist var till Skeidvellir så höll dom på att bygga nya anläggningen. Så det var kul att komma dit nu när det var klart. En stor, fräsch anläggning, men inte överprålig. Lisbeth klagade lite över att staketet kring ovalbanan inte var klart och i ridhuset saknades fortfarande speglar. Men vad gör det, tänkte jag... I ridhuset höll Unn Krogen lektion när vi var på besök. Fler bilder kommer i bildgalleriet. Tänk er att ha ett stall med ca 30-40 hästar, ALLA EGNA UPPFÖDNINGAR! Då har man kommit en bit...

Tävling

Bild
Imorgon far vi iväg till grann klubben Kraftur och deras nya bana på Timrå Ridstadion. Har velat hela veckan och funderat över om det är värt att åka så många mil för att titta på en kvaltävling. Men så blir det, ca 45 mil för att se nya banan och alla Gneisti ekipage (mfl). Ulla och jag bullar upp med bullar, kaffe, varma kläder och ett glatt humör! Heja heja Gneisti-iter vi håller på er! Deltagarlista och tider går att finna på Krafturs hemsida . Ses där! Trevlig helg!

Bloggen växer...

Har lagt till ytterligare två nya bloggare i listan nedan till vänster. Tova i Vallbo - skall börja blogga om livet på Per-Ols gården. Tova är känd här i Jämtland som en god hingsthållare. Gitte - har valacken Neisti, som delade box i Stockholm med min gamla fux valack Róði. Neisti har varit med oss hit till Jämtland, sommaren innan vi flyttade hit, 1998 eller 1999 tror jag det var. Leffe tyckte mycket om att rida Neisti på den tiden. Gitte har även flera Islandshästar att berätta om.

"Avelsbibel"

Bild
Igår damp den ner i brevlådan, årets favorittidning - Eidfaxis Stódhestar 2009. Den var även tjockare än någonsin, 166 sidor. Vilken bra helgläsning! I helgen börjar dom även sälja den svenska Hingstkatalogen på Hingstfestivalen i Enköping, på söndag. Troligtvis finns den på avelskansliet redan nästa vecka till försäljning för dem som inte tänker gå på Hingstfestivalen. På framsidan ser ni Hródur frá Refsstödum.

Föl

Bild
På Artinge gård har dom fått sitt första föl. Inga-Maj var med oss till Island i början av april och fick ett MMS med bild på fölet som föddes medans vi stod i ett ridhus där och tittade på hästar. Gissa om hon längtade hem då?! Gissa om jag blir avis när jag ser bilderna på ett fölet och det är vår i hagen hos henne, ca + 15 grader (där jag bodde innan jag flyttade till Jämtland). Inte som här direkt, iskalla vindar, snö kvar och inga föl. Ibland får jag en enorm längtan tillbaka till fästingland och huggormar (fast det har vi ju här också, läste jag i ÖP igår).

Skáney

Bild
Nu har jag lyckats lägga ut lite bilder från avelsgården Skáney. Där fick vi bl a se ovanstående hingst Fengur frá Skáney, nu 5 år, men bedömd till 7,65 som fyra åring. Hans fina exteriör har belönats med 8,13. E Hrymur frá Hófi. Vi fick även se far och son Sólon och Baron frá Skáney, ungston mm. Gården visades av Birna och Bjarni Marinósson. På Skáney försöker man avla på färg - fux med bläs (alt vit tecken) - lika som på Kirkjubae. Fast det flottaste vi såg på den gården var ovanstående skimmel hingst född svart. På Steinsholt, tidigare under resan, såg vi en flott ridhäst från Skáney, Þytur frá Skáney, efter Gustur frá Hóli. Honom ville nog Irja ta med sig hem, ganska lik "sockerponnyn" som vi här i Jämtland känner igen Frosti som, dvs halvbror till Þytur.

Wahlbergs blogg

Bild
Idag har jag upptäkt att systrarna Wahlberg (eller hela familjen kanske man skall skriva) har en blogg. Det var riktigt kul läsning, när jag var in där idag, Dom har massor med koppling till Tyskland via sina hästar, vilket en annan inte har alls. ´Sedan skrev dom lite härstamnings historia (det gillar jag). Tjejerna tävlar mycket och har flera hingstar och unghästar som dom skriver om. Bilden föreställer Halmpellets som dom säljer i sin butik. Bilden är lånad från deras blogg, utan att ha frågat om tillstånd (fy mig!). Lägger in länken till deras blogg här nedan till vänster, följ den gärna för en trevlig läs stund.

Söðulsholt

Bild
På gården Söðulsholt träffade vi bl a Einar Ólafsson, en pensionär som fått förverkliga sin dröm och dessutom med mycket pengar på fickan. Gården var i toppskick och många fina ston inköpta för att starta upp en avel. Vi fick bl a se första klass stoet Rebekka frá Króki e Númi frá Þóroddsstödum. Rebecka är till höger på bilden, med 9,0 för man och svans, stoet till vänster Lipurtá frá Södulsholti har 9,5 för man och svans. Lipurtá är efter Rökkvi frá Hárlaugsstöðum. Stoet i mitten är ett av hans många fux ston med bläs. Förutom alla hans ston fick vi även se unghingsten Sindri frá Keldudal, kul eftersom Muska som står i stohagen här hos mig är halvsyster till honom, efter samma mamma, Isold frá Keldudal. Men Muska slår Sindri med hästlängder... Några fler bilder i bildgalleriet, äntligen...

Spansk skritt

Bild
Álfur frá Selfossi visar sin fina Spanska skritt!

Álfur frá Selfossi

Bild
Álfur är en fux skäck efter Orri frá Túfu. Norsk ägd men står kvar på Island. Bilderna är från Istölten i Reykjavik i april 2009. Han är senast bedömd på Landsmót i Hella 2008 till totalt 8,46 med ridegenskaper på 8,69. Med 9,5 för tölt, spirit och helhetsintryck. 9,0 för trav och galopp. Álfurs mamma Álfadís är även mamma till den flotta hingsten Álfasteinn bedömd till 8,54, med 8,69 för ridegenskaper. Álfur visade publiken sin fina spanska skritt också.

10.0 för man/svans

Bild
Poängsättningen i en avelsbedömning styrs av FIZO, FIZO går att finna på FEIFs hemsida. I FIZO står exakt vad varje poäng motsvarar och vilka förväntningarna är för varje poäng. Men för mig är det viktigt att förstå poängsättningen och för att jag skall förstå och kunna lära mig, vill jag se det i verkligheten. Gångarterna är ju enkla att se, genom att titta på tex omridningarna på bedömningarna. Men exteriören är svårare, då man sällan får poängen medan man titar på hästarna. Därför är det kul att få se hästar och koppla deras bedömningspoäng till det man ser. På bilderna ser ni 10,0 för man och svans på en hingst. Tjockleken syns inte så väl, men den var enorm.

Ómur frá Feti

Bild
Idag körde vi Ómur till Gummi igen. Det har varit så himla trevligt att ha honom hemma i några veckor, men nu var det dags igen för fortsatt träning. Gummi lägger om träningen lite grann och om några veckor kommer vi att bestämma om det blir bedömning eller inte. Nu är det ju mindre än två månader kvar till bedömningen på Wången. Han har ett lynne av guld, så lättsam och trevlig att hålla på med. Älskar att bli ompysslad i stallet. Pratar lite med tjejerna i stallet, men hetsar inte upp sig i onödan. Bilden ovan är tagen idag, av Leif. Ser ni vilken snygg placering vi valde, alldeles i gränslandet mellan sol och skugga. Två proffs i ett nötskal... Såg unghingstarna hos Gummi, dom lekte för fullt i vårsolen. Såg himla kul ut.

Ómur frá Kvistum

Bild
Bjuder på några bilder på hingsten Ómur frá Kvistum, född 2003. Son till en hingst som finns här i Sverige, Viglundur frá Vestra-Fíflholti. Ómur är rödblack med stjärn och har en total bedömning på 8,61, en ridbedömning på 8,85 och en exteriör på 8,24. Han har 9,5 för pass och spirit, 9,0 för helhetsintryck. Han har en mycket flott trav, 8,5, se bara på den översta bilden som är en travbild, även bild två är en travbild, dom två längst ner är töltbilder.

Ridkursen

Bild
I lördags var det ridkurs hos Skolgårdens Islandshästar och jag hade lånat ut Gígja. Det hade gått bra och hon hade skött sig, Lisette var nöjd och ville genast åka på fler kurser. Jag var med från början och tittade en stund, blev så ridsugen så jag blev tvungen att åka hem och rida på Meyla.

Tömkörning/tömlongering

Anders Eriksson kommer åter till Jämtland/Östersund och lär ut tömkörningens ädla konst. 7-8 maj och sista anmälan till Jämthästen senast den 27 april tfn 063-310 10. Tyvärr kan jag inte själv gå denna gång, det krockar med avelsbedömningen på Vaggeryd, vilket jag tror att jag skall besöka i år. Men jag kan helt klart rekommendera kursen. 825 kr för 1 timme och 15 minuter med pass om två och två.

Gígja på kurs

Bild
Det händer inte så värst ofta att jag lånar ut mina hästar, men nu under våren har jag faktiskt lånat ut Gígja till Lisette. Lisette är en toppen trevlig, 15 årig, tjej här i byn. Idag åker Gígja på kurs med Lisette, till Skolgårdens Islandshästar och rider för Ulla. Det är Lisettes första kurs med Islandshäst. Gígja är ju mästare på att få folk att smälta för henne, med sin positiva arbetsvilja får hon alla att gilla Islandshästar, så hon är helt enkelt livsfarlig att låna ut. Är man bara inte farträdd så smälter man direkt för hennes charm. Jag hoppas ni får en riktigt trevlig dag båda två.

Pixbox

Bild
Jag är lite ilsk på Pixbox just nu, har så många bilder att lägga upp där så jag måste utöka medlemskapet till Premium. Men det går inte, i flera dagar har jag nu försökt, men den bara tuggar i samband med kontakten med banken. Nu när jag har lite tid över skulle jag vilja lägga in bilderna från Islands resan, men ni får helt klart vänta och det beror inte på mig utan på Pixboxs problem med banken. Men så fort det fungerar så kommer bilderna!

Kvällstävling

Har ni sett att Dille elever skall arrangera en kvällstävling den 14 maj. Kul idé! Läs mer på deras hemsida .

En gyllene medelväg!

Agrias nya villkor handlar om en gyllene medelväg. De nya villkoren som börjar gälla 1 april handlar om att vi tar ett nytt grepp kring de ökande veterinärvårdskostnaderna. Vi vill ge fler kunder råd att försäkra sig genom att inte höja premierna. I stället för att höja premien i takt med de ökande skadekostnaderna har vi begränsat ersättningen gällande några kostnadstunga diagnoser inom Smådjur samt för vissa hältor inom Häst. Dessa diagnoser har tidigare tyngt de totala skadekostnaderna och dragit upp kostnaderna för alla. Begränsningarna kommer att påverka mindre än 1 % av Agrias kunder negativt i och med att de får stå en större del av kostnaderna själva. Alla påverkas positivt genom bromsad skadekostnadsutveckling som i sin tur påverkar premierna. Från den 1 april blir följaktligen premien i stort sett oförändrad. Det handlar om att hitta en gyllene medelväg så att varken försäkringarna eller veterinärvårdskostnaderna blir för kostsamma för gemene man.

Vaccinationsdags

Bild
I eftermiddag kommer veterinären, det är dags för den årliga vaccinationen. Vi har samlat ihop alla islandshästar och det blir 12 st som veterinären skall sticka sprutan i. På bilden ovan ser ni svarta 3 åriga stoet Rakel från Jemthagen. Hon blir mitt nästa projekt! Hon är efter Blær frá Búdarhóli och undan Hrafndís frá Bakkakoti, dvs helsyster med Meyla från Jemthagen, som skall bedömas i sommar. Två ston som är så lika, men ändå så otroligt olika. Red åter på Meyla igår, med ett stort leende i face:et.